Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A je to tady. IBM stopne nábor lidí, které vystřídá umělá inteligence

IBM přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence
iStock
 ČTK

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence. Podle šéfa firmy Arvinda Krishny dokáže nahradit až třetinu ze stávajících 26 tisíc pracovníků, kteří nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem.

Reklama

Najímání na administrativní pozice, jako je například personální oddělení, se pozastaví nebo zpomalí. Krishna to sdělil v rozhovoru s agenturou Bloomberg. „Umím si snadno představit, že 30 procent z nich bude nahrazeno umělou inteligencí a automatizací v průběhu pěti let,“ uvedl. IBM by tak zrušila 7800 pracovních míst.

Nástroje umělé inteligence zaujaly veřejnost svou schopností zautomatizovat zákaznický servis, napsat text a generovat kód. Mnoho pozorovatelů se obává jejich potenciálu narušit trh práce. Krishnův plán představuje podle Bloombergu zatím jednu z nejrozsáhlejších odpovědí na rychle se rozvíjející technologii.

Sci-fi film Ex Machina, ilustrační foto

Umělá inteligence je velká věc. Co už umí a kam směřuje, odhalují experti

Jak změní umělá inteligence svět? Je chatovací nástroj ChatGPT opravdu takovou revolucí, jak by se nyní mohlo zdát? A může budoucí umělá inteligence (AI) získat vědomí, milovat nebo se dokonce mstít? Zeptali jsme se přímo u zdroje, těch, kteří se na jejím vývoji podílejí. V rámci seriálu Young Money Patrika Borýska přinášíme rozhovor s českými vědci, vývojáři a popularizátory AI Tomášem Mikolovem a Filipem Dvořákem. V Česku zřejmě není nikdo, kdo by této oblasti rozuměl víc než tihle dva. V Silicon Valley už je dobře znají. Oba založili startupy, které mají ambici posunout hranice možností umělé inteligence.

Přečíst článek

Podle zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by ve Spojených státech a Evropě mohla umělá inteligence zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů.  

Příští desetiletí ukáže

Jednodušší úkoly spočívající v poskytování potvrzení o zaměstnání nebo přesunu zaměstnanců mezi odděleními se pravděpodobně plně zautomatizují, řekl Krishna. Některé funkce HR, jako je hodnocení skladby pracovní síly a produktivity, se podle něho pravděpodobně nebudou během příštího desetiletí nahrazovat.

Právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací.

Umělá inteligence nahradí rutinéra a za čas zřejmě pohne pracovním trhem

V posledních dnech zavalila i běžnou veřejnost lavina zpráv o tom, co dokáže či nedokáže umělá inteligence a kde všude už ji najdeme. Vždyť právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací. A co z toho budeme mít? Ulehčí nám život, nebo připraví o práci?

Přečíst článek

IBM v současné době zaměstnává zhruba 260 tisíc lidí a nadále najímá zaměstnance pro vývoj softwaru a role orientované na zákazníky. Najít talent je nyní jednodušší než před rokem, uvedl Krishna.

Orientace na software a služby

Společnost začátkem letošního roku oznámila propouštění, na jehož konci ji může opustit až 5000 zaměstnanců. Krishna přesto řekl, že IBM celkově zvýšila počet pracovních sil a v prvním čtvrtletí najala zhruba 7000 lidí.

Krishna je generálním ředitelem IBM od roku 2020 a pracuje na tom, aby se firma založená před více než sto lety zaměřila na software a na služby, jako je hybridní cloud. Prodal její méně rostoucí součásti, jako je jednotka spravované infrastruktury Kyndryl a část podnikání Watson Health. Společnost v současné době zvažuje prodej své meteorologické jednotky, dodává Bloomberg.

Apple

Akcie technologických gigantů jako Apple nebo Microsoft čeká velký rok

Sázka na tradiční technologické giganty jako je Apple, IBM, Micorsoft, Cisco nebo Oracle, se podle burzovního guru a tváře pořadu Mad Money Jima Cramera vyplatí. Akcie těchto firem budou podle něj vykazovat úctyhodné výnosy i navzdory zpřísnění měnové politiky Fedu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rozvojový svět není připravený na umělou inteligenci, tvrdí nová analýza Mezinárodního měnového fondu

Přečíst článek
Přichází věk umělé inteligence. Učitelé by se měli naučit, jak nově učit, říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR

Hana Součková: Přichází věk umělé inteligence. Práci bude muset změnit miliarda lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme