Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Ikona italské politiky provázená skandály Silvio Berlusconi zemřel. Bylo mu 86 let

Silvio Berlusconi
Profimedia.cz

Ve věku 86 let zemřel italský expremiér a mediální magnát Silvio Berlusconi. Oznámila to stanice BBC. Berlusconiho kariéru provázely sexuální skandály i soudní procesy, podotkl server.

Reklama

Podle italských médií zemřel v nemocnici San Raffaele v Miláně. V dubnu se léčil s plicní infekcí spojenou s dosud nezveřejněným případem chronické leukémie, uvedla BBC.

Otec "berlusconizace"

Miliardářský mediální magnát Berlusconi poprvé nastoupil do premiérského úřadu v roce 1994 a do roku 2011 vedl čtyři vlády. Vedl středopravou stranu Forza Italia, která šla do koalice za premiérky Giorgie Meloniové po volbách v září, kdy byl zvolen do horní komory Itálie Senátu.

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

Skupina PPF zvýšila svůj podíl ve společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben) na 15,04 procenta. Podíl PPF reprezentuje 11,6 procenta hlasovacích práv na kapitálu společnosti, uvedla firma. Skupina PPF, vlastněná rodinou zemřelého miliardáře Petra Kellnera, je druhým největším akcionářem ProSiebenSat.1.

Přečíst článek

Berlusconi byl nejdéle sloužícím poválečným italským politikem ve funkci premiéra. Jeho propojení politiky a vlastních médií dalo vzniknout termínu "berlusconizace", který označuje kumulaci mediální a politické moci. 

Pro obdivovatele byl čtyřnásobný premiér schopný a charismatický státník, který se snažil Itálii pozvednout na světové scéně. Pro kritiky byl populistou, který hrozil podkopat demokracii tím, že politickou moc používal jako nástroj k obohacení sebe a svých podniků, napsala agentura AP.

Berlusconi stál více než dvacetkrát před soudem kvůli rozličným obviněním, mimo jiné za spolčení s mafií, falšování účetnictví, zpronevěru, daňové podvody a dětskou prostituci. 

V Římě složila do rulou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stává první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit.

Návrat do historie? V Římě složila premiérskou přísahu šéfka postfašistické strany Meloniová

V Římě složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit. Po ní složili i přísahu zbývající ministři její vlády. Informují o tom tiskové agentury.

Přečíst článek

I když sám neměl ve vládě žádnou úlohu, jeho smrt pravděpodobně v následujících měsících destabilizuje italskou politiku, napsala agentura Reuters.

O Berlusconiho zdraví se intenzivně mluvilo od letošního dubna, kdy lékaři poprvé přiznali, že se potýká s chronickou leukémií. V předchozích letech ho limitovaly zejména problémy se srdcem - v roce 2016 postoupil operaci srdeční chlopně. V roce 2019 ho lékaři operovali kvůli neprůchodnosti střeva a rok později skončil v nemocnici po nákaze koronavirem.

Politický vliv ochabl po odsouzení za korupci

Berlusconi byl více než tři dekády jednou z hlavních postav italské vysoké politiky. Jeho politický vliv ochabl po roce 2013, kdy ho Senát zbavil mandátu, protože byl odsouzen za daňové podvody.

Italská filmová ikona Gina Lollobrigida zemřela, bylo jí 95 let.

Zemřela herečka Gina Lollobrigida, sexsymbol 50. a 60. let

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigida, patřila k nejznámějším tvářím italské poválečné kinematografie a k sexsymbolům 50. a 60. let 20. století. Kromě filmu se věnovala také fotografii, charitě a modelingu, ale i politice.

Přečíst článek

"Velká, obrovská bolest. Zanechává obrovskou prázdnotu, protože byl skvělý. Jedna éra skončila, éra se uzavírá. Moc jsem ho miloval. Sbohem, Silvio," uvedl na Twitteru italský ministr obrany Guido Crosetto.

Na jeho podnikatelské impérium nyní čeká nejistá budoucnost. Berlusconi nikdy veřejně neurčil svého nástupce ve vedení firmy Media for Europe (MFE), jakkoli se očekává, že po jeho smrti bude hrát prominentní roli nejstarší Berlusconiho dcera Marina.

Jeho přátelství s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ho dostalo do roztržky s premiérkou Meloniovou, která je zastánkyní Ukrajiny. V září loňského roku v den jeho 86. narozenin, v době pokračující ruské agrese na Ukrajině, poslal Putin Berlusconimu přání všeho nejlepšího a 20 lahví vodky. Berlusconi se pochlubil, že mu oplatil italským vínem.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kontrolu nad Berlusconiho impériem přebírají nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Kontrolu nad Berlusconiho byznysovým impériem přebírají dva nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme