Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kontrolu nad Berlusconiho byznysovým impériem přebírají dva nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Kontrolu nad Berlusconiho impériem přebírají nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio
Profimedia
dna, duk

Ani ne tři měsíce od zveřejnění závěti trvalo, než se pět potomků magnáta a bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho dohodlo, jak si mnohamiliardové dědictví rozdělí. Většinu v hlavní holdingové společnosti Fininvest získávají dvě jeho nejstarší a také mediálně nejznámější děti - dcera Marina a syn Pier Silvio.

Reklama

V podstatě celé impérium, počínaje Fininvestem, je podle italských médií rozděleno v poměru 52 ku 48 procentům. První díl bude napůl patřit Marině a Pieru Silviovi, druhý pak opět rovným dílem Barbaře, Eleonoře a Luigimu. Všichni se narodili ze svazku s herečkou Veronikou Lariovou, s níž se Berlusconi rozvedl v roce 2014. 

Ve smlouvě o vypořádání je také klauzule, která zavazuje všechny strany, aby akcie držené v podílech po dobu pěti let neprodávaly ani neupravovaly, píše deník Corriere della Sera.

„Marina a Pier Sivio společně přebírají nepřímou kontrolu nad Fininvestem, čímž jasně zajišťují jeho stabilitu a kontinuitu řízení," uvedli potomci ve společném prohlášení. Také veškeré nemovitosti se dělí mezi tuto pětici ve stejném poměru 52 ku 48.

Po Berlusconim zůstaly čtyři miliardy eur. Jejich osud je nejasný

Po Berlusconim zůstaly čtyři miliardy eur. Jejich osud je nejasný

Budoucnost podnikatelského impéria jednoho z nejbohatších mužů v Itálii je po jeho úmrtí nejistá. Není totiž jasné, jak Berlusconi rozdělil majetek ve výši zhruba čtyř miliard eur mezi svých pět dětí a kolik případně dostane jeho partnerka.

Přečíst článek

Mladá přítelkyně získá dvě a půl miliardy

Při dělení majetku nepřišla zkrátka ani další trojice Berlusconiho nejbližších. Dědicové se dohodli, že jeho poslední partnerce, 33leté političce Martě Fasciniové vyplatí sto milionů eur, tedy zhruba dvě a půl miliardy korun. Stejnou částku získává Berlusconiho bratr Paolo a třicet milionů eur dostane jeho dlouholetý blízký spolupracovník a také politik, 81letý Marcello Dell'Utri

Jak uvádí Corriere della Sera, právě toto byla nejchoulostivější pasáž závěti, a to dokonce i právní. Byla totiž považovaná za rizikovou kvůli údajným formálním nedostatkům. Dohoda mezi pěti sourozenci ale ukončila veškeré spekulace.

Silvio Berlusconi zemřel.

Lukáš Kovanda: Berlusconiho, průkopníka „politického podnikání“, povalila až hrozba státního bankrotu

Dnes zesnulý Silvio Berlusconi vstoupí do dějin nejen jako někdejší italský premiér. Těch má ostatně země kvůli častému střídání vlád vskutku přehršel. Jen Berlusconiho však mezi nimi – a dokonce celosvětově – lze považovat za prototyp politického podnikatele. Takového, jenž ve svých rukou kumuluje moc mediální, finanční a politickou a ještě přitom – za spolupráce dobře placených marketérů – dokáže působit jako obyčejný člověk z lidu, jenž se vzepřel mocným a na straně toho samého lidu bojuje za jeho zájmy.

Přečíst článek

Berlusconi zemřel 12. června ve věku 86 let. Nástupnický plán ve Fininvestu vzbudil v Itálii značnou pozornost, částečně kvůli kontrastu s řízením o pozůstalosti jiného italského miliardáře, zakladatele společnosti Luxottica, největšího světového výrobce a prodejce brýlí a obrub Leonarda Del Vecchia. Ten loni zemřel ve věku 87 let, aniž by předal kontrolu kterémukoli ze sedmi dědiců.

Fininvest ovládá mimo jiné holding MFE-MediaForEurope, největšího italského komerčního vysílatele. MFE, dříve známá jako Mediaset, dominuje italskému trhu televizní reklamy s více než 40procentním podílem. Mediaset také posloužil jako odrazový můstek pro Berlusconiho politickou kariéru v 90. letech minulého století.

Otec berlusconizace

Mediální magnát Berlusconi poprvé nastoupil do premiérského úřadu v roce 1994 a do roku 2011 vedl čtyři vlády. Založil a vedl středopravou stranu Forza Italia, která je součástí koalice premiérky Giorgie Meloniové. V posledních volbách  byl rovněž zvolen do horní komory italského parlamentu. Propojení politické sféry, byznysu a médií dalo vzniknout negativně myšlenému pojmu „berlusconizace“ politiky. 

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

PPF miliardářky Kellnerové posílila v ProSieben. Je akcionářskou dvojkou po Berlusconim

Skupina PPF zvýšila svůj podíl ve společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben) na 15,04 procenta. Podíl PPF reprezentuje 11,6 procenta hlasovacích práv na kapitálu společnosti, uvedla firma. Skupina PPF, vlastněná rodinou zemřelého miliardáře Petra Kellnera, je druhým největším akcionářem ProSiebenSat.1.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obchody s uměním by se neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obchody s uměním by se miliardář neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Přečíst článek
Silvio Berlusconi

AKTUALIZOVÁNO: Ikona italské politiky provázená skandály Silvio Berlusconi zemřel. Bylo mu 86 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme