Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat do historie? V Římě složila premiérskou přísahu šéfka postfašistické strany Meloniová

V Římě složila do rulou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stává první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit.
ČTK / AP
 ČTK

V Římě složila do rukou prezidenta Sergia Mattarelly přísahu šéfka postfašistické strany Bratři Itálie (FdI). Giorgia Meloniová se stala první ženou v čele italského kabinetu a první vůdkyní krajně pravicové strany, která bude zemi řídit. Po ní složili i přísahu zbývající ministři její vlády. Informují o tom tiskové agentury.

Reklama

Politička, jejíž strana vyhrála zářijové volby, v pátek od prezidenta přijala pověření a v rozporu se zvyklostmi rovnou předložila seznam ministrů. Vládu vytvořily strany pravicového bloku, který má v parlamentu pohodlnou většinu. Kabinet bude mít kromě premiérky 24 členů. Nová vláda poprvé zasedne v neděli v poledne a podle tisku požádá příští týden o důvěru ve Sněmovně i Senátu.

Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek

Přísahu složilo devět ministrů ze strany Meloniové, pět ministrů ze strany Vzhůru, Itálie (FI) čtyřnásobného premiéra Silvia Berlusconiho a dalších pět ministrů strany Liga (L), z toho šest žen. Pět ministrů jsou nepolitičtí odborníci. Ceremoniálu v paláci Quirinale přihlížela i šestiletá dcera Meloniové Ginevra, kterou provázel partner 45leté političky, televizní novinář Andrea Giambruno.

Meloniové, jež je třetí nejmladší šéfkou kabinetu v historii italského republikánského zřízení, už pogratulovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nová vláda je 68. od vzniku republiky v roce 1946.

Ráno krátká sprcha a k obědu rychlovka. Itálie vyzývá k úsporám plynu a zkracuje topnou sezonu

Italská vláda zveřejnila opatření, kterým chce dosáhnout úspor ve spotřebě plynu v nadcházející topné sezoně. Ta se v zemi zkrátí o 15 dní a vytápění během dne bude o hodinu kratší. Vláda také počítá s poklesem průměrných teplot v domácnostech či podnicích o jeden stupeň, uvedla agentura ANSA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme