Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vědě se stále věnují hlavně muži. Na změně musí zapracovat rodiče

Vědkyně - ilustrační snímek
poskytnuto 3M
 nst
nst

Ženy v Evropě tvoří 41 procent všech vědců a inženýrů, 33 procent výzkumných pracovníků, ale pouze 22 procent IT pracovníků. Vyplývá to ze studie She Figures 2021, kterou si nechala vypracovat Evropská komise. Podle online časopisu Science of Learning přitom neexistují žádné důkazy, že by v procesu učení předmětů z oborů STEM, tedy Science, Technology, Engineering, Maths, existovaly nějaké biologické genderové rozdíly.

Reklama

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě se celosvětově slaví 11. února. Jedním z cílů tohoto dne je nabourání stereotypu vědeckého pracovníka jako muže v pozdním věku. Talent v matematice, technice či inženýrství přitom mají muži i ženy úplně stejně, u dospívajících dívek se však média většinou zaměřují na to přesvědčit je, jak je důležité vypadat perfektně, než aby jim ukazovala osobnosti s autoritou, které by za to stály. Podle průzkumu State of Science Index (index mapující vnímání vědy ve společnosti) navíc 88 % respondentů uvedlo, že v oborech STEM je nezbytné zvýšit rozmanitost a začleňován.

Základem však není fungování institucí ani států. Začít se musí v samotných rodinách, kde rodiče často fungují jako podpora zažitých stereotypů. Jak tyto stereotypy změnit? Zde je pět bodů, jak mluvit s dcerami o jejich případné vědecké kariéře.

1. Podporujte ji

Postarejte se o to, aby především doma v rodině měla vaše dcera bezpečný prostor pro poznávání světa – a bylo by skvělé, kdybyste nějakou kreativní činnost prováděli společně! Také je důležité, aby se vaše dcera rozvíjela dohromady se svými vrstevníky. Veďte ji k tomu, aby se mimo školní docházku účastnila různých klubů nebo organizací, které se zaměřují na vědu. Nemusí totiž nutně chodit do sboru nebo na balet – stejně zajímavý může být i modelářský klub nebo kurz programování Dash&Dot.

Farmakologie, ilustrační foto

Český medicínský start-up se svezl na vlně covidu. Za rok a půl má obrat půl miliardy

Medicínský start-up GeneSpector s testy na covid po zavedení celoplošného testování rapidně rostl. Za rok a půl existence dosáhl na obrat půl miliardy korun, oznámila firma.

Přečíst článek

2. Bojujte proti stereotypům

Snažte se formovat osobnost svého dítěte navzdory výrokům typu „to se pro dívky nehodí“. Tlak těchto zdánlivě nevinných slov může způsobit, že vaše dcera bude mít problémy se sebevědomím. Zvykněte si dívat se na svoji dceru na základě jejího potenciálu, nikoli na základě pohlaví. Své dceři také dodávejte odvahu, aby si vyzkoušela činnosti, které stereotypně považujeme za „klukovské“. Dávejte jí prostor, aby se mohla svobodně vyjadřovat a zapojovat do hovorů dospělých. To jí pomůže získat pocit, že je důležitá a že její hlas se počítá.

3. Poukazujte na odborníky v oborech STEM

Podporujte svou dceru při hledání ženských vzorů v její komunitě. Začněte ve škole – mnoho vzdělávacích institucí má totiž zajímavé iniciativy, které přesahují rámec běžného vyučování. Různé typy mentoringových programů vznikajících ve spolupráci s korporacemi a nevládními organizacemi nabízejí širokou škálu možností zaměřených zejména na mladé dívky.

Jednou z hlavních postav proslulé hry League of Legends je mistr popravčí Draven.

Startup GitGut získal miliony na hlasového asistenta v League of Legends

Český IT startup GitGut zaměřený na oblast počítačových her a videogamingu získal investici 8,5 milionu korun. Z toho zhruba 2,5 milionu je od andělského fondu investiční skupiny DEPO Ventures. Firma vyvíjí hlasového asistenta, který s pomocí umělé inteligence hráče koučuje a vylepšuje jejich možnosti v hrách včetně proslulé League of Legends (na snímku).

Přečíst článek

Studentky si většinou technické obory nevybírají, protože si neuvědomují, že tuto možnost mají a že existují ženy, které v některém oboru STEM již dosáhly velkých úspěchů. Ve společnosti 3M obecně posilujeme postavení žen a spouštíme projekty na posílení sebedůvěry a sebevědomí dívek bez ohledu na to, jaký obor vzdělávání si vyberou,“ říká Olga Čadová, Country Leader společnosti 3M.

4. Učte prostřednictvím zábavy

Učení může být zábava. Vydejte se třeba s lupou nebo dalekohledem na procházku pozorovat přírodu a zjistěte, jaké rostliny rostou v nedalekém parku nebo jaký zajímavý hmyz tam můžete potkat. Hrajte si v „domácí laboratoři“ a provádějte pokusy s produkty, které najdete v kuchyni. Chcete další nápady? Použijte výukové materiály, které jsou k dispozici např. na blogu „Mini Věda“.

Jaroslava Valová a Tomáš Vala při představení revolučního klozetu, který oproti běžným toaletám ušetří sedm litrů vody na jedno spláchnutí.

Sázka na „chytrý” klozet vyšla. Siko loni vydělalo přes půl miliardy

Šetrný klozet, technologický hit od společnosti Siko, který splachuje jen minimem vody, zaujal svět. Firma s ním má velké plány. Loni podle předběžných kvalifikovaných odhadů Siko poprvé v historii utržilo přes pět miliard korun a vydělalo přes půl miliardy. Letošní plán je podle jeho šéfa Tomáše Valy ještě o něco ambicióznější. Jen na investice dá půl miliardy.

Přečíst článek

Svou dceru také motivujte, aby sledovala populárně vědecké kanály na sociálních médiích, jako je YouTube. Určitě bude líbit naučné kanály jako „Otevřená věda” nebo „Amazon STEM Kindloteka“. Zajímavé historky a úžasné příběhy budou dívku motivovat k samostatnému objevování a nadšenci pro obory STEM ji budou inspirovat, aby svoje vědomosti v tomto směru dále rozvíjela.

5. Ukažte jí, že věda je všude kolem

Proč jsou listy zelené? Jak se z mouky vyrábí těsto? Zkuste na takové otázky odpovídat v souladu s vědeckými poznatky. Nezkoušejte si vymýšlet fantastické příběhy. Vaše dcera tak přijde na to, že věda není jen školní úkol z matematiky nebo biologie, ale že je to něco, co nás obklopuje na každém kroku.  

Je třeba, abyste znali odpověď na každou otázku? Rozhodně ne! Ukažte své dceři, že i vy chcete stále pokračovat v rozvíjení svých vědomostí, a odpovědi na otázky hledejte společně s ní. Navštivte společně vědecko-zábavní centrum iQLANDIA v Liberci nebo třeba Národní technické muzeum v Praze. Společné hledání odpovědí pomůže vaší dceři vybudovat si vlastní sebevědomí, stejně jako důvěru ve vědu. Nebude se bát přiznat si nedostatek znalostí a zároveň se naučí sama vyhledávat informace.

Vint Cerf, otec internetu
video

Jak se v Česku zrodil internet. Konference k jeho 30. výročí

V neděli 13. února to bude přesně 30 let od oficiálního připojení České republiky k internetu. Stalo se tak na půdě ČVUT v Praze, kde také 10. února proběhne výroční konference. Jak se z vědecké sítě zrodila ta sociální? A kam směřuje? Průvodci po digitální minulosti i budoucnosti jsou absolutní špičky v oboru, nechybí ani Vint Cerf, který je označován za „otce internetu“.

Přečíst článek

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme