Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sázka na „chytrý” klozet vyšla. Siko loni vydělalo přes půl miliardy

Jaroslava Valová a Tomáš Vala při představení revolučního klozetu, který oproti běžným toaletám ušetří sedm litrů vody na jedno spláchnutí.
Tereza Zavadilová / newstream

Šetrný klozet, technologický hit od společnosti Siko, který splachuje jen minimem vody, zaujal svět. Firma s ním má velké plány. Loni podle předběžných kvalifikovaných odhadů Siko poprvé v historii utržilo přes pět miliard korun a vydělalo přes půl miliardy. Letošní plán je podle jeho šéfa Tomáše Valy ještě o něco ambicióznější. Jen na investice dá půl miliardy.

Reklama

Firma Siko měla loni poprvé obrat přes pět miliard korun. Zisk EBITDA (před zdaněním, odpisy a úroky) bude meziročně asi o více než 100 milionů vyšší, když předloni byl 460 milionů. Jde o kvalifikované odhady, přesné výsledky budou koncem dubna. Největší český prodejce koupelnového vybavení letos investuje přes půl miliardy korun a obrat chce zvýšit o osm procent, řekl generální ředitel firmy Tomáš Vala.

„Na začátku roku jsme trpěli zavřenými prodejnami, zhruba od druhého čtvrtletí se trh vzpamatoval a překonal naše očekávání. Zvyšujeme kvalitu péče o zákazníky s kompletními koupelnami a kuchyněmi. Kromě toho výrazně pomohl v tržbách i internet a export. Nadprůměrně rostly prodeje kuchyní, dveří a plovoucích podlah, které jsme zavedli loni jako novinku. Trh si rovněž začal zvykat na nové výrobky s logem SAT včetně patentového nejúspornějšího WC,” uvedl Vala.

Předloni měla firma v ČR a na Slovensku konsolidovaný obrat 4,38 miliardy. Když byly kamenné prodejny zavřené kvůli koronavirovým omezením, podílel se prodej přes internet na maloobchodních tržbách víc než 50 procenty. Teď je to mezi 30 a 40 procenty.

Před časem firma investovala 150 milionů do start-upové společnosti Swiss Aqua Technologies. Vlastní tak i patent na šetrný klozet, jemuž stačí ke spláchnutí 1,5 litru vody.

Podle Valy jde o revoluční inovaci. Patentovaná technologie letos získává certifikace v mnoha zemích a o poptávky firma rozhodně nemám nouzi. „Na největších trzích, na nichž aktuálně působíme, máme čím dál více poptávek a přibývají nové kontrakty z USA či Číny,” řekl již dříve serveru newstream.cz Vala. 

Škoda Auto a výroba baterií pro její elektrické modely

Český průmysl loni vzrostl o 6,4 procenta, polepšila si většina odvětví

Český průmysl loni meziročně rostl o 6,4 procenta po poklesu o více než sedm procent v roce 2020. Polepšila si většina odvětví. Předcovidové úrovně ale průmyslová výroba nedosáhla, důvodem byly problémy automobilového průmyslu. Stavební výroba v Česku se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Obrat podle Valy stoupl i díky konsolidacím se společnostmi, v nichž drží Siko majoritu. Siko koupilo již dříve menšinový podíl ve francouzské firmě prodávající koupelny s obratem přes půl miliardy korun. Ve francouzském e-shopu Livea vlastní 51 procent. Nově Siko prodává také v Británii.

Siko letos na inovace dá půl miliardy

Skupina letos investuje přes 500 milionů korun. Staví nové prodejny na Slovensku v Košicích a v Bratislavě, místo současných nájemních. Za desítky milionů předělá vzorkovny. „Nahrazujeme jednoho z dodavatelů kuchyní druhým výrobcem z Německa a německé kuchyně tak budou tvořit asi 90 procent naší nabídky,” uvedl Vala. Siko je v kuchyních dvojkou na trhu, největší je Ikea. Do digitalizace letos vloží Siko asi 80 milionů korun. V Čimelicích plánuje do dvou let kvůli zahraniční expanzi nový poloautomatický sklad za 300 až 400 milionů korun. Plochu skladů chce zdvojnásobit.

Skupina Siko má v ČR a na Slovensku asi 1000 zaměstnanců. Loni od ledna do listopadu byla průměrná hrubá mzda 39 097 korun. Letos by chtěla firma průměrné platy zvednout zhruba o sedm procent.

Firmu založila v roce 1991 tehdy čtyřiačtyřicetiletá matka tří dětí Jaroslava Valová. Podnikat začala v obývacím pokoji, první obchod byl v Čimelicích u hlavní silnice na Prahu. Název Siko je zkratkou slov stavební, izolace, keramika a obklady. Siko také vyvíjí vlastní značky.

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

mléko

Nová „hračka” Billa Gatese: Klimaticky neutrální mléko

Americká firma Neutral začala nabízet mléko, jež má být klimaticky neutrální. Její ambicí je prodávat i další potraviny, které budou mít minimální uhlíkovou stopu. Firmu podpořil fond Billa Gatese.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme