Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český medicínský start-up se svezl na vlně covidu. Za rok a půl má obrat půl miliardy

Farmakologie, ilustrační foto
Teva

Medicínský start-up GeneSpector s testy na covid po zavedení celoplošného testování rapidně rostl. Za rok a půl existence dosáhl na obrat půl miliardy korun, oznámila firma.

Reklama

Firma GeneSpector, která se zaměřila na medicínskou laboratorní diagnostiku včetně covidu-1 a na jejímž vzniku se podílela Univerzita Karlova, jen za loňský rok, kdy byla zaveda povinnost celoplošného testování na covid, utržila 305 milionů korun. 

Firma na trh uvedla řešení, které podle ní diagnostický postup vyhodnocování PCR testů zrychlilo a zlevnilo. Klíčový pro fungování odběrových setů je roztok vytvořený týmem z fakulty. Izolace nukleových kyselin v setu trvá méně než 15 minut, vyhodnocení asi hodinu a půl.

Laboratorní myši na části těla rostou vlasy z transplantovaných přeprogramovaných lidských buněk.

Kosmetické firmy zpozorněly. Genetičtí inženýři našli cestu od pleše k bujné kštici

„Zázračné“ prostředky zaručující nový růst vlasů na plešaté hlavě už celé věky nabízela a stále nabízí spousta podvodníků. Teď se však zdá, že biologové pracující pro několik nových startupů jsou blízko reálnému postupu, který by mohl zcela novou čupřinu skutečně vytvořit. A metoda může fungovat nejenom pro růst vlasů, ale i pro opravy lidských orgánů.

Přečíst článek

„Naše produkty tvoříme s vědomím různorodosti našich laboratoří. Proto budou aplikovatelné na všechny současné otevřené přístrojové platformy a jednoduché natolik, aby je laboratoře mohly okamžitě využívat,“ uvedl v roce 2020 při představení firmy její jednatel Michal Pohludka. V současné době její prostřednictvím jejího řešení vyhodnocován každý třetí PCR test.

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou společně dva američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu.

Nobelovu cenu za lékařství mají američtí molekulární biologové

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou společně dva američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu. Jejich objevy by podle Nobelova výboru mohly vést k získání nových prostředků k tišení bolesti.

Přečíst článek

V současné době firma usiluje o získání mezinárodního patentu na další diagnostický nástroj pro časté onemocnění ledvin, který by měl pomoci s jeho včasným záchytem a léčbou. „To by pro řadu pacientů znamenalo například zachování funkčnosti orgánu, nebo oddálení jeho transplantace o jednotky až desítky let,“ napsala firma. Dodala, že jedná i s velkými technologickými firmami, které o její řešení projevily zájem.

Také další české firmy se zapojily do vývoje odběrových a testovacích sad už v prvním roce epidemie koronaviru. Například společnost Bionova, která je spin-offem Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky, představila odběrovou sadu, jejíž roztok uvolní nukleovou kyselinu viru a izolaci RNA pak není nutné provádět v laboratoři. Dále PCR testy firmy GeneProof, které mohou kromě covidu-19 určit z jednoho vzorku čtyři další respirační infekce. Zhruba 40 procent českého trhu ale pokrývají PCR testy ze slin firmy Diana Biotechnologies, která vznikla v roce 2018 také jako spin-off Institutu chemie a biochemie Akademie věd České republiky.

Zentiva

Bude Zentiva polská? Polpharma na tom pracuje, nabízí 85 miliard

Společnost Polpharma, která je největším výrobcem léků v Polsku, pracuje na nabídce na převzetí českého rivala, společnosti Zentiva. S odkazem na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Kupní cena se pohybuje kolem čtyř miliard dolarů (85,4 miliardy korun). Polpharma nyní podle zdrojů hledá investory, kteří by se připojili k její nabídce výměnou za menšinový podíl v americké společnosti Advent International, která Zentivu vlastní.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme