Reklama

Filantropka: Charita bez byznysu nejde. Podnikám, abych mohla pomáhat

Mónica Sofia Duarte
Jan Přibylský pro Newstream
Věra Tůmová

Samoživitelky bez příjmů, africké vdovy s malými dětmi, sociální pracovníci nebo lidé s mnoha půjčkami, to vše jsou lidé, kteří jsou dnes ve společnosti často zcela neviditelní. Proto je třeba o nich hovořit a pomáhat jim, aby se nestávali těmi dalšími, kteří plavou mimo sociální záchranný systém, zaznělo opakovaně v diskusích dalšího klubového setkání Newstream Business Clubu českých a slovenských žen. Květnové setkání inspirativních žen se uskutečnilo v prostorách Česko-kapverdské obchodní komory a Nadačního fondu Naděje Cabo Verde pod záštitou členky klubu a šéfky této obchodní komory Móniky Sofie Duarte. 

Reklama

Její den má nejspíš 40 hodin, protože to, na čem Mónica Sofia Duarte pracuje, jinde dělají desítky lidí. S nebývalou elegancí totiž zvládá nejen své podnikání, ale i charitu, a ještě vypadá naprosto dokonale. Těžko uvěřit, že jí je teprve 31 let a do 17 let neměla příliš vyhlídek na lepší život a ani vlastní příjmení, jak bývá pro sirotky na Kapverdách zvykem. Přesto dnes na malinkých ostrovech u Afrických břehů, dává práci tisícovce lidí a dalším stovkám dětí a žen pomáhá. Opravuje jejich byty, má největší místní realitní kancelář s 1500 nemovitostmi v nabídce, staví luxusní rezidenční projekty nebo školu i Dům snů pro sirotky a maminky samoživitelky. Současně zprostředkovává obchodní spolupráci mezi českými a kapverdskými podnikateli, vede vlastní nadaci, a přitom všem ještě stíhá navrhovat luxusní boty a kabelky a péct božský kapverdský chléb. A to ještě donedávna působila i v top modelingu. 

Načerpejte atmosféru klubového setkání žen ve fotogalerii:

Má drive i spirit. Inspiruje ostatní

Podle účastnic klubového setkání je Mónica téměř nadpřirozeným úkazem. „Oslovila mne tím, že jako sirotek bez zázemí rodiny dokázala v sobě najít obrovskou vnitřní sílu, která ji neustále pohání kupředu. Paradoxně ji to vše nakoplo a ze své hrozné startovací pozice, kdy neměla ani vlastní jméno, si našla své místo na slunci. Líbí se mi to, jak je tvořivá a jak ji žene vnitřní touha a přesvědčení, že je třeba pomáhat,“ říká Dita Stejskalová z Ogilvy, kde se sama věnuje i komunikaci charitativních projektů, o to více obdivuje, co Mónica ve svém mladém věku už stihla dokázat. 

video

Mónica Sofia Duarte: Moje mise jsou Kapverdy. A taky chci přinášet radost

„Vše co dělám, je s myšlenkou na Kapverdy. Chci jim pomoci rozvíjet se,“ říká úspěšná modelka a hlavně podnikatelka Mónica Sofia Duarte. V pořadu Newstreamu Značka: Osobně vzpomíná, že se nenarodila do privilegované rodiny a úspěch nemá zadarmo. Mónica Sofia vyrůstala v chatrči na jenom z Kapverdských ostrovů v srdci Atlantiku jako sirotek, do školy chodila jako mnoho dalších afrických dětí pěšky i několik hodin. Přes to všechno je z ní dnes úspěšná realitní byznysmenka. A Česko na její cestě sehrálo velmi významnou roli.

Přečíst článek

Paradoxní pak podle ní je to, že Mónica se sice narodila na Kapverdách, kterým neskonale pomáhá, ale sama je původem z kmene Zulu z Jižní Afriky. Už v dětství tak byla jiná než děti na ostrovech, a to ji asi také ještě více motivovalo, aby šla za svým snem dál. „Způsob, jakým Mónica propojuje byznys s charitou je inspirativní v mnoha ohledech i pro náš byznys. I my totiž působíme v řadě developerských projektů a současně se také snažíme podporovat charitativní projekty třeba v oblasti paliativní péče,“ vysvětluje Tereza Koukalová ze společnosti SFG. 

Africké problémy je třeba opravdu řešit

Setkání v rámci Newstream Clubu bylo velmi inspirativní také pro Veroniku Souralovou, statutární ředitelku Czech Photo. „Monica Sofia je velmi mladá a pomoc směřuje právě k mladým lidem, tam kde je to nutné a kde jí lidé vítají a potřebují. Popisovala přesně ty problémy, které africký kontinent trápí. Viděla jsem toto i na svých fotografických cestách pro Africe, a proto se do Clubu také sama ráda zapojím a představím i naše projekty z oblasti kultury a vzdělávání,“ poznamenává s nadšením Veronika Souralová.

„Pomáhám dětem na Kapverdách, aby už nezažívaly takové strastiplné a bezútěšné dětství jako jsem měla já. Takovéto čekání na spasitele, který nepřichází. Chci, aby měly lepší a smysluplnější život. A když to navíc neudělám já, tak to neudělá nikdo, takže já nejenže chci, ale i musím jim pomáhat,“ konstatuje Mónica Sofia Duarte.

Její vlastní životní příběh by přitom vydal na několik celovečerních filmů. Vyrůstala totiž jako sirotek na Kapverdských ostrovech, kde se o ni starali sousedé. Do školy chodila denně 17 kilometrů a zachránila ji to, že se jí v 17 letech podařilo dostat na stipendium do Portugalska a později i na Erasmus do České republiky. „Vždycky jsem byla jiná a jiná jsem asi i tady v Česku. Přesto se ale asi nejvíce cítím být Češkou, a ačkoliv jsem procestovala díky modelingu celý svět, Prahu miluji a cítím, že právě sem nejvíce patřím,“ přiznává Mónica.

Pomáhat neviditelným je nutné

Podle ní je třeba pomáhat primárně ženám a jejich dětem, kteří jsou budoucností země a často jsou ve společnosti zcela neviditelní a pro africké politiky naprosto nezajímaví. „Politici v Africe nechtějí, aby lidi měli vzdělání a měli práci a měli se tak lépe, protože pak by je nemohli manipulovat. Mým úkolem proto je dávat lidem práci, aby se opravdu mohli mít lépe a mohli si třeba zaplatit technologie na to, aby měli ve své vesnici vodu, aby měli na jídlo a na vzdělání a vidím, že mám před sebou v tomto ohledu ještě mnoho práce,“ shrnuje Mónica.

V podobném duchu hovoří i Jitka Němečková ze společnosti Provident, když v diskusi zmínila firemní charitativní projekt „Neviditelní“. Její firma takto pomáhá každý rok zviditelnit jednu skupinu lidí, kteří i u nás v české společnosti propadají systémem až na dno a často si ani sami nedokáží říci o pomoc. Mezi takové lidi patří podle Němečkové nejen samoživitelky, ale třeba i sociální pracovníci nebo lidé, kteří si nabrali mnoho půjček. „Je potřeba takovým lidem pomáhat a propojovat je i na neziskovky, které jim mohou pomoci dlouhodobě,“ zdůrazňuje Němečková.

„Jsem ráda, že se nám opět podařilo propojit tolik zajímavých osobností z různých oblastí podnikání, charity i kultury. Podařilo se nám plně realizovat záměr klubu – zviditelnit ženy a jejich názory, podpořit je v tom a vytvořit příležitosti, aby se tak vůbec stalo,“ shrnuje na závěr setkání inspirativních žen českého a slovenského byznysu Katarína Krajčovičová, ředitelka Newstream Business Clubu.

Nyní 81letý miliardář Michael Bloomberg plánuje přenechat své impérium vlastní nadaci Bloomberg Philanthropies.

Největší charitativní dar v historii? Miliardář Bloomberg přenechá své impérium filantropické nadaci

Aktuálně sedmý nejbohatší obyvatel planety Michael Bloomberg (81) zdá se vyřešil otázku, co bude s jeho převážně finančním a mediálním impériem po jeho definitivním odchodu do důchodu či po jeho smrti. Zahraniční média píšou, že známý filantrop se rozhodl celou svou společnost Bloomberg L.P. v budoucnu věnovat vlastní charitativní společnosti Bloomberg Philanthropies.

Přečíst článek

Klubové setkání s Mónicou Sofií Duarte

Developerka, filantropka a hrdá Kapverďaňka. Mónica Sofia Duarte hostí klubové setkání českých a slovenských žen

„V České republice žiji již mnoho let. Srdcem jsem ale stále na Kapverdách. Život jsem zasvětila podpoře žen a dětí prostřednictvím mé nadace a vytvářením příležitostí pro mladé lidi z Cabo Verde,“ říká Mónica Sofia Duarte, členka Newstream Business Clubu českých a slovenských žen. Mónica je zároveň hostitelkou blížícího se klubového setkání členek klubu a dalších pozvaných osobností, které proběhne již tento čtvrtek. „Setkání beru jako příležitost zapojit více českých a slovenských žen do mých projektů,“ dodává Duarte.

Přečíst článek

Reklama

Související

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme