Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší charitativní dar v historii? Miliardář Bloomberg přenechá své impérium filantropické nadaci

Nyní 81letý miliardář Michael Bloomberg plánuje přenechat své impérium vlastní nadaci Bloomberg Philanthropies.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Aktuálně sedmý nejbohatší obyvatel planety Michael Bloomberg (81) zdá se vyřešil otázku, co bude s jeho převážně finančním a mediálním impériem po jeho definitivním odchodu do důchodu či po jeho smrti. Zahraniční média píšou, že známý filantrop se rozhodl celou svou společnost Bloomberg L.P. v budoucnu věnovat vlastní charitativní společnosti Bloomberg Philanthropies.

Reklama

Michael R. Bloomberg s majetkem odhadovaným časopisem Forbes na 94,5 miliardy dolarů plánuje přenechat své mediální a finanční informace své charitě Bloomberg Philanthropies, potvrdil mluvčí podniku. Vyjasnil tím roky spekulací o tom, co se stane se společností, až její nyní 81letý šéf jednou odstoupí, uvedl například ekonomický server Quartz.

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.

Bernard Arnault je opět na vrcholu, mezi dolarovými miliardáři je jedenáct Čechů

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Seznam nejbohatších lidí z Česka vede Renáta Kellnerová, do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

Přečíst článek

Většina majetku bývalého newyorského starosty pochází z jeho 88procentního podílu ve společnosti Bloomberg L. P., kterou založil v roce 1981. I když není jasné, jakou hodnotu má společnost – Bloomberg L. P.  je soukromá společnost a není povinna tyto informace sdílet –, dar by se mohl nakonec stát největším soukromým filantropickým příspěvkem vůbec, podotkl server.

Na trust by dohlížely Bloombergovy dcery

Plány Michaela Bloomberga prozradil mluvčí firmy Ty Trippet v rozhovoru pro Financial Times. „Zavázal se, že když zemře, ne-li dříve, dá společnost nadaci Bloomberg Philanthropies,“ řekl Trippet. Společnost poté prohlášení potvrdila, ale více jej odmítla upřesnit.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Financial Times uvedly, že Michael Bloomberg pravděpodobně vloží společnost do „nového, účelově vytvořeného trustu“, což je typ trustu zřízeného pro filantropické účely. V tomto případě by všechny zisky společnosti šly ve prospěch Bloomberg Philanthropies a potenciálně by na ně dohlížely dvě Bloombergovy dcery.

Příklad jménem Patagonia

Podobné rozhodnutí učinil v roce 2022 Yvon Chouinard (84), miliardář a zakladatel společnosti Patagonia, když předal firmu zabývající se outdoorovým oblečením podobně strukturovanému trustu, který se věnuje boji proti změně klimatu. Konkrétně trust přesměruje veškerý zisk, který není reinvestován do společnosti, na neziskovou organizaci s názvem Holdfast Collective.

Podle Forbesu se dosud celoživotní dárcovství Michaela Bloomberga přiblížilo částce 15 miliard dolarů. V roce 2010 Bloomberg podepsal Giving Pledge, veřejný závazek miliardářů darovat většinu svého majetku na řešení společenských potřeb a problémů. Bloomberg Philanthropies se zaměřuje na podporu umění, vzdělávání, životního prostředí, inovací a veřejného zdraví.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos jde ve stopách Gatese i Buffetta. Rozdá většinu svého majetku

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos řekl CNN, že chce většinu svého jmění do konce života rozdat na boj s klimatickou změnou a podporu lidí, kteří mohou „sjednotit lidstvo v hlubokém sociálním a politickém rozkolu”. Agentura Bloomberg Bezosovo jmění nyní odhaduje na 124 miliard dolarů (asi 2,92 bilionu korun).

Přečíst článek

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Ještě nedávno nejbohatší obyvatel zeměkoule Elon Musk loni věnoval na charitu akcie Tesly v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. V uplynulém roce také prodal akcie prestižní automobilky za 23 miliard dolarů. V blízké budoucnosti se už jich ale zbavovat nehodlá, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Yvon Chouinard, americký miliardář a zakladatel oděvní značky Patagonia

Horolezec postavil miliardový byznys s outdoorovým vybavením. Teď veškerý zisk věnuje na záchranu přírody

Třiaosmdesátiletý Yvon Chouinard, americký horolezec a podnikatel s outdoorovým oblečením, se vzdal své oděvní značky Patagonia ve prospěch organizací, které se podílejí na záchraně životního prostředí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme