Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Trdelník se sekanou? Dobrou chuť, české to není

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem
Newsteram
Pavel Maurer

Nedávno mi syn nabídl, že si můžu dát chat, tedy okamžitý osobní rozhovor, s umělou inteligencí (AI). Prý mi odpoví na úplně všechny otázky na světě. Pochopitelně jsem skončil u gastronomie.

Reklama

První otázka směřovala k deseti nejlepším restauracím na světě. Tam jsem mezi první desítkou tři podniky skutečně identifikoval a dokonce jsem dva z nich měl příležitost navštívit a ochutnat jejich speciality (byl to například katalánský podnik El Cellar de Can Roca, který vedou tři bratři a kromě tří michelinských hvězd byl asi dvakrát vyhodnocen jako nejlepší restaurace na světě).

Dalším dotazem jsem se pídil po pěti nejoblíbenějších českých jídlech. A představte si, že jsme se s AI na čtyřech shodli: svíčková na smetaně, bramboráky (které jsou prý servírovány obvykle s česnekovým dipem), guláš s knedlíkem nebo bramborem, vepřo knedlo zelo. A pozor, překvapení. TOP 5 uzavřel trdelník (sladké pečivo obalené kolem pečícího kulatého roštu, sypané cukrem a ořechy). Tady jsem se samozřejmě dost těžce zasekl. Ona totiž ta vševědoucí AI, bohužel, měla pravdu. A zároveň, díky Bohu, neměla.

Pavel Maurer

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Od guláše přes smažák až k falafelu. Stravovací návyky Čechů se lepší

Pavla Maurera zná každý milovník dobrého a kvalitního jídla. Kromě gastronomických bedekrů a festivalů si jeho jméno lze spojit i s mottem „Nejezte blbě“, kterým bude Pavel Maurer inspirovat i čtenáře byznysového serveru Newstream. Maurerův gastroseriál plný vůní a chutí startujeme rozhovorem s tímto českým gurmetem.

Přečíst článek

Češi milují řízek a smažák

Podle dlouhodobých statistik do těch nejoblíbenějších jídel patří bezesporu řízek (bez specifikace, zda je telecí, kuřecí nebo vepřový), prostě řízek. Ten u nás v Česku milujeme. Potom je téměř vždy uváděn smažák s tatarkou, jedno z nejoblíbenějších vegetariánských jídel v naší zemi. A pak určitě nemůžeme zapomenout na kachničku se zelím a sladké švestkové knedlíky.

Ale zpátky k trdelníku, který rozhodně není tolik vychvalovanou, „tradiční staročeskou specialitou“. Nemá v naší zemi žádnou tradici. A navíc jeho příprava a servírování prochází každoročně turbulentními změnami, aby se vloudil do přízně turistů z Číny, Ameriky nebo zemí Dálného i Blízkého východu.

Zdeněk Pohlreich

Pohlreich: Krize nastane, až prázdné podniky nebudou chtít ani Vietnamci

Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky. Jen převlékl kabát. Nově se s ním budou potkávat diváci Novy. Tentokrát ale nebude zachraňovat podniky před krachem, ale vybírat ty nejlepší. O českou gastronomii se neobává, i když jak říká nyní je gastro byznys jako jízda na tygrovi.

Přečíst článek

A kolik tedy může mít ta „typicky česká” roura přitažlivě vonící vánočkovým těstem variant? Bezpočet. Tak třeba pod Karlovým mostem ji dostanete nejen s borůvkami, ale také se sekanou a zelím, se slaninou, párkem a smaženou cibulkou. K mání je i ryze „staročesko-italsky” laděná varianta: trdelník s mozzarelou a rajčaty, také ovšem s vepřovým masem, jablečným štrůdlem a vaječným likérem.

Kreativita trdelníku nezná mezí

Upřímně, když jsem to vše viděl poprvé, šly na mě mrákoty. Ovšem trh si to evidentně žádá. Kreativita trdelníku nemá hranice, je nekonečná, stejně jako znalosti AI, která dokáže odpovědět na každou otázku.

Jenže AI se až tak moc nespletla, protože pokud při svých odpovědích používá všechny dostupné prameny ze všech světových zdrojů, tak je dost pravděpodobné, že hodnocení turistů, kteří navštívili Česko, a především hlavní město, určitě nezůstalo jen u piva a guláše.

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak mají blízko ke dvěma stovkám

Růst cen obědů v restauracích se téměř zastavil. Ale i tak v Praze stojí přes dvě stovky

Za oběd v restauraci utratili Češi v lednu průměrně 178 korun, což bylo o 20 haléřů více než v prosinci. Růst cen tak výrazně zpomalil, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Edenred. Meziročně obědy zdražily o 16 procent. Prodeje obědů v restauracích nebo skrze rozvážkové služby byly v lednu asi o 30 procent nižší než v roce 2019, uvedla firma.

Přečíst článek

Trdelník je masová záležitost. Hojně se vyskytuje na všech hlavních turistických trasách. Návštěvníci ho pak po právu ve svých hodnoceních, chatech, facebookcích, tripadvisorech atd. popisují jako často se vyskytující místní specialitu. Nicméně trdelník je prostě pouze velice úspěšný marketingový trik, který funguje téměř na každého. I když jsem ještě nikdy neviděl na vlastní oči žádného Čecha, že by se jím cpal. Z pohledu eurového či dolarového turisty je ale trdelník prakticky zadarmo 60 až 200 korun podle toho, čím je naplněn.

Už jste jej někdy ochutnali? Pokud ne, zkuste to, ale raději tu sladkou variantu. Trdelník se zelím a pečeným bůčkem bych rozhodně jako první ochutnávku nedoporučoval.

Ani pět titulů nejlepší restaurace na světě nepomohlo. Kodaňská Noma zavírá krám

Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám

Jestli bylo v kodaňské luxusní restauraci Noma, pětkrát vyhlášené jako nejlepší na světě, těžké získat rezervaci, od ledna 2025 už to bude zhola nemožné. Vyhlášená restaurace oznámila ke konci příštího roku konec, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Tímhle textem si nejspíš nadělám hodně zlé krve. Ale nemůžu si pomoct. Po šesti týdnech strávených nejen v kuchyni, ale i na place bistra Topinka se pořád intenzivněji zamýšlím nad tím, co to obnáší být hostem v restauraci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme