Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky
ČNB/užito se svolením
Tereza Zavadilová

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Reklama

Prezident Zeman včera jmenoval dva nové členy bankovní rady, zároveň se na pozici viceguvernéra posunul Jan Frait. Čekáte, že bude bankovní rada koheznější v názorech - takzvaně holubičích?  Jste spokojen, jak jsou v aktuální radě zastoupeny individuální pohledy na měnovou politiku? 

Panu prezidentovi bych chtěl poděkovat, že nominoval odborníky, kteří řadu let úspěšně pracovali pro republiku, ve prospěch českých občanů. A budou tak bezpochyby pracovat i nadále. Po šesti letech nás vyhodnotíte jako jestřáby, uvidíte.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Jana Fraita (druhý zleva) viceguvernérem ČNB a Jana Kubíčka (druhý zprava) a Jana Procházku (vpravo) členy bankovní rady ČNB. Vlevo je guvernér ČNB Aleš Michl.

Lukáš Kovanda: Zemanovi noví bankéři změnu kurzu ČNB nepřinesou

Noví členové bankovní rady jsou známi. Prezident Miloš Zeman dnes jimi jmenoval Jana Procházku, dosavadního šéfa pojišťovny EGAP a Jan Kubíčka, šéfa Úřadu Národní rozpočtové rady. Prezident Zeman se při jejich jmenování vyslovil pro to, aby se úrokové sazby ČNB dále nezvyšovaly, takže je zřejmé, že posledním „jestřábem“ bankovní rady zůstane od února Tomáš Holub.

Přečíst článek

Měnová politika by v příštích šesti letech měla být relativně přísnější, respektive úroky relativně vyšší, než tomu bylo šest, deset let před covidem, kdy v bankovní radě, ale i v našem odborném aparátu, převažovaly holubice a devalvovala se měna. Potřebujeme motivovat lidi, firmy, ale i vládu, ke spoření. Jedině tak bude méně dluhů. Restrikce a k tomu pevná koruna rovná se nižší inflace.

Prezident Zeman zároveň apeloval na to, že centrální banka by měla více spolupracovat s vládou, především kvůli shodě v postupu proti inflaci. Komunikuje již nějakým způsobem bankovní rada či vy s vládou? Plánujete to?

Naprostou prioritou pro ČNB je podstatné snížení inflace. A věřím, že i pro vládu. Inflace byla na cíli ČNB naposledy v roce 2018. To bylo období, kdy veřejné finance byly v přebytku. To není náhoda. K poražení inflace je potřeba také snižování deficitu veřejných financí, pan prezident má pravdu. Pan ministr financí Stanjura byl na našem zasedání, budeme to ještě více zdůrazňovat. Kolegové viceguvernéři Zamrazilová a Frait budou chodit často na vládu.

Chci, aby lidé spořili a kumuloval se kapitál

V jakých oblastech vůbec může ČNB s vládou spolupracovat napřímo, aniž by ohrozila svou nezávislost? Existují nějaké možné společné nástroje pro boj s krizí? 

Měnová a fiskální politika se snaží tlumit výkyvy v hospodářském cyklu. V posledních třech letech se soustředily zejména na krátkodobé řešení covidové a energetické krize. Klíč je v kredibilitě institucí a právního prostředí a v politice dlouhodobého růstu. Dlouhodobý růst ekonomiky závisí na produkční kapacitě ekonomiky, respektive na nabídce – tedy na lidech a jejich píli, kapitálu a technologiích v ekonomice.

Prezident Zeman (vlevo) podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard. Vláda premiéra Fialy ve srovnání s letoškem chystá deficit o 80 miliard nižší..

Prezident podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal státní rozpočet na příští rok se schodkem 295 miliard korun. Příjmy rozpočtu mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun.

Přečíst článek

Chci, aby lidé spořili, aby se kumuloval kapitál na investice. Chci, aby růst mezd odpovídal růstu produktivity práce. Zvýší se tak nabídka, potenciál země, a ekonomika poroste neinflačně. A hlavně, když je méně dluhů, neroztáčí se pak příliš množství peněz v ekonomice, podstatná to podmínka pro snížení inflace. A v konečném důsledku by taková ekonomika měla lákat přímé zahraniční investice a mělo by se v ní dařit exportu. Výsledkem pak bude silná koruna a nižší inflace.

Zmínil jste, že dopady měnové politiky se projevují s velkým zpožděním. Kdy to tedy přesně bude a jak konkrétně se projeví vaše aktuální měnová rozhodnutí? A nekomplikuje danou reakci naopak fiskální politika vlády, jejíž dopady se obvykle projevují mnohem rychleji? 

První pozitivní výsledky politiky nové bankovní rady se dostaví na jaře. Inflace začne klesat. Vládu i parlament pravidelně informujeme, to je naše povinnost.

ČNB

ČNB: Přísnější limity u hypoték zůstávají. Nemovitosti jsou nadhodnocené

Finanční sektor v Česku zůstává vysoce odolný vůči zhoršenému ekonomickému vývoji. Banky jsou dostatečně kapitálově vybavené pro absorpci šoků i v případě déletrvajících ekonomických potíží a klimatických šoků. Nebankovní finanční sektor, tedy pojišťovny či penzijní fondy, zůstává rovněž odolný, uvedli po stress testech představitelé ČNB.

Přečíst článek

Uvedl jste, že za rok a půl by měla být znovunastolena cenová stabilita. Spoléháte v tom na vnější vývoj v zahraničí a srovnávací základnu, nebo jsou i jiné vlivy?

Vlivy jsou následující. Nyní je v Česku krátkodobá úroková sazba na nejvyšší úrovni od roku 1999. Máme nejpřísnější měnovou politiku za posledních více než 20 let. Růst množství peněz v ekonomice výrazně brzdí. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěru pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá.

Koruna už 14 let neposiluje

Máte mandát na šest let. Netajíte se tím, že vaším cílem je silná koruna. Na jaké úrovni byste ji chtěl na konci mandátu mít? 

Chtěl bych, aby se obnovil konvergenční trend země k vyspělosti západu Evropy, necílíme ale konkrétní kurs. Na začátku roku 2000 jsme platili 36 korun za euro. Probíhal velký příliv zahraničních investic. Zlepšovala se obchodní bilance. Koruna postupně trendově posilovala a naše platy to zdravě přibližovalo k úrovni na Západě.

Nákupní centrum

Stanislav Šulc: V lednu dojde k dalšímu zdražování. Mohlo by být poslední

Až odezní novoroční kocovina po silvestrovské noci a lidé znovu vyrazí nakupovat, čeká je netradiční situace. Část zboží se sice jako obvykle přestěhuje do povánočních slev, ale to každodenní, nezbytně nutné zboží naopak velmi pravděpodobně podraží. Dobrou zprávou ale je, že je téměř jisté, že půjde o poslední zdražení v aktuálním cyklu, míní komentátor Newstreamu Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Měna od roku 2000 za osm let posílila až na 23 korun za euro v červenci 2008. To bylo její poslední maximum. Jinými slovy, nejsilnější úroveň vůči euru v historii padla před 14 lety, a od té doby nic. Od roku 2008 se zastavil trend posilování koruny. Mezi roky 2013 a 2017 jsme dokonce prošli devalvací. Kurz byl v té době i slabší než 28 korun k euru.

Problém je, že jsme přepnuli z exportu, z přílivu přímých zahraničních investic, z píle a produktivity, na spotřebu, dluhy a jakousi nárokovou ekonomiku, ve které žádáme po státu vše vyřešit a zaplatit. To je potřeba změnit. Prioritou by se mela stát silná koruna a nízká inflace. A to prioritou dlouhodobou. Pro vládu i Českou národní banku.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme