Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Premiér Fiala a spol. přijeli do Kyjeva, který se otřásá novým ruským útokem

Zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou (uprostřed) přijeli do Kyjeva, 31. října 2022.
ČTK
 ČTK

Zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou přijeli do Kyjeva. Schůzky s ukrajinskou vládou se vedle Fialy účastní tři vicepremiéři a čtyři ministři, informoval úřad vlády. Členy české delegace čekají vedle jednání s ukrajinskými ministry schůzka s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Delegace přijela zhruba s hodinovým zpožděném oproti plánům, důvodem byly dnešní výbuchy v oblasti. Ruské rakety totiž podle kyjevských úřadů ráno opět mířily na civilní infrastrukturu metropole.

Reklama

Cesta má vyjádřit jasnou podporu Ukrajině čelící ruské vojenské invazi, uvedla Strakova akademie. Do Kyjeva doprovodili Fialu vicepremiéři Vít Rakušan, Marian Jurečka a Vlastimil Válek, ministryně obrany Jana Černochová, ministr zahraničí Jan Lipavský, ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr dopravy Martin Kupka. "Čeká nás řada jednání s ukrajinskými přáteli. Věřím, že přinesou konkrétní výsledky. Ukrajinci bojují nejen za svoji zemi, ale za celou Evropu. Naše podpora musí vytrvat," uvedl Fiala na Twitteru.

Návštěvu zahájili ministři zastávkou u historického domu, který byl cílem ruského ostřelování Kyjeva před dvěma týdny, informovala ukrajinská ambasáda v Praze na Twitteru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zeman vyznamenal Zelenského. Ten na oplátku ocenil Prahu

Miloš Zeman propůjčil ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému řád Bílého lva. Ve stejný den se ukrajinský prezident rozhodl ocenit české hlavní město.

Přečíst článek

Mezivládní konzultace zahájí Fiala se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem. K premiérům se poté připojí ministři. Jedním z hlavních témat bude podle Strakovy akademie jasné vyjádření podpory Ukrajině a pokračování vojenské i humanitární pomoci. Hovořit se bude také o poválečné obnově Ukrajiny včetně toho, jak by se do ní mohly zapojit české firmy. Fiala se Zelenským by měli podle úřadu vlády podepsat společnou deklaraci k euro-atlantické perspektivě pro Ukrajinu. Česká republika je až do konce letošního roku předsednickou zemí EU.

V doprovodu bývalého velvyslance v ČR a nynějšího náměstka ukrajinského ministra zahraničí Jevhena Perebyjnise čeští ministři navštíví Alej odvahy, kterou v srpnu otevřel prezident Zelenskyj spolu se svým polským protějškem Andrzejem Dudou. Alej zvěčňuje jména politických vůdců a dalších představitelů partnerských zemí, poskytujících Ukrajině významnou pomoc v boji s Ruskem. Od září je v aleji také tabulka připomínající Fialovu cestu s Morawieckým, Janšou a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským do Kyjeva.

Výbuchy hlásí i Charkov či Záporoží

V Kyjevě se ráno ozvala série výbuchů, informovala agentura Reuters s odvoláním na svědky ve městě. Exploze oznámily také regionální úřady v severní, východní a střední části Ukrajiny, včetně měst Charkov, Záporoží či Kryvyj Rih. 

Záchranář prochází kolem auta zničeného ruským raketovým útokem na Kyjev 10. října 2022.

Ukrajina kvůli ruským útokům na infrastrukturu pozastaví vývoz elektřiny

Ukrajina kvůli dnešním útokům ruských raket na energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Přečíst článek

Nad Kyjevem byl ráno vidět kouř stoupající z asi deseti míst výbuchů, uvedli svědci. Starosta Vitalij Kličko na sociálních sítích uvedl, že v důsledku útoků na kritickou infrastrukturu je část města bez proudu. V některých oblastech není k dispozici voda. Všechny služby pracují na nápravě situace, dodal Kličko s tím, že více informací doplní později. Také podle agentury Reuters v některých částech Kyjeva vypadla elektřina a nefungují mobilní telefonní sítě.

Podle starosty Charkova Ihora Terechova zasáhly jeho město dvě střely zacílené na neupřesněnou kriticky důležitou infrastrukturu. Rusko v minulých týdnech zesílilo raketové útoky proti ukrajinské energetické infrastruktuře a dalším civilním cílům poté, co obvinilo Kyjev z exploze, která poškodila most na anektovaný Krym.

Premiér Petr Fiala už krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu tamní hlavní město navštívil. V polovině března společně s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou vyrazil do Kyjeva, který se snažily obklíčit ruské jednotky. Ukrajinský prezident Zelenskyj tehdy návštěvu označil za silný projev podpory napadené země.

Kerčský most mezi Krymem a Ruskem poškozený při bombovém útoku

Rusové zadrželi podezřelé z útoku na Kerčský most. Mezi nimi pět Rusů

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržela osm podezřelých z útoku na Kerčský most, celkem pět Rusů a tři občany Ukrajiny a Arménie. Za organizátora útoku podle ruské agentury TASS označila šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova. Kyjev se k zodpovědnosti za sobotní explozi na mostě, který spojuje Rusko s anektovaným Krymem, nepřihlásil.

Přečíst článek

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme