Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Takto se vaří v nové restauraci Marie B.
Se svolením Ambiente/Kuba Zeman
Petra Jansová

Ani bistro, ani fine dining. Nový podnik Marie B je zkrátka krásná hospoda. Vaří v ní michelinský tým podle kuchařky z konce 19. století a výhradně z českých surovin.

Reklama

Michelinský tým La Degustation otevřel nový podnik. Hospoda Marie B se nachází hned vedle známé La Degustation a vařit se v ní bude, jak název napovídá, podle české kuchařky Marie B. Svobodové z konce 19. století. Tým nově otevřené hospody Marie B pod taktovkou šéfkuchaře Jiřího Šoury přináší do Prahy nový koncept. Čtyřchodové menu budou ale nabízet bez pevně stanoveného jídelního lístku. 

Na interiér i menu nového podniku se můžete podívat do následující galerie:

„Carte blanche je pro hosty legrace. Užijí si dobré jídlo a můžou při tom hádat, jestli právě dojedli vepřové, nebo telecí. Zároveň má spoustu výhod pro kuchyni – jsme kreativnější a kompletně zpracováváme veškeré suroviny. Bez pevného lístku můžeme měnit nabídku i v řádu hodin a pohrávat si s ní,“ vysvětluje koncept šéfkuchař Jiří Šoura. Ten sedm let působil v nedaleké La Degustation pod vedením Oldřicha Sahajdáka, s jehož pomocí otevřel i nový podnik.

Miluše Makó, šéfkuchařka Green Table

Pavel Maurer: Chefka Miluše Makó vaří bez masa. Ale pochutnají si u ní i zarytí milovníci steaků

Šéfkuchařka Miluše Makó z Green Table uzavírá sérii „tři chefky v Praze”, které na Newstreamu postupně představil novinář a gurmet Pavel Maurer. Miluše už od dětství měla kladný vztah k zelenině, její dědeček byl totiž zelinář. Není proto divu, že zakotvila u vegetariánské a veganské kuchyně, která ale chutná i pravověrný masožravcům.

Přečíst článek

Není to bistro, je to hospoda

O otevření podniku diskutoval tým dlouho. Kvůli pandemii na to ale nedošlo. Nápad na koncept, který není ani bistro, ani finiding, ale „hospoda“, se vykrystalizoval při návštěvě podobného podniku ve Francii.

Záměrně tomu říkám hospoda, protože si nechceme dávat žádnou nálepku typu bistro. To vám přece nic neřekne – bistro může být občerstvení v nákupním centru, ale i vyhlášený podnik v Paříži. Stejně tak bych nerad, aby byla Marie B považována za fine dining,“ přiblížil Sahajdák. V týmu Marie B je jakýmsi poradním hlasem.

Pivovar U Fleků je jedním z nejstarších pivovarů v Praze. První zmínka je už z 15. století

Kontroverzní žebříček: Restaurace U Fleků se dostala mezi nejlegendárnější restaurace světa

Zapomeňte na Michelina. Proslulé tmavé pivo, středověká budova a atmosféra jako z přelomu 19. a 20. století. To jsou lákadla proslulé pivnice U Fleků, která byla otevřena v roce 1499. Nyní se právě „Flekovi“ dostali mezi desítku nejlegendárnějších restaurací světa. A v širším žebříčku 150 TOP restaurací světa se pak objevil ještě Hotel Imperial. Žebříček ale čelí ostré kritice ze všech zemí světa.

Přečíst článek

A co je podstatou této hospody? Čerstvost a lokálnost, stejně jako v nedaleké La Degustation. Zpracovávat budou pouze české suroviny pocházejí maximálně do vzdálenosti 250 kilometrů od Prahy. I když ingrediencí, které už nejsou mání, jako třeba telecí brzlík nebo lanýže, se úplně nevzdají.

Gastronomický zážitek v Marii B jde ruku v ruce s tím vizuálním, estetickým. Prostor, jehož centrem je kuchyň obklopená barem pro 24 strávníků, se nachází v domě U Zeleného stromu patřícímu Židovské obci, který už přes třicet let čeká na rekonstrukci. Patinu, která by mohla být v mnoha ohledech spíš negativem, povýšili designéři z Olgoj Orchoj na přednost.

„Prostor se pyšní autentičností, kterou nestihly překrýt nové povrchy. Klenbu i stěny jsme natřeli tak, aby si zachovaly patinu, mobiliář zase musel respektovat daný prostor a nedotýkat se klenby ani stěn,“ popisuje Michal Froněk ze zmiňovaného studia.

Pivnice Na Štokách má krásný výhled do okolí.

Na pivo netradičně. Hospoda v Humpolci vypadá jinak než typická česká hospoda

Vařilo se v ní pivo, dnes slouží jako pivnice. Architekti v ní zachovali původní klenby z cihel i členitá okna. Industriální minulost podtrhují i měděné detaily.

Přečíst článek

Díky spolupráci s DSC Gallery navíc prostor zdobí dílo předního berlínského umělce Anselma Reyleho, známého multimediálními instalacemi, které zahrnují i sochy a neonová světla.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

REPORTÁŽ: V Dubaji otevřel další podnik michelinského šéfkuchaře. Místo ohromí, jídlo už tolik ne

Dubaj by se dala označit za hlavní město slavných šéfkuchařů. Málokterá ze světových kuchařských celebrit by emirátském velkoměstě nechtěla mít svůj vlastní podnik. Nedávno se do města vrátil Angličan Jason Atherton, který otevřel City Social v nejvyšším patře hotelu Grosvenor House. Luxusní podnik v dubajské marině rozhodně stojí za pozornost. Z vytříbeného menu si odnáším vlažné nadšení, prostředí mě ale ohromilo. Velkolepé interiéry a výhledy do všech stran Dubaje dělá z podniku místo, kam se budu rád vracet, píše reportér Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fastfood Burger Service otevřel v Revoluční ulici.

Už nikdy do McDonald´s? V Praze otevřeli novou burgrárnu, mají i lanýžové hranolky

Přečíst článek
V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Přečíst článek
Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Nejlepší pizzu v Česku pečou v Praze na náměstí Republiky. Má křupavé okraje a je šťavnatá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme