Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kontroverzní žebříček: Restaurace U Fleků se dostala mezi nejlegendárnější restaurace světa

Pivovar U Fleků je jedním z nejstarších pivovarů v Praze. První zmínka je už z 15. století
Dr. Bernd Gross / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Stanislav Šulc
sta

Zapomeňte na Michelina. Proslulé tmavé pivo, středověká budova a atmosféra jako z přelomu 19. a 20. století. To jsou lákadla proslulé pivnice U Fleků, která byla otevřena v roce 1499. Nyní se právě „Flekovi“ dostali mezi desítku nejlegendárnějších restaurací světa. A v širším žebříčku 150 TOP restaurací světa se pak objevil ještě Hotel Imperial. Žebříček ale čelí ostré kritice ze všech zemí světa.

Reklama

Zatímco Českem lomcuje debata o tom, jestli stát má zaplatit pár milionů za podporu tuzemské gastroscény u Michelinského Guidu, čile vycházejí také jiné žebříčky. A tam české restaurace bodují, i když za to nikdo nikomu nezaplatil.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Hned dva zářezy si Česká republika, tedy přesněji Praha, zapsala v žebříčku 150 nejlegendárnějších restaurací, které letos v létě vydal server TasteAtlas.com. Na osmé příčce se objevila proslulá restaurace U Fleků, která byla otevřena již v roce 1499 a patří k nejstarším restauracím, které žebříček nabízí. Podle TasteAtlas si zde mohou lidé pochutnat zejména na svíčkové.

Druhou tuzemskou restaurací, kterou žebříček doporučuje, pak je pohlreichovský Hotel Imperial. A zde si zase lidé mají objednat Kulajdu. Tedy o líčkách tu nepadne ani slovo. Pro pořádek. První příčku opanovala vídeňská restaurace Figlmüller (kde si máte dát schnitzel), na druhé příčce pak je kultovní newyorské bistro Katz’s Delicatessen a jeho pastrami.

Video: Bistor Katz's Delicatessen v New Yorku

 

La Polar je zavřená

Žebříček nabízí spousty restaurací z většiny gastronomicky významných oblastí, najdete tu tipy na top restaurace v Itálii, Francii, Indii, Mexiku nebo v Latinské Americe.

Nejde o žádnou kopii Michelinského průvodce, takže většinou nejde o restaurace s hvězdami.

To by samo o sobě nebyl problém. Skutečný problém ale je, že se spíš než o objektivní hodnocení kvality restaurací, tvůrci zaměřili spíše na věhlas. A často i na věhlas daný spíše historickým povědomím a reklamními kampaněmi na letištích, jak poznamenávají diskutující v komentářích pod žebříčkem.

Ani pět titulů nejlepší restaurace na světě nepomohlo. Kodaňská Noma zavírá krám

Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám

Jestli bylo v kodaňské luxusní restauraci Noma, pětkrát vyhlášené jako nejlepší na světě, těžké získat rezervaci, od ledna 2025 už to bude zhola nemožné. Vyhlášená restaurace oznámila ke konci příštího roku konec, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Který hňup ten žebříček dělal? Jak sem můžete vůbec zařadit La Polar (mexická restaurace na 4. příčce – pozn. red.), která sice je známá, ale hlavně tím, jak příšerně se chová personál?“ ptá se například diskutující vystupující pod jménem Oscar Fuentes. A Javier Reyes jej doplňuje: „Chlapi, děláte si srandu? La Polar musela zavřít, protože její zaměstnanci doslova mlátili klienty, kteří nenechali dýško alespoň 30 až 40 procent.“

A podle Trip Adviseru je La Polar skutečně momentálně zavřená.

Zkusili jste tafelspitz?

Stejně tak se snesla kritika na samotné první místo. A opět se ozvali rodilí Vídeňané. Ti poukázali na to, že Figlmüller je jen lapák na turisty. A že to skutečně podstatné ve Vídni zažijete, když zajdete do restaurace Plachutta. Tam totiž mají nejlepší tafelspitz na světě.

„Byli jste někdy v Plachutta ve Vídni? Rozhodně nejlepší Tafelpitz (vařené hovězí). Nebo když se bavíme o dalších městech, byli jste v Marchfelderhofu? To jsou instituce. Světoznámé pro skvělé služby a každá evropská i zámořská VIP tam byla… tedy kromě vás,“ uvedl diskutující MGCOM Services Limited.

Café Imperial v Praze.

Pohlreichovo Café Imperial vévodí žebříčku tradičních restaurací ve světě

Co se týče kvality a úrovně, porazilo vyhlášené podniky v New Yorku, Londýně, Římě či Paříži. Řeč je o Café Imperial v Praze nejznámějšího tuzemského kuchaře Zdeňka Pohlreicha, které specializovaný server Taste Atlas zařadil do čela žebříčku nejlepších tradičních restaurací na světě. Ve stovce oceněných je přitom jediným českým zástupcem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

Přečíst článek
Bufet v hotelu Hilton Old Town

Pražské hotely lákají na Velikonoce. Kromě skvělého jídla mají i program pro děti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme