Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: V Dubaji otevřel další podnik michelinského šéfkuchaře. Místo ohromí, jídlo už tolik ne

REPORTÁŽ: V Dubaji otevřel další podnik michelinského šéfkuchaře. Místo ohromí, jídlo už tolik ne
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Dubaj by se dala označit za hlavní město slavných šéfkuchařů. Málokterá ze světových kuchařských celebrit by emirátském velkoměstě nechtěla mít svůj vlastní podnik. Nedávno se do města vrátil Angličan Jason Atherton, který otevřel City Social v nejvyšším patře hotelu Grosvenor House. Luxusní podnik v dubajské marině rozhodně stojí za pozornost. Z vytříbeného menu si odnáším vlažné nadšení, prostředí mě ale ohromilo. Velkolepé interiéry a výhledy do všech stran Dubaje dělá z podniku místo, kam se budu rád vracet, píše reportér Newstreamu Zdeněk Pečený.

Reklama

Těžko by se na světě hledal šéfkuchař, který by nechtěl mít svoji restauraci v Dubaji. Jejich řady nedávno rozšířil Angličan Jason Atherton, jehož dva londýnské podniky se pyšní michelinskou hvězdou. Jeden z jeho podniků v britské metropoli je i ve slavném obchodním domě Harrods.

Velkolepé interiéry, výhledy i luxusní menu. To vše slibuje nový podnik City Social britského michelinského šéfkuchaře v Dubaji.

Podívejte se, co jsme ochutnali: 

Praxe luxusních hotelů spolupracovat se světoznámými šéfkuchaři je ve světě rozšířená a oblíbená. Díky řadám fanoušků a followerů, kterými každý slavný šéfkuchař disponuje, se marketing dělá doslova sám. V Dubaji jsou populární především slavní evropští šéfkuchaři. Nejvíce jich je z Velké Británie či Francie. Málokterému milovníkovi dobrého jídla nic neřeknou jména jako Gordon Ramsey, Jamie Oliver či Daniel Boulud. Z těch mimoevropských celebrit s kuchyňským nožem stojí za zmínku Nobu Matsuhisa z Japonska či Turek Nusret Gökçe známý více jako Salt Bae. Vineet Bhatia jako Brit indického původu jedlíkům servíruje moderní verzi jihoasijské kuchyně.

Výhled do všech stran

Athertonův nový podnik City Social v dubajské marině rozhodně stojí za pozornost. Rozprostírá se na vrcholu pětihvězdičkového hotelu Grosvenor House, kde má svůj podnik také Bhatia. City Social je jedním ze tří podniků, které otevřely v nejvyšších patrech hotelu, kde dříve fungoval noční klub Embassy. Kromě samotného City Social na 43. patře Grosvenoru se o podlaží výše nachází newyorkský steakhouse Jazz by City a japonská nálevna ve stylu 60. let minulého století 7 Tales. Každou sobotu se v City Social koná brunch – společenský vrchol dubajského víkendu.

Jidapha Wisutrattana pochází z Thajska a v Česku provozuje „pohyblibovou kuchyni“ Chilli Lips

Šéfky v kuchyni jsou skvělé. Bohužel nejsou tolik vidět, říká gurmet Pavel Maurer

O ženách ve vrcholné gastronomii se mluví mnohem méně než o mužích. A to mi vadí, píše ve svém příspěvku pro Newstream novinář a gurmet Pavel Maurer. Kde kdo na světě podle něj zná jména jako Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Ferran Adriá. A u nás pak Zdeňka Pohlreicha. Kdo však zná jména šéfkuchařek? ptá se Maurer. Kdo třeba ví, že tento měsíc bude přebírat cenu „nejlepší šéfkuchařka světa“ jistá Mexičanka jménem Elena Reygadas? Žena, která provozuje pět skvěle prosperujících podniků v devítimilionovém Mexiko City, je, bohužel, mimo záři reflektorů. A to je škoda. Také Česko má řadu skvělých šéfkuchařek. Tady je Maurerův výběr těch nejlepších z nejlepších chefek.

Přečíst článek

Po vystoupení z výtahu ve 43. podlaží pozornost upoutá sedmimetrový mramorový bar a prosklená vinotéka od podlahy až ke stropu. V restauraci se jen těžko někde najde stůl, ze kterého se přes velká okna nenabízí výhled na dubajskou Palm Jumeirah, umělý ostrov Blue Waters s nejvyšším ruským kolem světa Dubai Ain či okolní mrakodrapy.

Šéfkuchařovo zpestření. Hádej příchuť zmrzliny

City Social hojně čerpá z menu svého mateřského podniku v Londýně, ale přidává i nové recepty ve snaze přizpůsobit nabídku místnímu trhu. Originálním pokrmem je například skotský losos s krabem, okurkou a koprem či ravioli z měkkýšů s mořskými řasami, houbovým džemem a kukuřicí veloute.

U předkrmů snad nelze sáhnout vedle, všechny byly harmonií chutí. Ať už jde o tatarák z hovězího, z tuňáka nebo právě kombinaci lososa s krabem a koprem. Kromě hlavních pokrmů z ryb, drůbeže či pro vegetariány menu vévodí široká nabídka steaků z celého světa. Obsáhlé je také dezertní menu. Za pozornost stojí zejména pistáciové soufflé.

Milovníci zmrzliny budou ale zklamáni, protože jedinou zmrzlinou na dezertním lístku je zmrzlinová hra, v níž hosté hádají pět příchutí zmrzliny. A že jsou mezi nimi i poněkud bizarní příchutě. Třeba artyčoková, rýžová nebo z kukuřičných lupínků.

Jídlo v City Social je velmi dobré, i když asi ne nejoslinivější na světě, ale celková souhra obsluhy a atmosféra místa z okouzlující výhledy na ikonická místa Dubaje stojí za opakovanou návštěvu.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: I michelinští kuchaři umějí zklamat

Nedávno jsme s přáteli v jednom novém pražském hotelu zaplatili 14 tisíc korun za večeři ve čtyřech. Degustační menu připravil hostující londýnský šéfkuchař, jež má jednu hvězdu od slavného průvodce Michelin. Ještě teď mě pálí kapsa a na jazyku cítím pachuť celkem nic moc jídla, o trapné obsluze nemluvě. Ale pěkně popořádku.

Přečíst článek

Vstup do hotelu. Falkensteiner Hotel Prague

Hotely budoucnosti musí přinášet zážitky a individualitu, říká hoteliér

Rozjet hotelový byznys v době, kdy máte v každé ulici v centru Prahy tři, čtyři hotely, je docela oříšek. Trh je obsazený a do toho tu ještě intenzivně působí přeprodejci jako je Booking.com. Stále větší roli po krizovém covidovém období hraje vedle lokality i zacílení hotelu nejen na turisty, ale i na místní. Ti mohou být totiž pro hotel ve složitých obdobích větší jistotou než zahraniční klientela. Potvrzují to zástupci velkých hotelových řetězců i malých hotýlků. O tom, jaké to je znovu otevírat v Praze hotel po období pandemie, jsme hovořili s ředitelem Falkensteiner Hotel Prague Claudiem Sturmem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Radek Kašpárek

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Přečíst článek
Hôtel du Palais v Biarritzu

Hôtel du Palais v Biarritzu navštěvují světové osobnosti. Tamní michelinský šéfkuchař přišel o místo kvůli šikaně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme