Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák

Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák
Aromi, užito se svolením
Pavel Maurer

Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.

Reklama

V příštích měsících vám budu představovat různé zajímavé restaurace, které jsme navštívil a podělím se s vámi o svůj bezprostřední dojem. Zdůrazňuji, že si vždy účet platím sám, nemám reklamní vztahy, rezervaci si dělám na své jméno, snažím se nepodléhat iluzi, že teď zrovna, kvůli mně začnou lépe vařit. To nejde! Když někdo neumí vařit, tak to nedokáže změnit ani když k němu přijede na oběd saudský šejk nebo anglický král. Je to jednoduché! Umí-neumí.

Před pár dny jsem večeřel zcela neplánovaně v pražském prestižním restaurantu Aromi. Přišel jsem s manželkou nevhodně oblečen (ona ne), nepřipraven, přesto personál dokázal udělat z našeho náhodného večera skvělý zážitek. Víte, takzvaná zážitková gastronomie, to není jen o tom, že hraje nečekaná hudba, dějí se různé performance, jídlo hoří, levituje ve vzduchu, vidíte do kuchyně přes obrazovky umístěnými nad stolem a obsluha dělá přemety s tácem v ruce.

Podívejte se, jaké speciality serírují v Aromi:

Italská kuchyně, která nemůže zklamat

Zážitek je někdy úplně prostý. Personál je na vás přívětivý, nenabízí vám jen ta nejdražší vína, nečekáte dvacet minut, než si vás někdo všimne a pak dalších patnáct, až dorazí první chod. Zážitek je v lokálních surovinách, v jemnosti kuchaře, který ctí sezónu a sommelierovi, který doporučí pivo a nebo nejvhodnější víno k vašemu pokrmu.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: I michelinští kuchaři umějí zklamat

Nedávno jsme s přáteli v jednom novém pražském hotelu zaplatili 14 tisíc korun za večeři ve čtyřech. Degustační menu připravil hostující londýnský šéfkuchař, jež má jednu hvězdu od slavného průvodce Michelin. Ještě teď mě pálí kapsa a na jazyku cítím pachuť celkem nic moc jídla, o trapné obsluze nemluvě. Ale pěkně popořádku.

Přečíst článek

Pokud si dobře pamatuji, tak Aromi bylo prvním podnikem v Praze, kde k vám ke stolu přišel číšník a přinesl na tácu několik ryb: mořského vlka, dorádu, sv. Petra, platýze a občas i humra, abyste si mohli osobně vybrat. V dalších podnicích osvíceného chefa a majitele Riccarda Lucque, třeba La finestra in Cucina tahle zase dokáží prezentovat maso, přičemž jeho úprava je samozřejmě v italském stylu.

Takto se vaří v nové restauraci Marie B.

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Ani bistro, ani fine dining. Nový podnik Marie B je zkrátka krásná hospoda. Vaří v ní michelinský tým podle kuchařky z konce 19. století a výhradně z českých surovin.

Přečíst článek

Myslím, že je celkem jedno, do kterého podniku ze sítě La Collezione zabloudíte, protože všude vás čekají poměrně stejné atributy: skvělé originální suroviny, italská kuchyně vysoké úrovně, znalá obsluha, vyšší ceny, super lokalita, zážitek.

Každý z nás, kdo má rád dobré jídlo v zajímavém prostředí si musí ujasnit, zda si koupit novou mikinu a nebo gastronomický zážitek.

Gastronomické sloupky a reportáže novináře a gurmeta Pavla Maurera čtěte exkluzivně na Newstreamu:

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Nejlepší hummus v Praze mají v bistru Paprika

Izraelská kuchyně. To je obrovský kotel „mezinárodního guláše”, chuťové bomby, exotického koření, ale i jednoduchého a stále více oblíbeného street foodu. Ochutnat ji můžete i na několika místech v Praze. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer osobně doporučuje bistro Paprika.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek

Miluše Makó, šéfkuchařka Green Table

Pavel Maurer: Chefka Miluše Makó vaří bez masa. Ale pochutnají si u ní i zarytí milovníci steaků

Šéfkuchařka Miluše Makó z Green Table uzavírá sérii „tři chefky v Praze”, které na Newstreamu postupně představil novinář a gurmet Pavel Maurer. Miluše už od dětství měla kladný vztah k zelenině, její dědeček byl totiž zelinář. Není proto divu, že zakotvila u vegetariánské a veganské kuchyně, která ale chutná i pravověrný masožravcům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme