Poprvé v historii se renomovaný průvodce Michelin zaměřuje na celé Česko. Anonymní inspektoři projeli republiku od hor po vinařské oblasti, aby odhalili podniky, které mohou stát po boku evropské špičky.
Nejen při vaření, i při míchání koktejlů je pro ně důležitá sezónnost a lokálnost. Drinků, do nichž používají i „hluchavky“, si všiml prestižní žebříček 50 Best Discovery, který mapuje nejzajímavější bary, restaurace a hotely světa.
V gastru se nejvíce daří buď levným jídelnám anebo těm nejdražším zážitkovým restauracím. Češi zůstávají věrni pivní kultuře, ale stále častěji ho pijí doma nebo v garáži.
Většina pražských hotelů s příchodem léta pozastavila svou nabídku brunchů. To ovšem neplatí o restauraci The Artisan v hotelu Marriott Prague, kde je budou podávat i přes léto. Stojí za to si tam zajít?
Španělé vévodí evropské a světové gastronomii. Hned šest tamních podniků zaujalo profesionální gurmány natolik, aby se posunuly na vysoké příčky prestižního žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který každoročně oceňuje ty nejlepší restaurace. Ta nejlepší je v Barceloně. Žádný z tuzemských podniků se v žebříčku neobjevil.
Field je jedním ze dvou tuzemských podniků, které si vyvařily prestižní Michelinskou hvězdu. Jeho spolumajitel, Radek Kašpárek, známý též z televizní soutěže MasterChef v prosinci otevřel novou restauraci přímo na Staroměstském náměstí. Jak vidí tuzemskou gastronomii a chce pro 420 získat Michelinskou hvězdu?
Francouzský šéfkuchař oceněný michelinskou hvězdou přišel o místo v luxusním hotelu v letovisku Biarritz poté, co podle regionálního listu Sud Ouest přihlížel ponižujícímu „křtu“ nového podřízeného. Mladý pomocník při něm podle svědectví strávil několik hodin nahý a připoutaný k židli. Věcí už se zabývá prokuratura, informovala o tom francouzská média.
Zážitková gastronomie není performance, při níž jídlo hoří, levituje ve vzduchu a obsluha dělá přemety s tácem v ruce. Zážitek je v užití lokálních surovin, jemnosti a vytříbenosti kuchaře a dobrém sommelierovi. A přesně to najdete v pražské restauraci Aromi, která podle gurmeta Petra Maurera „i ze všedního večera udělá nezapomenutelný zážitek“.
Jednou to může být vánek v nejvyšších patrech mrakodrapu, jindy pohled do mořských hlubin nebo výhledy v korunách stromů či posezení uprostřed jeskyně. I tak může vypadat příjemně chladivé stolování ve vybraných luxusních restauracích v letošních největších vedrech. Prohlédněte si naši fotogalerii ze sedmi netradičních míst, kde si můžete ve světě dát oběd s osvěžením třeba i bez klimatizace.
Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit.
U Čechů se stále zvyšují preference investování do nemovitostí 🏡, 81 procent považuje vlastnictví domu či bytu za nejzajímavější investiční možnost. Meziročně je to o čtyři procentní body více. O deset procentních bodů vyskočila obliba spořicího účtu. Vyplývá to z prosincového Barometru spoření agentury IBRS pro společnost Golden Gate na vzorku 1000 respondentů.
🤑 Pražané si příští rok připlatí za jednorázové jízdenky v MHD a cesty veřejnou dopravou do okolí metropole, podraží i pokuty za černou jízdu či vodné a stočné. Mírně zdraží teplo. Pražská energetika a Pražská plynárenská již ceny upravily na podzim, kdy je snížily.
Návštěvnost Zoo Brno za letošní rok atakuje hranici 300 tisíc lidí, pomohl například příjezd ledních medvědic 🐻❄️. Návštěvnicky nejsilnějším měsícem byl srpen, řekl mluvčí zařízení Jan Bedřich. Loni zařízení zaznamenalo přes 293 tisíc návštěvníků, což byl oproti roku 2023 nárůst asi o deset tisíc lidí.
Vláda ANO, SPD a Motoristů bude schvalovat své programové prohlášení na zasedání 5. ledna.