Reklama

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Mark Zuckerberg
ČTK

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Reklama

Na dotaz, co si robot myslí o řediteli a zakladateli firmy, tento takzvaný chatbot odpověděl, že „naše země je rozdělena a on v tom vůbec nepomohl”. Meta poznamenala, že jako prototyp může robot zatím odpovídat i sprostě a urážlivě. Chatbot dostal název BlenderBot 3 a firma jej na veřejnosti předvedla minulý týden v pátek.

Chatovací robot se učí tím, že využívá rozsáhlého množství veřejně dostupných jazykových výrazů. Na dotaz k osobě Marka Zuckerberga chatbot řekl: „Vedl si příšerně, když vypovídal v Kongresu. Dělá mi to starosti o naši zemi.”

Mark Zuckerberg

Zuckerberg prodal vilu. V San Francisku je z toho realitní deal roku

Spoluzakladatel internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg prodal svůj dům v San Francisku. Cena? 31 milionů dolarů, v přepočtu asi 745 milionů korun. Jde o nejdražší prodej domu od začátku letošního roku v celé Bay Area. Informoval o tom realitní web The Real Deal.

Přečíst článek

Američtí politici se Zuckerberga několikrát dotazovali, největší pozornost patrně upoutala slyšení z roku 2018. Odpovídal tam například na téma soukromí na internetu, a jak se v tomto prostředí chová jeho podnik. Facebook je největší sociální sítí světa, v současné době má podle údajů společnosti Statista více než 2,9 miliardy aktivních uživatelů.

„Jeho firma kvůli penězům vykořisťuje lidi a jemu je to jedno. To musí přestat!” řekl Zuckerbergův chatovací robot.

Facebook, ilustrační foto

Facebook drtí konkurence TikToku. Sociální síť vydělala podstatně méně

Inflace, nižší poptávka po reklamě a také drtivá konkurence z Číny. Výsledky společnosti Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zklamaly. Akcie padají.

Přečíst článek

Společnost Meta Platforms je terčem kritiky za to, že nedělá dost k prevenci dezinformací a nenávistných projevů na svých komunikačních platformách. Loni bývalá zaměstnankyně Frances Haugenová firmu obvinila, že klade vlastní finanční zájmy před zajištění bezpečnosti uživatelů v on-line prostředí.

Meta Platforms vlastní některá z největších sociálních médií a chatovacích platforem, které se ve světě používají. Včetně sítí či aplikací Facebook, Facebook Messenger, Instagram a WhatsApp.

Algoritmus chatovacího robota BlenderBot 3 prohledává internet, aby nalezl vhodné informace k odpovědi. Je tedy pravděpodobné, že názory na Zuckerberga získal převzetím názorů jiných lidí z internetu, které jeho algoritmus analyzoval.

List The Wall Street Journal (WSJ) uvedl, že BlenderBot 3 jednomu z jeho novinářů řekl, že Donald Trump byl a vždycky bude americkým prezidentem. Reportér podnikatelského webu Insider pak zjistil, že chatbot považuje Zuckerberga za odporného a manipulativního.

Meta šla s prototypem chatovacího robota na veřejnost i za cenu špatné publicity z jasného důvodu - potřebuje získat data. „Když systému umělé inteligence umožníte interakci s lidmi z reálného světa, povede to k delší a rozmanitější konverzaci, a také k pestřejší zpětné vazbě,” uvedla Meta na svém blogu. Chatovací automaty, které se učí z interakcí s lidmi, se od nich mohou naučit dobrému i špatnému chování.

Elon Elon Musk v roce 2020 při představení operačního robota vyvinutého jeho společností Neuralink.
video

Implantát v mozku: šance nebo hrozba? Pro Muska příležitost, kterou tlačí kupředu

Můžeme mít přímo z mozku propojení s počítačem a internetem, takže bychom si mohli kdykoli „v hlavě“ vyhledat potřebné informace? Technika vyvíjená původně pro handicapované lidi něco takového zřejmě brzy dokáže i pro lidi zdravé.

Přečíst článek

Softwarová společnost Microsoft se v roce 2016 omluvila, když uživatelé Twitteru naučili její chatovací automat rasistickému chování.

Společnost Meta Platforms uznává, že její BlenderBot 3 může říkat něco špatně. Stejně tak, že může napodobovat jazyk, který by mohl být „riskantní, předpojatý nebo urážlivý”. Firma uvádí, že do softwaru instalovala ochranné prvky, chatbot se ale i tak může chovat vulgárně.

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin

Patrik Tkáč: Potraviny jsou skvělým místem pro testování robota

Slovenský miliardář a byznys partner Daniela Křetínského Patrik Tkáč otevřel v Bratislavě „futuristickou“ prodejnu potravin. Technologickým základem celého konceptu je Jarvis, umělá inteligence a věrný sluha například komiksového Iron Mana. Robot pomáhá zákazníkům s výběrem vína, orientací v prodejně, vede historii jejich nákupů a organizuje rozvoz. Rozhovor Tkáč poskytl slovenskému magazínu Trend.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme