Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Patrik Tkáč: Potraviny jsou skvělým místem pro testování robota

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin
Michal Smrčok, TREND
Daniela Németh

Slovenský miliardář a byznys partner Daniela Křetínského Patrik Tkáč otevřel v Bratislavě „futuristickou“ prodejnu potravin. Technologickým základem celého konceptu je Jarvis, umělá inteligence a věrný sluha například komiksového Iron Mana. Robot pomáhá zákazníkům s výběrem vína, orientací v prodejně, vede historii jejich nákupů a organizuje rozvoz. Rozhovor Tkáč poskytl slovenskému magazínu Trend.

Reklama

V médiích se hodně mluvilo o tom, že jste do bratislavského Devína chtěli přinést potraviny Yeme, to se nezdařilo, a proto jste si vymysleli vlastní koncept. S Yeme vás nyní mnozí také srovnávají. Jak to bylo?

Ve zkratce je to tak, že jsme s Yeme partneři. Již několik dní vozíme do potravin zboží z Yeme, držíme se toho, že zboží je „od našich“, a tedy od našich partnerů. Proto se tak jmenují i potraviny. Všichni vědí, že jsme zaangažováni i v jiných projektech v maloobchodě, takže nekonkurujeme ničemu.

Devín potřeboval potraviny, tak jsme je postavili. Zároveň jsem si udělal i radost. V podzemí je vinotéka, doufám, že jedna z nejlepších, které naleznete v širokém okolí.

Čili Yeme není konkurence, ale partner? Tak to je třeba chápat?

Ano. I Yeme, tak jako mnoho jiných, je náš partner. Zákazník u nás najde i výrobky značky Yeme, především z čerstvého bufetu, ale také mnoho jiných produktů. Fandíme jim. S Peterem Varmužou (šéf Yeme, pozn. redakce) se známe a vzájemně si pomáháme. Přestože se o konkurenci mezi námi hodně mluví a píše, nejsme konkurence, ale partneři.

Daniel Křetínský

Tandem Křetínský a Tkáč zakládá nový holding pro společné investice

Spoluzakladatel skupiny J&T Patrik Tkáč vloží společné investice s podnikatelem Danielem Křetínským do nového holdingu J&T Capital Partners.

Přečíst článek

Stojíte si za tím, že Od našich jsou jediné potraviny a nebudete se rozšiřovat?

Ano. Jak jsem zmiňoval, podporuji přátele, jako je Yeme, i když dosud oni podporovali více mě. Máme investice v Sandbergu, který vlastní Terno a Kraj, je to náš bývalý partner a nikdy jsme se tím netajili. Je to náš hlavní projekt, nedávalo by logiku rozšiřovat se.

Potraviny Od našich vnímám jako laboratoř na pokročilé technologie. A vše dobré, co odzkoušíme a nakonec se u nás ujme, se budeme pokoušet zavádět do prodejen našich partnerů.

Vína v podzemí

Zmínil jste vinotéku. Kolik jste do ní investovali?

Nemám to takto rozděleno. Celá stavba stála od čtyř do pěti milionů eur, finální čísla jsem ale zatím neviděl. Postavili jsme ji v podzemí, bylo mi líto nechat nevyužitý sklepní prostor. Ve světě je taková vinotéka v podzemí běžnou součástí kvalitnějších potravinových prodejen. Vína se pohybují v různých cenových kategoriích.

S vínem podnikáme v rámci J&T Wine Holdingu dlouho, čili bylo jednoduché z jednotlivých skladů zde na Slovensku, na Moravě, ve Francii a koneckonců ve světě přivézt víno. Byla by škoda, aby zůstalo nevystaveno.

Vinný bar.

Místo skladu vinný bar. Znojemské vinařství prochází revitalizací

Výhled na západ i východ slunce nad vrchem Děvín a stylovou degustaci vína nově nabízí vinařství Reisen v Pavlově. Objekt, v němž vinařství sídlí, totiž prošel první fází přeměny.

Přečíst článek

Uvědomuji si, že u některých se jedná o skutečně vysoké ceny, ale tak se s vínem obchoduje. Máme odrůdy z regionů Burgundsko nebo Bordeaux v cenových rozmezích od dvaceti eur do několika tisíců a každý si najde to své.

Jsou tam také vína z vaší osobní sbírky?

Ano. Potom jsem už vyprázdnil i vlastní sklep. Mám rád, když je velký výběr. Z mých vín je tam prakticky všechno.

Robot, věrný sluha i sommelier

Jaké pokročilé technologie plánujete zavádět?

Zatím jsme ještě všechny nestihli, všechno se poněkud komplikuje. Základem technologií je Jarvis z oblíbeného Iron Mana. Je to robot s umělou inteligencí, kterého se snažíme vyvíjet na mnoha frontách. Myslím, že potraviny jsou tím správným místem, kde jej můžeme testovat.

Díky němu umožníme registrovaným zákazníkům nakupovat i mimo otevírací hodiny. Fungovat bude na principu obličejové biometrie, vše je hlídáno kamerami. Zákazník přijde, robot mu otevře, zidentifikuje jeho tvář, zákazník nakoupí a elektronicky zaplatí.

Registrovaným zákazníkům se bude tvořit historie nákupů, to bude mít následně mnoho dalších výhod. Takto si dokážete nechat přivézt přesně tentýž nákup, který jste udělali před měsícem, nebo i dříve, umíte si ověřit, jak vypadaly vaše nákupy za poslední měsíc či dva, nebo jak vypadaly nákupy vašich dětí.

Tím, že robot zná zákaznickou nákupní historii, měl by být schopen doslova zázraků. Chceme fungovat opačným způsobem než Siri.

Dušan a Michal Černochovi

Po víně už vás nebude bolet hlava, slibují otec a syn Černochovi z Bzence

Díky unikátní metodě mohou využívat při výrobě vína daleko méně síry. “Kdyby si to patentovali Francouzi nebo Italové, už z toho je dávno světový standard. Ale věřím, že se to povede prosadit,” míní Dušan Černoch, majitel Vinného domu Bzenec, jednoho z největších vinařství u nás. Čtení na Silvestra i Nový rok.

Přečíst článek

Všechno ale stojí a padá na zákaznické důvěře vůči vám.

Bez toho to nejde. Musí nám důvěřovat, že jeho údaje nezneužijeme. Na druhé straně, když o zákazníkovi toho hodně víme, dokážeme mu poskytnout úplně jiný servis.

Dokáže být Jarvis i odborníkem na víno?

Jeden sommelier nedokáže být odborníkem na 1500 druhů vín. Navíc tím, že všechna vína jsou Od našich, od našich partnerů, mají za sebou konkrétního vinaře, člověka, který ho vytvořil.

Jarvise nyní učíme na základě různých parametrů rozpoznávat jednotlivé druhy, ale také pomáhat při výběru vína. Zákazník bude moci například ochutnat vína, která mám rád já, která doporučuji.

Pokud si zákazník zvolí takovou možnost, v místnosti se ztlumí světlo a bodové světlo mu ukáže, kde se takové víno u nás ve vinotéce nachází.

Nakoupit lze i po zavíračce

Bavíme se o plánech do budoucna, nebo už je hotovo?

Už to mělo být hotovo, ale nestihli jsme. Doufám, že budeme každou chvíli přidávat další novinku. Cesta je v tomto případě cíl. Definitivně hotové to nebude nikdy, stále hodláme zkoušet a postupně přidávat funkcionality.

Umíte říct, kdy si zákazníci budou moci například nakoupit v noci?

Již v den otevření (úterý, 2. listopadu, pozn. red.). Stále ovšem čekáme na kameru, která zamrzla někde na cestě, ale měli bychom ji už dnes dostat. První klienty bychom proto měli otestovat již dnes.

fronty před Pražskou plynárenskou

Inflace bude nad šest procent, čeká Mojmír Hampl

ČEZ oznámil, že od příštího roku zdraží elektřinu o zhruba jednu třetinu. A řada dalších firem avizuje, že zvýšené náklady, nejen za energie, ale i ostatní vstupy, promítne od příštího roku do cen svých výrobků či služeb.

Přečíst článek

Bude fungovat i rozvoz potravin?

Máme dohodu s Mercedesem a doručování potravin by mělo fungovat na principu car sharingu. Zákazník přijede, půjčí si auto a odveze si domů nákup. Celé je to samozřejmě propojeno s Jarvisem. Stačí, když robotovi řeknete, kam potřebujete jet, a on vám na konkrétní místo na pokyny dispečinku přistaví auto.

Co potom s těmito auty? Sesbírají se jako e-koloběžky?

Ano. Naši lidé je sesbírají. Auta budou monitorována.

Vypadá, že to bude jen pro Devíňany.

Zpočátku ano.

Jaká bude cena této služby?

Zatím jsou ceny nastaveny tak, že pokud si budete chtít dovézt nákup v rámci Devína, do 15 minut, zaplatíte asi pět eur.

To není až tak moc.

Ceny musí být lidské. V tuto chvíli nemůžeme jít na zisk, prozatím je celý koncept laboratoř. Všechno začne vydělávat až tehdy, když se najde odvaha aplikovat technologie ve větším rozsahu na větší projekty.

Dovedete si to představit?

Umím si představit mít v Bratislavě tisíc aut a dělat například car sharing mezi všemi našimi partnery a našimi prodejnami. Ale to trochu předbíháme.

 

Více čtěte v ekonomickém magazínu Trend.

 

Podívejte se do interiéru prodejny:

Textilní továrna se proměnila.

Místo textilky kanceláře a galerie. Podívejte se na zdařilou konverzi

Původní dřevěné trámy i ocelové nosníky. Architekti ze studia Henkai zachovali původní detaily a někdejší textilku přeměnili na moderní továrnu i multifunkční prostor.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Miroslava Kučeráková z J&T Wine Fund

Miroslava Kučeráková se stará Patriku Tkáčovi o vína. Teď fond otevřeli i pro veřejnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme