Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I ruská kina vysílají Avatara. Akorát nikdo neví, jak to přesně dělají

Avatar: The Way of Water vysílají i ruská kina
20th Century Studios, s laskavým svolením

Pokračování megahitu Jamese Camerona se v Rusku nesmí vysílat, protože hollywoodská studia v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zrušila veškeré své místní aktivity. Přesto se tu film vysílá, a to dokonce s ruským dabingem. Zázrak? Vlastně ani ne.

Reklama

Také ruští diváci mají možnost vychutnat si v kinech pokračování filmu Avatar, přestože ruská kina kvůli mezinárodním postihům reagujícím na válku na Ukrajině nemají možnost dávat hollywoodskou produkci. Některá kina v Rusku totiž riskují a nový snímek Avatar: The Way of Water už promítají, i když s tím majitelé autorských práv nesouhlasí. Napsal o tom zpravodajský portál Meduza.

Mnoho zahraničních společností zareagovalo na ruský únorový vpád na Ukrajinu odchodem z ruského trhu. Z Ruska se stáhly i všechny velké hollywoodské filmové společnosti včetně Disney, právě které od roku 2017 patří práva na oba existující filmy Avatar i na jeho pravděpodobná pokračování.

video

Stanislav Šulc: Avatar je kolosální pohádka s hrozivým záporákem. Člověkem

James Cameron konečně uvedl pokračování svého velkofilmu Avatar z roku 2009, který se tehdy stal nejvýnosnějším filmem všech dob. Dvojka je ve všem větší – v zápletce, emocích, invenčnosti a samozřejmě i v rozpočtu. Druhý Avatar totiž stál 350 milionů dolarů, tedy neuvěřitelných osm miliard korun. Ale skutečně stojí za to. Vidět druhý Avatar je nyní téměř povinnost. 

Přečíst článek

Vlna zavírání kin

Jenže ruská kina jsou na promítání velkých zahraničních filmů závislá a bez nich se dlouhodobě udrží jen stěží. Podle informací ruské Asociace vlastníků kinosálů se v Rusku od začátku letošního roku uzavřelo už 41 procent kin. Některá kina se proto snaží promítat velké zahraniční filmy i bez potřebné licence.

Na velkém plátně tak mohli Rusové zhlédnout pokračování filmů Doctor Strange, Top Gun nebo Black Panther. Tato praxe se logicky rozšířila i na dlouho očekávaného nového Avatara Jamese Camerona.

Avatar 2
video

Lístky na premiéru Avatara mizí. Ceny v pražských kinech začínají na rekordních třech stovkách

Očekávané pokračování megahitu z roku 2009 se do kin dostane již za necelé dva týdny. Vstupenky do kin se prodávají již od pondělí. Zájemci však sáhnou do kapsy pořádně hluboko. V závislosti na typu kina totiž za druhého Avatara zaplatí od tří set korun výš.

Přečíst článek

Pomáhají přátelé Kazachstánci

Ruské kinosály k nelegálnímu promítání filmu Avatar: The Way of Water používají nosič DCP neboli distribuční kopii, kterou získají z některé ze "spřátelených zemí", například z Kazachstánu. Tímto způsobem mohou film promítat ve vysoké kvalitě a s ruským dabingem.

Kinosály se uchylují i k dalším trikům. Promítání Avatara někdy prezentují jako bezplatný film na "rozehřátí" před ruským krátkometrážním filmem Vižu (Vidím). Zajímavostí je, že jako předskokany k tomuto krátkému filmu promítla ruská kina i další hollywoodské trháky.

I když promítání Avatara v Rusku odstartovalo 22. prosince, největší sítě ruských kinosálů se fantaskní snímek rozhodly dávat až po definitivním skončení oslav spojených s koncem roku, tedy od 12. ledna. Domnívají se totiž, že během svátků budou lidé chodit do kina tak či tak a že posunutí dlouho očekávané premiéry jim přinese větší zisk.

Tržby Avataru 2 zatím zaostaly za očekáváním

Filmový blockbuster Avatar 2 zatím zaostává za odhady tržeb. Snímek režiséra Jamese Camerona, který měl světovou premiéru minulou středu, dosud utržil v přepočtu přes 10 miliard korun.

Přečíst článek

Nejrychleji k miliardě

Ačkoli pokračování druhého Avatara zejména v amerických kinech vydělává pomaleji, než se očekávalo, snímek je na dobré cestě stát se největším postpandemickým hitem. Podle magazínu Variety se mu podařilo snímku za pouhých 14 dní překonat hranici jedné miliardy celosvětových hrubých tržeb, což je letošní nejrychlejší výsledek. Letos se miliardu dolarů podařilo utržit jen dvěma filmům - pokračování Top Gunu a nejnovější epizodě Jurského světa.

Bob Iger se vrací šéfovat Disney

Robert Iger se vrací do Disneyho. Zachrání ho stejně jako Jobs Apple?

Dlouhá léta patřil k nejlépe hodnoceným a placeným manažerům světa. Vedl největší zábavní společnost světa, která za jeho působení prošla krizí takřka bez problémů. Byl u největších dealů zábavního průmyslu, stál za nákupem Pixaru, Marvelu, Lucasfilmu i konkurenčního studia Fox. Kvůli poslednímu obchodu dokonce zahodil i šanci stát se americkým prezidentem.

Přečíst článek

Chystáme další dvě série Ivety, říká Daniel Grunt, šéf nových médií skupiny CME

Šéf Voyo Daniel Grunt: Chystáme další dvě série Ivety

Televize Nova a celá skupina CME se stále více orientuje na digitální službu Voyo. Za dva roky od nástupu nového týmu a nového pojetí služby se jí povedlo dostat mezi špičku na českém trhu streamovacích platforem, k čemuž jí dopomohlo zejména nasazení původních seriálů jako Případ Roubal či Iveta. „Tento segment se do pěti let zdvojnásobí a Češi budou mít předplacených celkem tři miliony služeb,“ předpovídá Chief Digital Officer skupiny CME Daniel Grunt.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme