Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hvězdy českého internetu 2022: Válka na Ukrajině, Tank Ono a Danuše Nerudová

Válka na Ukrajině byla hlavním tématem českého internetu v roce 2022
ČTK
 ČTK

Rok 2022 byl rokem války, energetické krize, ale také Danuše Nerudové. Alespoň to naznačují data tuzemských internetových vyhledávačů.

Reklama

Češi byli letos nejaktivnější na internetu 28. února po vypuknutí války na Ukrajině. Ukrajina byla zároveň skokanem roku mezi výrazy zadávanými do vyhledávání. Dalšími žhavými tématy byly volby, Sberbank nebo Tank Ono. Vyplývá to z údajů internetových firem Seznam.cz a Google.

Nejvyšší návštěvnost naší domovské stránky byla letos 28. února, kdy bylo, primárně v souvislosti s napadením Ukrajiny, zaznamenáno přes 52 milionů kliknutí na články. Co se týká například úmrtí královny Alžběty II., tak to bylo s 39 miliony prokliky až na 67. místě z pohledu nejsilnějších dnů historie. Co se ale v souvislosti s touto událostí podařilo, byl rekord v největším objemu přenesených dat. Když se lidé dívali na její pohřeb, tak jsme ze Seznamu dodávali do internetu přes 320 Gbit/s,“ uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapucianová.

Lidé se na vánoce obdarovávají po staletí, byznys se z toho stal ale až v 19. století.

Vánoce očima vědců: krásné, ale nevýhodné

Trvalo dlouhá staletí, než obchodníci a výrobci dobyli Vánoce jako významnou tržní příležitost. Tyto svátky přinášejí jim i jejich zákazníkům prospěch, ale také problémy, jimž by bylo lépe se vyhnout. Kdyby to ovšem šlo.

Přečíst článek

Do první desítky výrazů s největším nárůstem ve vyhledávání na českém Google se vedle Ukrajiny, voleb nebo Sberbank dostal ještě seriál Devadesátky, ruský prezident Vladimir Putin nebo česká reality show Survivor.

Nerudová porazila bojovníka Procházku

Žebříček nejvyhledávanějších Čechů letos ovládla prezidentská kandidátka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Češi její jméno nejvíce vyhledávali právě v souvislosti s jejím zapojením do boje o prezidentské křeslo. Druhé místo obsadila Pirátka a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu, která se počátkem roku zviditelnila svými kontroverzními výroky. Další vyhledávanou osobností byl úspěšný MMA bojovník Jiří Procházka, který se letos stal prvním českým šampionem UFC.

Vánoční svařák v Praze podražil, stojí 90 korun.

Svařák ze zlata. Inflace tvrdě zasáhla i vánoční nápoj

Při pohledu na letošní ceny svařeného vína na pražských vánočních trzích se dá radovat jen z toho, že svařené víno není ve spotřebním koši, kterým Český statistický úřad měří inflaci. Kdyby tam bylo, meziroční růst jeho ceny by překonal i často omílaná vejce, mléko, mouku či máslo. Ještě před rokem se svařák v centru Prahy prodával za 50 korun, letos je to korun 90. To je meziroční nárůst o 80 procent.

Přečíst článek

Letos Češi nejčastěji vzpomínali na zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou, americkou herečku Anne Hecheovou, která zemřela při tragické nehodě, a legendárního číšníka z filmu Vrchní, prchni! herce Josefa Abrháma. Češi spolu se zbytkem světa také oplakávali nejdéle vládnoucí britskou královnu Alžbětu II., jejíž 60 let trvající éra panování se letos završila.

Lidi stále zajímaví i sociální dávky

Z událostí roku 2022 Čechy nejvíce zasáhly tragické události na Ukrajině. Zájem vzbudil i jednorázový příspěvek na dítě 5000 korun poskytnutý ministerstvem práce a sociálních věcí, ale také virus opičích neštovic šířící se v polovině roku napříč světem. Svou slávu si užil i internetový vtip o připojení ruského města Kaliningrad pod historickým jménem Královec k České republice.

Ponožky nepatří mezi nejlepší vánoční  dárky.

Hrozné dárky, kterým je lepší se o Vánocích vyhnout

Dát někomu dobrý dárek chce vynaložit nějaký čas, snahu a trochu přemýšlení. Ale jak se vyhnout tomu, abychom někoho nepřipravili o vánoční radost špatným dárkem?

Přečíst článek

Princ William s rodinou při oslavách vánočních svátků

I modrá krev slaví Vánoce. William a spol. budou poprvé bez Alžběty

Královské rodiny v evropských zemích slaví Vánoce různě, často musí skloubit čas trávený s nejbližšími v soukromí s pracovními povinnostmi. Mnozí panovníci natáčí vánoční projevy pro televizi a objevují se na veřejnosti, v některých zemích ale členové vládnoucího rodu o podobě oslav médiím nic bližšího nesdělují. Jak budou probíhat letošní Vánoce v královských palácích od Británie po Španělsko.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme