Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svařák ze zlata. Inflace tvrdě zasáhla i vánoční nápoj

Vánoční svařák v Praze podražil, stojí 90 korun.
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Při pohledu na letošní ceny svařeného vína na pražských vánočních trzích se dá radovat jen z toho, že svařené víno není ve spotřebním koši, kterým Český statistický úřad měří inflaci. Kdyby tam bylo, meziroční růst jeho ceny by překonal i často omílaná vejce, mléko, mouku či máslo. Ještě před rokem se svařák v centru Prahy prodával za 50 korun, letos je to korun 90. To je meziroční nárůst o 80 procent.

Pražské vánoční trhy se dostaly do řady seznamů nejlepších vánočních trhů, třeba toho, který sestavuje americká zpravodajská CNN. Bohužel by se bezpochyby dostaly i na seznam nejdražších vánočních trhů.

Praha dohnala západní Evropu v disciplíně, která její obyvatele nepotěší. Ceny svařáku jsou stejné jako v Německu či Rakousku. Trhy v německém Norimberku či rakouské Vídni nabízejí dvě deci svařeného vína svorně za čtyři eura (přes 96 korun), v centru Prahy se dá společnou evropskou měnou platit také a v tom případě je to úplně stejně – čtyři eura.

Zklidnění bramborákem za 170

Nelze z toho vinit jen samotné stánkaře. Oni také musejí pokrýt své náklady. Pronájem takového stánku na Staromák vyjde na statisíce. Už před čtyřmi lety se mluvilo o 200 tisících a v to té době stál svařák 50 korun.

Pořadatel trhů na Staroměstské a Václavském náměstí v tiskové zprávě lákal na „zklidnění“ v těžké době. Je obtížné si představit jak někoho, kdo řeší, zda si může dovolit zapnout plynové topení, zklidní svařák za 90 a bramborák za 170. Výhodou je, že technologicky jsou trhy zaseknuté ve středověku, na který si hrají. U drtivé většiny stánků kartou nezaplatíte. Takže vzít si sebou dvě stovky – na dva svařáky – a pak rychle domů. Tak se předejde zbytečnému utrácení v období nejistoty a vysoké inflace.

I když ceny svařáku v Praze meziročně vyskočily rekordním tempem, na takový Londýn to zatím nestačí. V tamním Hyde Parku vyjde šálek horkého vína na šest liber (zhruba 165 korun). No tak snad napřesrok.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Ceny kávy na burze pokořily rekord

Espresso za stovku brzy už nejen na Letné a v Karlíně. Ceny kávy na burze pokořily rekord

Přečíst článek
Doporučujeme