Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I modrá krev slaví Vánoce. William a spol. budou poprvé bez Alžběty

Princ William s rodinou při oslavách vánočních svátků
ČTK
 ČTK

Královské rodiny v evropských zemích slaví Vánoce různě, často musí skloubit čas trávený s nejbližšími v soukromí s pracovními povinnostmi. Mnozí panovníci natáčí vánoční projevy pro televizi a objevují se na veřejnosti, v některých zemích ale členové vládnoucího rodu o podobě oslav médiím nic bližšího nesdělují. Jak budou probíhat letošní Vánoce v královských palácích od Británie po Španělsko.

Reklama

První Vánoce bez Alžběty

S novým králem Karel III. zažije Británie návrat k tradici, kterou na dva roky přerušila pandemie covidu-19. Královská rodina bude první Vánoce bez panovnice Alžběty II. slavit na panství Sandringham na východě Anglie, kde usedne k vánoční tabuli nejen král s manželkou Camillou, ale také korunní princ William s manželkou Kate a třemi dětmi a další členové rodiny. Na veřejnosti se všichni společně objeví, když se na Štědrý den vydají na mši do kostela svaté Maří Magdalény, poté je čeká oběd s pečenou krůtou. Král využije klidných dní i k předtočení vánočního projevu, který se vysílá 25. prosince.

Lidé se na vánoce obdarovávají po staletí, byznys se z toho stal ale až v 19. století.

Vánoce očima vědců: krásné, ale nevýhodné

Trvalo dlouhá staletí, než obchodníci a výrobci dobyli Vánoce jako významnou tržní příležitost. Tyto svátky přinášejí jim i jejich zákazníkům prospěch, ale také problémy, jimž by bylo lépe se vyhnout. Kdyby to ovšem šlo.

Přečíst článek

Dánský korunní princ poletí k tchýni

Dánský korunní princ Frederik a jeho manželka princezna Mary letos poprvé po pěti letech odlétají do Austrálie, odkud Mary pochází. Společně s nimi budou v Austrálii slavit Vánoce i jejich čtyři děti - princové Christian a Vincent a princezny Isabella a Josephine. Frederikova matka, královna Margrethe II., která letos oslavila 50. výročí nástupu na trůn, zůstane věrná svému zvyku a bude svátky trávit na zámku Marselisborg v Aarhusu. Štědrý večer oslaví se sestrou, princeznou Benedikte a dalšími přáteli a příbuznými a na Silvestra se vrátí do Kodaně, kde na zámku Amalienborg přednese novoroční projev. V Dánsku pro mnoho rodin sledování projevu královny neoddělitelně patří k oslavám začátku nového roku.

Ponožky nepatří mezi nejlepší vánoční  dárky.

Hrozné dárky, kterým je lepší se o Vánocích vyhnout

Dát někomu dobrý dárek chce vynaložit nějaký čas, snahu a trochu přemýšlení. Ale jak se vyhnout tomu, abychom někoho nepřipravili o vánoční radost špatným dárkem?

Přečíst článek

Monako se vrací k tradicím

Stejně jako v Británii i v Monaku se letos vládnoucí knížecí rodina hodlá vrátit k dřívějším zvykům. Loni ještě kníže Albert II. a jeho dvojčata Gabriella a Jacques na Vánoce navštívili princeznu Charlene na klinice, kde se léčila. Letos už rodilá Jihoafričanka tráví svátky s rodinou, nic bližšího ale palác nezveřejnil.

Nizozemsko a obavy z mafie

Pro královskou rodinu v Nizozemsku bývají Vánoce příležitostí, aby se její členové sešli. Alexia, prostřední dcera krále Willema-Alexandera a královny Máximy, totiž navštěvuje internátní školu. Korunní princezna Amalia studuje v Amsterodamu a měla by tam i bydlet, teď ale kvůli výhrůžkám z prostředí organizovaného zločinu má policejní ochranu a žije opět v královském paláci v Haagu s rodiči a nejmladší sestrou Ariane. Kde letos bude rodina na Vánoce, se neví. Dříve platilo, že každý druhý rok létal král s manželkou a dětmi do Argentiny, odkud Máxima pochází. Toto pravidlo ale narušila pandemie covidu-19.

Premiér Petr Fiala (druhý zprava) a ekonomičtí ministři nesklízejí jen pochvaly.

Dalibor Martínek: Venku huj, doma fuj. Vláda letos nechala Čechy napospas

Je třeba říct, že vláda má vládnout. I kdyby vydala sebebláznivější nařízení, třeba drakonicky zvýšila daně, výsledkem bude, že se o ní bude vědět. Lidé budou vnímat, že mají vládu, která vládne, někam směřuje. Ať už je to kamkoliv.

Přečíst článek

Norsko žije projevem

S vánočním poselstvím loni vystoupil i norský monarcha Harald V., který před rokem Vánoce slavil s manželkou, královnou Sonjou, a rodinou svého syna, korunního prince Haakona. Tehdy u toho byla i Haakonova nejstarší dcera, princezna Ingrid Alexandra, která měsíc poté oslavila 18. narozeniny.

Rodina se na svátky přesouvá do Kongsseterenu, rodinné soukromé rezidence nedaleko Osla. Na jídelníčku bývá na Štědrý den grilované sele.

ilustrační obrázek

Analytik: Americké akcie příští rok porostou jen opatrně

„V recesním prostředí příštího roku budou akciové trhy velmi volatilní a pravděpodobně dojde jen k mírnému růstu oproti dnešním hodnotám,“ uvádí ve svém výhledu analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Španělská královská rodina bez uprchlého Juana Carlose

I ve Španělsku patří k tradici králův projev na Štědrý den. Královský dvůr ale nesděluje nic bližšího o tom, kde a jak monarcha tráví svátky. Jasné je jen to, že domů se vrátí sedmnáctiletá korunní princezna Leonor, která studuje na internátní škole ve Walesu. Vánoce oslaví společně s otcem Felipem VI., matkou Letizií, mladší sestrou a babičkou. U rodinné oslavy už potřetí nebude bývalá hlava státu Juan Carlos I., který má nyní titul emeritní král a který kvůli několika kauzám týkajících se daní či údajné korupce žije od roku 2020 ve Spojených arabských emirátech. Navštívit ho tam podle deníku El País přijedou na svátky jeho dvě dcery či některá vnoučata.

Švédsko s tradičním projevem

Ve Švédsku bude panovník s rodinou slavit svátky doma v soukromí. Král Carl XVI. Gustaf pronese tradiční sváteční projev.

Čína - ilustrační foto

Digitální a zelená. Čínská ekonomika se zotavuje překvapivě rychle

Čínská ekonomika v příštím roce téměř jistě nebude vypadat jako čínská ekonomika v roce 2019, tedy těsně před pandemií covidu-19. Podle analytiků už tam větší roli hraje digitální ekonomika a rovněž obnovitelné zdroje energie, po zásahu státních úřadů se naopak snížil vliv realitního sektoru a také infrastruktury. Shodují se na tom analytici, na které se odvolává server americké televize CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

britská královna Alžběta II. při oslavě svých narozenin v roce 2018 v Royal Albert Hall

Alžběta II. a královská rodina jsou značky hodnotnější než Shell nebo Marks & Spencer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme