Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Jak se starat o mozek?
iStock
Alžběta Shejbalová

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Reklama

Jedním ze základních potřeb mozku je dostatečná zásoba vody v organismu. Mozek je tvořen ze 75 procent vodou, což je v porovnání se zbytkem těla nadprůměrné množství. Dehydratace mozku je jedním z primárních důvodů dočasně snížených kognitivních schopností. Nejlépe mozek znovu zavodníme prostým pitím vody. Pomůže také konzumace na vázanou vodu bohatých potravin ve formě ovoce a zeleniny.

Naopak káva a alkohol jsou notorické odvodňovače a do základní denní konzumace tekutin se rozhodně nezapočítávají. Dlouhodobá chronická dehydratace se může projevit i na fyziologické úrovni zmenšením objemu mozku a vleklými problémy, proto je potřeba pamatovat na každodenní dostatečné pití kvalitní vody. Standardní doporučení je 35ml na jeden kilogram váhy dospělého.

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Ovoce a zelenina

Na stav mozku má značný vliv naše strava. Je to mimo jiné z hlediska množství a kvality živin, které každodenně přijímáme z jídla. V dnešní době konzumujeme dostatek a spíše až přemíru makroživin, tedy bílkovin, cukrů a tuků.

Reklama

Bohužel většina nejoblíbenějších potravin na ně bohatá obsahuje poměrně méně mikroživin, tedy vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek obsažených v přirozeném jídle. Tento nepoměr způsobuje nejen nadváhu, ale i/nebo podoptimální stav rozličných tělních procesů nezbytných k zachování zdraví.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejmodernějších trendech ve zdravém životním stylu

Vyřešit tento nepoměr lze zvýšením podílu nízko kalorických zdravých potravin, jako je ovoce a zelenina, na úkor těch vysoce kalorických, kombinujících často nezdravé tuky s cukrem, a postrádajících nezbytné mikroživiny.

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Vitamín B je klíč

Pro zachování dobrého výkonu mozku na kognitivní i duševní úrovni je třeba synergie všech nezbytných nutrientů, ale mozek potřebuje některé komponenty více než jiné. Těmi zásadními jsou vitamíny skupiny B, které na vyvážené úrovni zajišťují stálou energii a efektivitu mozkových pochodů.

Nejlepšími zdroji vitamínů skupiny B jsou živočišné produkty, celozrnné potraviny a zelenina. Dalším nutrientem nezbytným pro mozek je hořčík. Nedostatek tohoto minerálu, kterého je potřeba v těle celkem vysoké množství, se projevuje neklidem, nespavostí, úzkostí a depresemi. Zdrojem jsou ořechy a semena, celozrnné obiloviny a zelenina.

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Multivitamín. Má odpůrce i propagovatele. Co tedy říkají nejnovější výzkumy k otázce, zda soubor vitamínů a minerálů v jedné tabletce má smysl? Jsou to vyhozené peníze a výsledkem je pouze „drahá moč“, jak se často s nadsázkou hodnotí jejich benefity?

Přečíst článek

Udržujte mozek v pohodě

Mozek je jako nejtučnější orgán v těle vytvořen z obou hlavních typů tuků, nasycených i nenasycených. Ty nasycené jsou tuhé při pokojové teplotě a častěji se vyskytují v živočišných produktech, ale také například v kokosovém či palmovém oleji.

V moderní stravě konzumace nasycených tuků zdaleka převyšuje ty mono či polynenasycené. Nejdůležitější jsou DHA a EPA mastné kyseliny, které patří do známé skupiny omega 3 polynenasycených tuků. Tělo si je neumí vyrobit a musí se proto přijmout stravou. Ty jsou právě nezbytné pro zdraví mozku, neboť nejenže tvoří jeho fyziologické struktury, ale fungují také jako signalizátory a podílejí se na produkci neurotransmiterů v mozku.

Nejbohatšími zdroji omega 3 mastných kyselin jsou ryby a ořechy a semena. Faktem je, že alespoň v malém množství se omega 3 vyskytují i v zelenině a dalších přirozených potravinách a rostlinné zdroje velmi často obsahují preferovaný vyšší poměr polynenasycených tuků nad těmi nasycenými.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Mozku prospívá i sport

Z dalších opatření životního stylu je pro mozek prospěšná pravidelná aktivita, a to jak fyzická, tak mentální. Udržuje mozek v dobré kondici prokrvením a podporou propojení jeho různých částí.

Na druhou stranu vědomá relaxace, zejména ve formě kvalitního osvěžujícího spánku je pro udržení celkového zdraví a zejména toho mentálního zcela nezbytná. Minimální délka spánku, která je schopná mozek regenerovat, je pro dospělého šest hodin. Každá další hodina navíc je individuální záležitostí kombinace genetiky a životního stylu.

Dostatek spánku pomáhá předcházet poklesu mentálních schopností ve formě demence i Alzheimerovy choroby.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Bazalka posvátná

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme