Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Jak se starat o mozek?
iStock
Alžběta Shejbalová

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Reklama

Jedním ze základních potřeb mozku je dostatečná zásoba vody v organismu. Mozek je tvořen ze 75 procent vodou, což je v porovnání se zbytkem těla nadprůměrné množství. Dehydratace mozku je jedním z primárních důvodů dočasně snížených kognitivních schopností. Nejlépe mozek znovu zavodníme prostým pitím vody. Pomůže také konzumace na vázanou vodu bohatých potravin ve formě ovoce a zeleniny.

Naopak káva a alkohol jsou notorické odvodňovače a do základní denní konzumace tekutin se rozhodně nezapočítávají. Dlouhodobá chronická dehydratace se může projevit i na fyziologické úrovni zmenšením objemu mozku a vleklými problémy, proto je potřeba pamatovat na každodenní dostatečné pití kvalitní vody. Standardní doporučení je 35ml na jeden kilogram váhy dospělého.

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Ovoce a zelenina

Na stav mozku má značný vliv naše strava. Je to mimo jiné z hlediska množství a kvality živin, které každodenně přijímáme z jídla. V dnešní době konzumujeme dostatek a spíše až přemíru makroživin, tedy bílkovin, cukrů a tuků.

Bohužel většina nejoblíbenějších potravin na ně bohatá obsahuje poměrně méně mikroživin, tedy vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek obsažených v přirozeném jídle. Tento nepoměr způsobuje nejen nadváhu, ale i/nebo podoptimální stav rozličných tělních procesů nezbytných k zachování zdraví.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejmodernějších trendech ve zdravém životním stylu

Vyřešit tento nepoměr lze zvýšením podílu nízko kalorických zdravých potravin, jako je ovoce a zelenina, na úkor těch vysoce kalorických, kombinujících často nezdravé tuky s cukrem, a postrádajících nezbytné mikroživiny.

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Vitamín B je klíč

Pro zachování dobrého výkonu mozku na kognitivní i duševní úrovni je třeba synergie všech nezbytných nutrientů, ale mozek potřebuje některé komponenty více než jiné. Těmi zásadními jsou vitamíny skupiny B, které na vyvážené úrovni zajišťují stálou energii a efektivitu mozkových pochodů.

Nejlepšími zdroji vitamínů skupiny B jsou živočišné produkty, celozrnné potraviny a zelenina. Dalším nutrientem nezbytným pro mozek je hořčík. Nedostatek tohoto minerálu, kterého je potřeba v těle celkem vysoké množství, se projevuje neklidem, nespavostí, úzkostí a depresemi. Zdrojem jsou ořechy a semena, celozrnné obiloviny a zelenina.

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Multivitamín. Má odpůrce i propagovatele. Co tedy říkají nejnovější výzkumy k otázce, zda soubor vitamínů a minerálů v jedné tabletce má smysl? Jsou to vyhozené peníze a výsledkem je pouze „drahá moč“, jak se často s nadsázkou hodnotí jejich benefity?

Přečíst článek

Udržujte mozek v pohodě

Mozek je jako nejtučnější orgán v těle vytvořen z obou hlavních typů tuků, nasycených i nenasycených. Ty nasycené jsou tuhé při pokojové teplotě a častěji se vyskytují v živočišných produktech, ale také například v kokosovém či palmovém oleji.

V moderní stravě konzumace nasycených tuků zdaleka převyšuje ty mono či polynenasycené. Nejdůležitější jsou DHA a EPA mastné kyseliny, které patří do známé skupiny omega 3 polynenasycených tuků. Tělo si je neumí vyrobit a musí se proto přijmout stravou. Ty jsou právě nezbytné pro zdraví mozku, neboť nejenže tvoří jeho fyziologické struktury, ale fungují také jako signalizátory a podílejí se na produkci neurotransmiterů v mozku.

Nejbohatšími zdroji omega 3 mastných kyselin jsou ryby a ořechy a semena. Faktem je, že alespoň v malém množství se omega 3 vyskytují i v zelenině a dalších přirozených potravinách a rostlinné zdroje velmi často obsahují preferovaný vyšší poměr polynenasycených tuků nad těmi nasycenými.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Mozku prospívá i sport

Z dalších opatření životního stylu je pro mozek prospěšná pravidelná aktivita, a to jak fyzická, tak mentální. Udržuje mozek v dobré kondici prokrvením a podporou propojení jeho různých částí.

Na druhou stranu vědomá relaxace, zejména ve formě kvalitního osvěžujícího spánku je pro udržení celkového zdraví a zejména toho mentálního zcela nezbytná. Minimální délka spánku, která je schopná mozek regenerovat, je pro dospělého šest hodin. Každá další hodina navíc je individuální záležitostí kombinace genetiky a životního stylu.

Dostatek spánku pomáhá předcházet poklesu mentálních schopností ve formě demence i Alzheimerovy choroby.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Bazalka posvátná

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme