Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Withanie snodárná neboli Ašvaganda
Vinayaraj / Creative Commons / CC-BY-SA 4.0
Alžběta Shejbalová

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Reklama

Bylina známá pod názvem ašvaganda patří do skupiny takzvaných adaptogenních bylin čili adaptogenů. To znamená, že při užití pomáhá organismu udržovat rovnovážný stav a napravovat celou škálu nežádoucích zdravotních výkyvů. Používá se k podpoře fyzického a duševního zdraví, k obraně organismu před nemocemi a škodlivými faktory prostředí a ke zpomalení procesu stárnutí.

Ašvaganda kromě vitamínů a minerálů obsahuje další prospěšné fytochemikálie, jako jsou enzym kataláza, superoxid dismutáza a antioxidant glutathion. Dále obsahuje flavonoidy, antioxidanty, alkaloidy, aminokyseliny (včetně tryptofanu), neurotransmitery, steroly, třísloviny, lignany a triterpeny.

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Ženšen je velmi známá bylina, používaná po staletí v Asii a Severní Americe a má poměrně dlouhou tradici i v západní kultuře. První zmínky o jeho používání a vlastnostech pocházejí z čínských písemných záznamů z doby kolem roku 100 našeho letopočtu. Botanické jméno ženšenu – Panax – je z řečtiny, a znamená „všehoj“. A tím ženšen opravdu může být, pokud vyberete ten vhodný a užíváte jej správným způsobem.

Přečíst článek

Pomáhá se štítnou žlázou

Jedním ze zásadních benefitů ašvagandy je její vliv na zdraví štítné žlázy. Bylo prokázáno, že pomáhá s její sníženou funkcí a také s autoimunitním onemocněním tohoto orgánu, zvané Hashimotova nemoc. Pokud má člověk klinické příznaky snížené funkce štítné žlázy jako přibírání na váze a únavu, a přesto má výsledky v normě, ašvaganda i tak může pomoci.

V pilotní studii z roku 2017 publikované v časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine byly hodnoceny přínosy ašvagandy pro pacienty se subklinickou hypotyreózou. Během osmitýdenního období dostávali 600 miligramů extraktu z kořene ašvagandy denně. Již za tuto krátkou dobu se významně zlepšily hladiny hormonů štítné žlázy. Výzkum naznačuje, že vzhledem k tomu, že ašvaganda zvyšuje funkci štítné žlázy, nemusí být vhodná pro osoby s hyperaktivní štítnou žlázou, jako jsou například pacienti s Gravesovou chorobou.

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Citrulin je s trochou nadsázky řečeno „mužská aminokyselina“. Při správném využívání snižuje krevní tlak, pomáhá ale také s problémy s erekcí a zvyšuje energii. Podle studií je například ideální pro táty-cyklisty.

Přečíst článek

Lepší než antidepresiva

Adaptogeny, jako je ašvaganda, mají tu výbornou schopnost, že působí tam, kde je třeba. Ašvaganda je také obzvlášť účinná při poruchách nálady. Ve studii publikované v roce 2009 v PLOS One se ukázalo, že suplementace ašvagandou je srovnatelná s léčbou běžnými farmaceutickými léky, ale bez nežádoucích účinků. Antidepresiva a léky proti úzkosti mohou způsobovat ospalost, nespavost, ztrátu sexuální touhy a zvýšenou chuť k jídlu.

V této studii dostávali pacienti doplněk ašvagandy, multivitamin a lifestylové poradenství ve formě relaxačních technik a dietních opatření. Úzkost se po třech měsících měření snížila o celých 55 procent. Zlepšila se také koncentrace, subjektivně hodnocené sociální fungování, zvýšila se vitalita a celková kvalita života. Ve studii zaměřujících se na vliv ašvagandy na depresivní stavy se zjistilo, že má podobné účinky jako antidepresiva.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Ozdravuje mozek

Výzkumy z poslední doby ukazují, že ašvaganda chrání také mozek před degenerací buněk, která může vést k onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Jedním z hlavních důvodů pro její účinnost při léčení mozku je to, že obsahuje silné antioxidanty, které ničí volné radikály způsobující stárnutí. Withaferin A a withanolid D jsou dva hlavní steroidní withanolidy přítomné v tomto adaptogenu, které jsou velmi efektivní pro zlepšování kognitivních funkcí. Tyto steroidy byly aplikovány hlodavcům za účelem výzkumu těchto schopností na mozek. Zjistilo se, že pomáhají podporovat růst buněk, zvrátit problémy s chováním a hromadění plaku amyloid beta, který je hlavním patologickým symptomem rozvoje Alzheimerovy choroby.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejnovějších objevech v dlouhověkosti

Při konzumaci doplňku s ašvagandou se obecně doporučuje začít s 300 až 500 miligramy denně. Dávku pomalu zvyšujte a sledujte případné nežádoucí účinky. Mnoho doplňků stravy doporučuje při plném dávkování 1 000 až 1 500 miligramů denně. Studie publikovaná v časopise Journal of Ayurvedic and Integrative Medicine zjistila, že s postupně se zvyšujícími dávkami od 750 miligramů denně až po 1250 miligramů denně, je ašvaganda dobře snášena a nevyvolává žádné vedlejší účinky.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla

Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla

Jak se vypořádat se specifickými aspekty léta podle biohackingu? V létě můžeme být více motivovaní zařadit do každodenního života zdraví prospěšné lifestylové změny než v jiných ročních obdobích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme