Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jak předcházet nemocem? Poradí si astragalus

Astragalus, čínská medicína
iStock
Alžběta Shejbalová

Další z adaptogenů, který je tak trochu všelék. Poradí si se zánětem, posiluje imunitu a pomůže i během léčby rakoviny. Astragalus znali už staří Číňané.

Reklama

Astragalus neboli kozinec je vytrvalá kvetoucí rostlina z čeledi Leguminosae (luštinaté), pocházející ze severovýchodní Asie a má velmi dlouhou historii jako léčebný prostředek. Její použití je tradiční v čínské medicíně, kde se již tisíce let používá jako adaptogen. To znamená, že podporuje tělo proti dopadům stresu a pomáhá předcházet řadě nemocí. K léčení se používají pouze dva z více než 2 000 druhů astragalu- astragalus membranaceus a astragalus mongholicus. Ty obsahují tři druhy látek, díky nimž má rostlina tak pozitivní vliv na lidské zdraví: saponiny, flavonoidy a polysacharidy. Tyto látky jsou obsažené v dalších druzích rostlin, včetně ovoce a zeleniny.   

Jedním ze základních benefitů astragalu je jeho vliv na akutní i chronický zánět v organismu. Ten chronický je příčinou mnoha moderních nemocí. Řada studií zjistila, že díky přítomnosti saponinů a polysacharidů dokáže astragalus snížit zánět u mnoha patologických stavů a nemocí. V souvislosti se snižováním zánětu astragalus funguje jako výborná posila imunitního systému. Podporuje produkci typu bílých krvinek zvaných pomocné T buňky, mezi které patří makrofágy a B-lymfocyty. Tím je astragalus schopný zásadně regulovat imunitní odpověď organismu.

Promluví k rakovině i před chřipkovou sezónou

To platí i v případě onemocnění rakovinou, kdy soubor aktivních látek obsažených v astragalu prokázal účinnost při snižování zmutovaných buněk. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Pharmacy and Pharmacology prokázal astragalus schopnost zvrátit rezistenci organismu na soubor léků při léčbě rakoviny. Bylo také prokázáno, že astragalus pomáhá pacientům podstupujícím chemoterapii rychleji se zotavit z vedlejších účinků a prodloužit délku jejich života.  

Schizandra (lat. Schisandra chinensis)

Biohacking: Bobule pěti chutí pomáhá proti stresu i trávicím obtížím

Schizandra (latinský Schisandra chinensis, česky klanopraška čínská) je zajímavá rostlina s mnoha léčivými účinky, která se v tradiční čínské medicíně využívají již tisíce let. Konzumují se její bobule, jež mají komplexní chuť složenou z hořké, sladké, kyselé, slané a pálivé. Proto se schizandře někdy říká "bobule pěti chutí". Patří do skupiny léčivek zvaných adaptogeny. To jsou rostliny, které v těle zasahují tam, kde je potřeba. Zejména jsou schopné kompenzovat problémy spojené se stresem a špatným životním stylem.

Přečíst článek

Vzhledem k antivirovým schopnostem astragalu se používá k léčbě běžného nachlazení a chřipky. Často se kombinuje s dalšími bylinami, jako je ženšen, andělika a kořen lékořice. Stejně jako u mnoha jiných přírodních prostředků proti nachlazení se zdá, že lepšího výsledku dosáhneme preventivní konzumací. Strategie užívání astragalu před chladnými zimními měsíci může pomoci zabránit nebo snížit počet nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích v sezóně. 

Problémy se srdcem jsou další oblastí, která může být výrazně pozitivně ovlivněna působením astragalu. Je to zejména druh antioxidantů obsažený v astragalu zvaný flavonoidy, které chrání vnitřní stěnu cév a pomáhají tak předcházet hromadění plaku v tepnách a zužování cévních stěn. Další studie prokázaly jeho schopnost snižovat krevní tlak a hladinu triglyceridů. Vysoká hladina triglyceridů může být zásadním rizikovým faktorem při vzniku řady forem srdečních onemocnění, jako je mrtvice, srdeční infarkt a kornatění tepen. Během srdečního infarktu dochází k poškození srdečního svalu při nedostatku přívodu krve a kyslíku. K dalšímu druhu poškození může dojít kvůli přemíře vápníku v organismu. Astragalus je schopný zabránit dalšímu poškození srdečního svalu tím, že reguluje hladinu vápníku v srdci. 

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Přečíst článek

Astragalus funguje také jako přírodní antidiabetikum. Zmírňuje insulinovou rezistenci, která způsobuje řadu chronických onemocnění, jako polycystické vaječníky u žen, metabolický syndrom, nealkoholové ztluštění jater a samozřejmě také cukrovku 2. typu. Kombinace saponinů, flavonoidů a polysacharidů této byliny je účinná při regulaci dokonce i diabetu 1. typu. Je schopna chránit buňky slinivky břišní, které produkují a uvolňují inzulín a také působí protizánětlivě na příznaky diabetu. 

Astragalus se tradičně používá i místně pro léčbu ran a zlepšení stavu kůže. Tkáně se po ošetření astragalem hojí dvakrát až třikrát rychleji a může pomoci i k zmírnění viditelnosti zjizvení. Topicky se dále používá v kosmetických produktech při léčbě akné a také jako prevence stárnutí pokožky.  

Vedlejší účinky astragalus standardně nezpůsobuje. Je třeba ale být na pozoru v případě autoimunitních onemocnění, která jsou způsobována přemírou aktivity imunitního systému, kterou může astragalus dále zvyšovat. Také se nedoporučuje užívat spolu s imunosupresivními léky, ze stejných důvodů. Pro suplementaci lze pořídit tinkturu, kapsle či astragalus ve formě čaje. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Mikrobiom v ústech ovlivňuje plíce. A pozor na ústní vody

Přečíst článek
Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme