Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa drobnolistá
ČTK
Alžběta Shejbalová

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Reklama

V roce 1998 získali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství společně Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro a Ferid Murad za zásadní objev oxidu dusnatého jako signální molekuly v kardiovaskulárním systému. V oceněných výzkumech byla použita právě bakopa jako zdroj oxidu dusnatého. Ten udržuje hladinu krevního tlaku v normálním rozmezí tím, že posílá cévám signály k jejich uvolnění a rozšíření. Tak může krev daleko jednodušeji proudit a zároveň se tím také předchází tvorbě sraženin a arteriálního plaku.

Jednou z nejslibnějších terapií, kde lze bakopu použít, je léčba Alzheimerovy choroby. Potvrzuje to i Nadace pro výzkum léčiv na Alzheimerovu chorobu, i v případě obecné prevence demence a poklesu duševních schopností. Několik studií na zvířatech například zjistilo, že bakopa zlepšuje poznávací schopnosti, snižuje oxidační stres a může chránit mozek před příznaky Alzheimerovy choroby a demence. Navíc má méně závažných vedlejších účinků než léky, které se dnes na tato onemocnění předepisují.

Astragalus, čínská medicína

Biohacking: Jak předcházet nemocem? Poradí si astragalus

Další z adaptogenů, který je tak trochu všelék. Poradí si se zánětem, posiluje imunitu a pomůže i během léčby rakoviny. Astragalus znali už staří Číňané.

Přečíst článek

Listy bakopy obsahují skupinu saponinů zvaných bakosidy, které jsou pravděpodobně zodpovědné za léčebné vlastnosti byliny. Studie totiž ukázaly, že jak purifikované bakosidy, tak extrakty z bakopy bakosidy obsahující, zlepšují několik aspektů duševních funkcí a schopnosti učení. Bakosidy podporují přenos nervových impulzů, což z bakopy činí slibnou léčbu poruch pozornosti ADHD. Toto onemocnění zpravidla vzniká v dětství a jedná se o chronický stav, který zahrnuje potíže s pozorností, hyperaktivitu a impulzivitu. Ve studii zaměřující se na děti s ADHD vykazovaly oproti dětem, které dostávaly placebo, významné zlepšení v testech mentální kontroly a logické paměti. Výsledky se zdají být trvalejšího rázu, efekty totiž působily i týdny po ukončení suplementace. Bakopa působí na osoby s ADHD v několika rovinách - zklidňuje, snižuje stres a úzkost a povzbuzuje duševní procesy.

Brahmi je také významný adaptogen, což znamená, že extrakt z bakopy působí jako přírodní prostředek proti stresu. Pomáhá totiž našemu tělu lépe zvládat každodenní stresovou zátěž a činí organismus odolnějším a přizpůsobivějším. Odhaduje se, že stres je spojený až s 90 procenty chronických onemocněních. Studie na zvířatech provedená v Ústředním ústavu pro výzkum léčiv v Indii ukázala, že extrakt z Bacopa monnieri úspěšně chrání před akutním a chronickým stresem. Snížil totiž výskyt žaludečních vředů a zlepšil činnost nadledvinek, což je primární párový orgán pro kompenzaci stresu v organismu. 

Bazalka posvátná

Biohacking: Tulsi je univerzální lék proti stresu

Tulsi, nebo také bazalka posvátná (lat. Ocimum tenuiflorum nebo Ocimum sanctum) je adaptogenní bylina, používaná tradičně v ajurvédské medicíně a její název znamená v hindštině „nesrovnatelná“. Je to aromatický keř z čeledi bazalkovitých. Předpokládá se, že pochází ze severní části střední Indie a nyní již roste po celé východní Asii. Má lehkou citronovou vůni a čaj z ní připravený je považován za jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Tulsi, tak jako ostatní adaptogeny, funguje v lidském těle jako univerzální lék tam, kde je potřeba. Zejména jsou vhodné pro kompenzaci nezdravého životního stylu, zvláště dopadů stresu. Tulsi má schopnost pomáhat udržovat homeostázu imunitního, reprodukčního, centrálního nervového i kardiovaskulárního systému.

Přečíst článek

Výzkum na zvířatech publikovaný Michiganskou univerzitou prokázal pozitivní účinky bakopy na snížení deprese a úzkosti. Tyto pozitivní účinky na nervový systém byly biochemicky přisuzovány posílení účinků neurotransmiterů acetylcholinu, serotoninu nebo GABA. GABA je odvozená aminokyselina, jejíž rovnovážná hladina hraje mimo jiné důležitou úlohu při prevenci záchvatů při onemocnění epilepsií. 

Biohackeři obecně doporučují užívat bakopu v několika týdenních cyklech- 8-12 týdnů suplementace s minimálně měsíční přestávkou. Nežádoucí účinky obvykle nejsou, nebo jsou minimální ve zvykací fázi. Bakopa může mít mírný sedativní účinek, proto buďte opatrní při kombinaci s jinými druhy sedativních preparátů. Může také zesilovat aktivitu léků stimulujících štítnou žlázu nebo potlačovat účinnost léků snižujících funkci štítné žlázy. Samotná rostlina má tendenci akumulovat těžké kovy, proto je vhodné si pořídit certifikovanou brahmi z renomovaných zdrojů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme