Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Čaj z gynostemy působí lépe než káva
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Gynostema pětilistá nazývaná také jiaogulan je druh liány, která pochází z jižní Číny a používá se v tradičních medicínských systémech v Asii. V nich se podává na zvýšení energie a podporu dlouhověkosti. V jejích listech najdeme mnoho zajímavých látek, jako jsou rostlinné steroly, flavonoidy, ginsenosidy a saponiny, které mají mnoho zdraví prospěšných efektů. Jsou také bohaté na enzymy, vitaminy a minerály.

Reklama

Jiaogulan, latinsky Gynostemma pentaphyllum, patří do čeledi tykvovitých, je tedy příbuzná běžné zelenině jako jsou tykve, melouny a okurky. Řadí se mezi adaptogenní rostliny, působí tedy tam, kde tělo zrovna potřebuje a pomáhá nastolovat rovnováhu, zvláště při fyzickém i mentálním stresu.

Adaptogeny udržují systém zodpovědný za stresovou odpověď v dobře fungujícím stavu. Pokud je stresová odpověď biologicky zhoršená, může to způsobovat různé nepříjemnosti, jako nekvalitní spánek, či zhoršené metabolické zdraví, což může vést až k chronickým onemocněním. Studie naznačují, že gynostema je také nápomocná při snižování úzkosti a zlepšování nálady.

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Citrulin je s trochou nadsázky řečeno „mužská aminokyselina“. Při správném využívání snižuje krevní tlak, pomáhá ale také s problémy s erekcí a zvyšuje energii. Podle studií je například ideální pro táty-cyklisty.

Přečíst článek

Jako ženšen

Někdy se gynostema zaměňuje za příbuzného asijského ženšenu. Botanicky příbuzné tyto rostliny nejsou, ale účinky se podobají. Ty jsou povzbuzující, pomáhající proti únavě a zlepšující koncentraci výdrž. Výhodou ovšem je, že fakticky gynostema není stimulant, neobsahuje stimulující sloučeniny, jako například kofein. Přesný mechanismus energizujícího účinku gynostemy není znám, ale předpokládá se, že jedním je právě vysoký obsah aktivních látek. Dalším by mohl být vliv gynostemy na produkci enzymu AMPK v těle. Jedná se o enzym přítomný ve všech živých bytostech, který hraje důležitou roli v energetické rovnováze.

AMPK je známý jako hlavní regulátor energetického metabolismu v organismu tím, že funguje jako senzor energie v buňkách. Nedostatek buněčné energie stimuluje tvorbu AMPK. To znamená, že některé z nejlepších aktivátorů AMPK jsou prospěšné stresory, jako omezení příjmu kalorií, půst a intenzivní cvičení.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Dalšími stresory jsou rostlinné výtažky bohaté na fotochemikálie, a to zejména polyfenoly, jako zelený čaj a další byliny. Polyfenoly jsou obsaženy také v řadě druhů ovoce a zeleniny, jako zelená listová zelenina, bobulovité ovoce a v koření. Je dokázané, že tyto přírodní aktivátory AMPK vykazují řadu benefitů. Mezi tyto výhody patří snížení chronického zánětu, zlepšení metabolického zdraví a podpora zdravého stárnutí.

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Multivitamín. Má odpůrce i propagovatele. Co tedy říkají nejnovější výzkumy k otázce, zda soubor vitamínů a minerálů v jedné tabletce má smysl? Jsou to vyhozené peníze a výsledkem je pouze „drahá moč“, jak se často s nadsázkou hodnotí jejich benefity?

Přečíst článek

Chrání před cukrovkou

Právě tyto benefity gynostemy, jakožto AMPK aktivátoru, poskytují ochranu před chronickými onemocněními, jako je například cukrovka 2. typu. Tato nemoc je důsledkem porušeného metabolického zdraví. Jiaogulan obsahuje sloučeniny zvané gypenosidy, které vykazují antidiabetické účinky tím, že mohou pomáhat vyrovnávat hladinu cukru v krvi a předcházet inzulínové rezistenci. Každopádně lze gynostemu použít k diabetu jako doplňkovou léčbu.

Antioxidační a protizánětlivé účinky gynostemy pomáhají také opravovat DNA a ničit rakovinné buňky. To pomáhá v prevenci před některými typy rakovin. Podle studie z roku 2016 publikované v časopise Chinese Medicinevědci rozpoznali více mechanismů účinku, pokud jde o protinádorové aktivity gynostemy, včetně zastavení buněčného cyklu, apoptózy, inhibice invaze a metastazování, inhibice glykolýzy a imunomodulačních aktivit“. Stejné účinky pomáhají se srdečně-cévními onemocněními. Adaptogenní účinky snižující dopady stresu také pomáhají s ustálením krevního tlaku. Gynostema obsahuje sloučeniny zvané saponiny. Tyto látky jsou schopné se vázat na cholesterol a tím se pak čistí cévy od jeho nánosů.

Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek

Prostě si uvařte čaj

Nejjednodušeji, jak lze konzumovat jiaogulan, je pravidelně si dopřát šálek čaje z něj připravený. Pro obecné zdravotní benefity, jako snížení únavy a zlepšení nálady si dáme 2-4 šálky gynostemy denně. Pro zdraví kardiovaskulární soustavy a pro podporu metabolismu se doporučuje zhruba 10 miligramů extraktu třikrát denně. Gynostema nemívá v rozumných dávkách vedlejší účinky. Biohackeři doporučují cyklickou suplementaci – pár měsíců konzumace s pár měsíců přestávky.

Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Eleuterokok je další z řady adaptogenů, které v seriálu Biohacking představujeme. Působí stimulačně, jako antivirotikum, i proti oparům - a také proti syndromu estrogenové dominance.

Přečíst článek

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Ženšen je velmi známá bylina, používaná po staletí v Asii a Severní Americe a má poměrně dlouhou tradici i v západní kultuře. První zmínky o jeho používání a vlastnostech pocházejí z čínských písemných záznamů z doby kolem roku 100 našeho letopočtu. Botanické jméno ženšenu – Panax – je z řečtiny, a znamená „všehoj“. A tím ženšen opravdu může být, pokud vyberete ten vhodný a užíváte jej správným způsobem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

italské espresso

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme