Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Děti méně trpí ADHD
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Reklama

Vyvážená strava je základem správného fungování těla. Dodává totiž ideální poměr aminokyselin, které mají na jednotlivé tělesné procesy zásadní vliv. Nedostatek jednotlivých aminokyselin může způsobovat problémy od poruch spánku přes deprese a únavu až po sexuální dysfunkce.

A proč je tak důležitý tryptofan? Jeho vedlejším produktem je 5-HTP (5-hydroxytryptofan), který působí v mozku a centrální nervové soustavě a zvyšuje pocit pohody, klidu a bezpečí. Dělá to tak, že zvyšuje produkci jednoho z hlavních hormonů dobré nálady v těle: serotoninu. Serotonin je neurotransmiter a má uklidňující účinky. Uvolňuje se při konzumaci některých potravin jako jsou sacharidy. Serotonin funguje tak, že přenáší signály mezi neurony a mění mozkové funkce, které ovlivňují náladu a kvalitu spánku. Bylo prokázáno, že doplňování 5-HTP snižuje příznaky deprese stejně dobře, jako to dokážou léky na předpis.

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Tryptofan přináší štěstí

Vyrovnaná úroveň hladiny samotného tryptofanu přijatá ve stravě je přirozeným prostředkem proti četným negativním příznakům spojeným s vysokou úrovní stresu. Mnohé studie zjistily, že kromě toho, že se tryptofan v mozku přeměňuje na uklidňující serotonin, pomáhá organismu zpřístupnit další esenciální aminokyseliny a synergicky pak působí při balancování nálady a snižování produkce stresových hormonůNěkolik studií hodnotících příjem tryptofanu přirozeně přijatého ve stravě prokázalo, že zařazení potravin na něj bohatých vedlo u zdravých účastníků k výrazně nižší úrovni deprese, podrážděnosti a úzkosti a k subjektivně vyššímu pocitu štěstí.

Reklama

Experti zjistili, že nedostatek tryptofanu zhoršuje bolest spojenou s tenzními bolestmi hlavy a migrénami. Zdá se, že zvýšená syntéza serotoninu v mozku nabízí přirozenou úlevu od bolestí hlavy a příznaků migrény, včetně citlivosti na světlo, zažívacích potíží, bolesti a dalších. Studie z roku 2019 odhalila, že u osob, které měly průměrný příjem téměř 1 gram tryptofanu denně, se pravděpodobnost vzniku migrény snížila o téměř 60 %.

Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.

Přečíst článek

Existují také důkazy ukazující na korelaci mezi stravou bohatou na tryptofan a snížením problémů a symptomů u dětí s ADHDVe studii z roku 2016 se ukázalo, že „snížená koncentrace aminokyselin tryptofanu, tyrozinu a fenylalaninu v krvi může přispívat k příznakům ADHD“, protože jejich přítomnost je nutná pro syntézu nezbytných neurotransmiterů serotoninu a dopaminu.

Jezte krůtí maso

Nejbohatšími zdroji tryptofanu v přirozené stravě je libové kuřecí a krůtí maso, dýňová semínka a ryby jako jsou tuňák a losos. U tryptofanu, jako u každé nezbytné aminokyseliny neexistuje jasné doporučení ohledně denní potřeby pro vyrovnanou hladinu v organismu. Je to proto, že faktory, jako je věk, hmotnost a tělesná stavba, úroveň aktivity a zdraví zažívacího traktu ovlivňují množství vstřebaného a využitého tryptofanu.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Výzkumy naznačují, že většina zdravých dospělých osob denně přijme přibližně 900 až 1000 miligramů tryptofanu. Obecně platí, že pokud netrpíme nějakým zdravotním neduhem, který ospravedlňuje suplementaci tryptofanem, je nejlepším přístupem ke zvýšení konzumace pomocí přirozené stravy. Výhodou konzumace tryptofanu z přírodních potravinových zdrojů je také fakt, že toto může pomoci při vstřebávání a poskytuje také přísun dalších esenciálních aminokyselin, zdravých tuků a dalších synergicky působících živin.

Japonská polévka - ilustrační foto

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Přečíst článek

Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: Rutin tlumí nástup Alzheimerovy choroby. A nejen to

Vědci stále lépe chápou procesy v těle, které vedou ke stárnutí organismu. Na zpomalení stárnutí se pozitivně podepisuje celá řada látek, které postupně představujeme v seriálu Biohacking. Tentokrát se budeme věnovat rutinu, látce, která má pozitivní vliv zejména na srdeční činnost, ale také tlumí nástup neurodegenerativních chorob v čele s Alzheimerovou chorobou či Parkinsonem. Rutin přitom najdeme v běžných potravinách, včetně jablek nebo třeba v zeleném čaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Biohacking: Příčinu psychických obtíží a depresí lze napravit i změnou životního stylu

Přečíst článek
Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Přečíst článek
Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme