Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Měď se podílí na tvorbě melaninu. Máte jí dostatek?

Měděné nádobí - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Jíst mořské plody a čokoládu je pro mnohé sen. Biohackeři navíc vědí, že si z těchto potravin tělo vezme optimální množství mědi. Ta je přitom důležitá kvůli metabolismu i jako významný antioxidant.

Reklama

Měď je základním minerálem s mnoha funkcemi v lidském těle. Jedna ze zásadních rolí mědi v organismu je ta jako kofaktoru pro řadu enzymů, které jsou známy označením kuproenzymy, právě kvůli tomu, že měď obsahují. Jsou to enzymy přítomné při výrobě energie v buňce, při aktivaci signalizačních neuropeptidů, při syntéze pojivových tkání a neurotransmiterů.

Nejvýznamnějším z těchto kuproenzymů je ceruloplazmin, který se účastní metabolismu železa a obsahuje zdaleka nejvíce mědi v lidském těle. Jeho hladina je také významná pro zjištění množství mědi v těle v rámci krevního testu. Kromě enzymů se měď podílí na tvorbě nových cév a červených krvinek, na regulaci genů, vývoj mozku a správné fungování imunitního systému.

Sardinky. Rybí restaurace

Biohacking: Příliš železa v těle škodí. Pozor na litinové hrnce

Kromě zajištění zdravé krve a okysličení všech orgánů, vyvážená hladina železa podporuje obecný pocit zdraví, vyrovnané energie a dobře pracujícího metabolismu.

Přečíst článek

Klíčový antioxidant

Měď je také součástí mezi biohackery velmi známého antioxidačního enzymu superoxidu dizmutázy (SOD). Je to mocný antioxidant, který bojuje proti poškození buněk volnými radikály a lidské tělo si ho vyrábí samo. Vědci přišli na spojení deficitu SOD s řadou patologií u lidí i zvířat. Prvním symptomem je zvýšený zánět v těle, který se může projevovat bolestmi kloubů, zhoršeným trávením, sníženou energií a únavou či kožními problémy jako je ekzém či psoriáza (též známá jako lupénka).

Superoxid dismutáza se přirozeně snižuje s věkem, je možná podpora její hladiny v tkáních pomocí konzumace doplňků stravy. SOD je obsažena také v řadě potravin, a to zejména v zelí, brokolici, hrášku a rajčatech.

Status mědi v těle zásadně ovlivňuje množství zinku v organismu. Oba kovy působí jako antagonisté, zvýšením jednoho dojde k poklesu druhého a naopak. A protože jsou oba zásadní pro zdravé fungování těla, jejich rovnováha je nezbytná.

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Tělo je schopné svými přirozenými mechanismy udržovat harmonii mezi zinkem a mědí, pokud mu tuto schopnost neznemožníme sami svým chováním. Jde především o konzumaci přehnaného množství jednoho či druhého ve formě suplementů. Dále používáním měděného nádobí či pitím vody z měděných trubek lze tuto rovnováhu vychýlit ve prospěch mědi. Naopak prací se zinkovými materiály, jako je například sváření či efektem některých léků, se může zvýšit hadina zinku na úkor mědi. Chronickou nerovnováhu lze získat také jednostrannou dietou. Zinek je standardně více přítomný v živočišných produktech, měď zase spíše v rostlinných.

Mořské plody i čokoláda

Doporučená denní dávka mědi pro dospělého člověka je zhruba 1 mg denně. Jejím nejbohatším zdrojem jsou mořské plody, semínka a ořechy, celozrnné potraviny a čokoláda. Tělo má své mechanismy na vyrovnávání hladiny mědi v těle. Pokud přijímáme lehce zvýšené množství, tomu se organismus brání sníženou vstřebávatelností. Pokud přijímáme 7,5mg denně, vstřebatelnost ze stravy může klesnout na pouhých 12 %, pokud přijímáme méně než půlku doporučené denní dávky, asimilujeme ze stravy až 75 procent.

Mořské ryby nabízejí dostatek selenu

Biohacking: Zázračný selen snižuje riziko rakoviny a zvyšuje plodnost

Dostatek selenu brání vzniku celé řadě chorob. Nejlepší je získávat jej z potravin. Dostatek selenu nabízejí zejména paraořechy nebo mořské ryby.

Přečíst článek

Měď jako součást a také podpora mnoha enzymů v organismu hraje nezastupitelnou roli při zajištění zdravého metabolismu a vyrovnané hladiny energie. Tyto enzymy dovolují komunikaci nervů, a proto se měď tak hojně vyskytuje v tkáních vyžadujících obrovskou metabolickou aktivitu, jako srdce, mozek a játra. Právě v těchto tkáních je prominentní tvorba molekuly energie ATP, pro kterou je vyvážená hladina mědi nezbytná. Měď také ovlivňuje syntézu proteinů což je nezbytné pro všeobecné opravy a hojení svalů, kostí a tkání.

Klíčová pro spánek

Tělo potřebuje adekvátní množství mědi k udržení přirozeného pigmentu a textury kůže, vlasů a očí a také hraje roli při tvorbě melaninu, který je zárukou zdravého spánku. Měď také podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, zásadních bílkovin pro udržení zdravé a mladistvé pokožky. Existují studie, které potvrzují možnou roli mědi také při předčasném šedivění, ale i vypadávání vlasů.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Lze najít i historické záznamy o používání mědi jako léčivého prostředku v řadě kulturách. Hippocrates jí předepisoval k léčení různých chorob a někteří terapeuti Ajurvédy i dnes doporučují pít vodu z měděné nádoby k balancování energií lidského těla.

Kakao, zdroj hořčíku

Biohacking: Polovině lidí chybí hořčík

Hořčík, kterým se zabývá další díl seriálu Biohacking, aktivně podporuje řadu procesů v těle – výstavbu kostí a zubů, zdravý spánek a relaxaci. Pomáhá s výkonností při sportu, prevencí astmatických záchvatů i snižuje bolest.  

Přečíst článek

Autor sochy David Černý

GALERIE: Obří sochy od Davida Černého vyrůstají na pražské Invalidovně

V pražské Invalidovně dnes probíhá nebývalá akce. U domu Fragment, který tam dokončuje společnost Trigema, je dnes vztyčována obří socha Davida Černého. Je vysoká 24 metrů a váží 35 tun. Celkem budou u domu tři nové sochy Davida Černého – ruka, noha a žena. Všechny tři budou obří a stanou se tak novým pražským monumentem. Jejich celková hmotnost je 60 tun, jsou vytvořené z ušlechtilé oceli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Přečíst článek
Lahůdkové droždí - iliustrační foto

Biohacking: Začíná to nespavostí, nedostatek vitamínu B6 vede až k demenci a rakovině

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme