Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Austrálie jde proti tradicím. Alžbětu II. na pětidolarovce nestřídá Karel III., ale domorodci

Australská pětidolarovka s vyobrazením loni zesnulé královny Alžběty II. Její portrét nebude nahrazen následníkem Karlem III., ale domorodými obyvateli Austrálie.
Australská centrální banka, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Další kousek dlouhé koloniální historie zmizí z australské současnosti. Země, kde je formální hlavou státu stále britský panovník, se vzbouřila proti tradicím. Portrét loni zesnulé anglické královny Alžběty II. nenahradí její syn a nástupce na trůnu Karel III., ale budou na ni zobrazeni australští domorodci. Pětidolarovka byla přitom jedinou australskou bankovkou, která nesla portrét britského panovníka, napsal server BBC.

Reklama

Nástupce loni zesnulé královny Alžběty Karel III. se neobjeví na nové pětidolarové bankovce Austrálie, ve které je stále formální hlavou státu britský panovník. Nový design bude vzdávat hold „kultuře a historii" domorodých Australanů, uvedl server BBC s odkazem na vyjádření australské centrální banky (Reserve Bank of Australia).

Nová série známek vydaných Royal Mail na památku zesnulé královny Alžběty II.

Pocta Česku. Na nových známkách s Alžbětou II. je i portrét z Pražského hradu

Britská královská pošta Royal Mail vydává čtyři pamětní známky s portréty nedávno zesnulé královny Alžběty II. v různých obdobích její vlády. Známky zachycují panovnici od prvního roku její vlády v roce 1952 až do 90. let 20. století v podobě portrétu nejdéle sloužící britské panovnice při návštěvě Pražského hradu, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Současnou pětidolarovku zdobí právě portrét zesnulé královny Alžběty II. Bankovka je přitom jedinou, která příslušnost k britskému královskému trůnu připomíná, uvedla centrální banka Austrálie. Zesnulá královna se objevuje také na mincích země, ačkoli Austrálie v tomto případě přechází na používání podobizny krále Karla III.

Debaty o budoucnosti Austrálie

Loňská smrt královny ale znovu rozdmýchala debaty o budoucnosti Austrálie jako konstituční monarchie. „Toto rozhodnutí bankovní rady následuje po konzultaci s australskou vládou, která tuto změnu podporuje," uvedla banka v prohlášení. „Banka bude návrh pětidolarové bankovky konzultovat se zástupci domorodců. Návrh a vytištění nové bankovky potrvá řadu let. Mezitím bude i nadále vydávána současná pětidolarová bankovka. Bude možné ji používat i po vydání nové bankovky,“ dodala.

Alžběta II.

Lukáš Kovanda: Alžběta II. smyslem pro řád vytvořila bilionovou hodnotu

Zesnulá královna Alžběta II. vstupuje do dějin nejen jako nejdéle vládnoucí britský monarcha, ale též „nejhodnotnější“. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka, „brand“, jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek

Rozhodnutí uvítali politici z řad potomků původních obyvatel Austrálie a vůdci jejich komunit. „Je to obrovská výhra pro lid původního národa, který bojuje za dekolonizaci této země," řekla Lidia Thorpeová, senátorka Zelených a příslušnice australského domorodého kmene Gunditjmara.

Podle nedávných odhadů žili lidé z takzvaných „prvních národů“ v Austrálii nejméně 65 tisíc let před britskou kolonizací. 

Britský monarcha je oficiální hlavou státu nejen v Austrálii, ale i na Novém Zélandu a ve 12 dalších státech a oblastí společenství bývalých britských kolonií označovaného jako Commonwealth. V referendu v roce 1999 se přitom australští voliči rozhodli ponechat britského monarchu jako hlavu státu země.

Nový britský král Karel III.

Monarchie ve světě chřadnou, těch pravých je jen čtrnáct. A Británie mezi nimi není

Smrt britské královny Alžběty II. a nástup na trůn jejího syna, nového krále Karla III. (dříve označovaného jako princ Charles), je připomínkou toho, že i když svět císařů, králů či velkovévodů mohl dávno pominout, v řadě zemí stále více či méně formálně vládnou dědiční panovníci. Svět monarchií ale v posledních desítkách let stále upadá a podle těch nejpřísnějších pravidel je těch pravých monarchií na světě pouze čtrnáct – a Británie mezi nimi již není od roku 1884, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Portrét zesnulé královny Alžběty II. na bankovce

Éru královny Alžběty vystřídala doba Harryho a Meghan. Snad ne napořád

Velká Británie prožívá turbulentní období. Sérii přehmatů, špatných rozhodnutí i stín populismu. Během nastalého chaosu zemřela královna Alžběta, což mnozí interpretovali jako ústup staré éry. Někdejší slávy. Zesnulá královna tak je další z osobností roku 2022 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Přečíst článek
Letecký pohled na Buckinghamský palác v roce 1999.

Buckinghamský palác se před třiceti lety otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak se měnil v průběhu času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme