Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pocta Česku. Na nových známkách s Alžbětou II. je i portrét z Pražského hradu

Nová série známek vydaných Royal Mail na památku zesnulé královny Alžběty II.
Royal Mail, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Britská královská pošta Royal Mail vydává čtyři pamětní známky s portréty nedávno zesnulé královny Alžběty II. v různých obdobích její vlády. Známky zachycují panovnici od prvního roku její vlády v roce 1952 až do 90. let 20. století v podobě portrétu nejdéle sloužící britské panovnice při návštěvě Pražského hradu, uvedl server BBC.

Reklama

Známky jsou prvními, jejichž podobu schválil její syn a nový král Karel III. (dříve označovaný jako princ Charles). Nejstarší fotografie použitá v sérii byla pořízena Dorothy Wildingovou v roce 1952 při příležitosti nástupu mladičké královny na trůn, uvedla BBC.

Královna Alžběta II.

GALERIE: Alžbětino století skončilo. Truchlí celý svět

Konec jedné éry, zní titulek zprávy o úmrtí britské královny Alžběty II. magazínu The Economist. Magazín připomíná, jak moc se za skoro století života aristokratky a 69 let jejího vládnutí změnila Británie. A svět. 

Přečíst článek

Na další známce je fotografie královského fotografa Cecila Beatona z roku 1968, kde Alžběta II. stojí oblečená v admirálském plášti. Na známkách v hodnotě 1,85 libry se objeví portrét pořízený v listopadu 1984 Yousufem Karshem. Na známkách v hodnotě 2,55 libry bude fotografie Tima Grahama z roku 1996, kdy se královna během své návštěvy České republiky zúčastnila banketu na Pražském hradě.

Prezentační balíček všech čtyř známek bude stát 6,95 libry (asi 192 korun), v prodeji budou od 10. listopadu.

Alžběta II.

Lukáš Kovanda: Alžběta II. smyslem pro řád vytvořila bilionovou hodnotu

Zesnulá královna Alžběta II. vstupuje do dějin nejen jako nejdéle vládnoucí britský monarcha, ale též „nejhodnotnější“. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka, „brand“, jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek

„Odhalili jsme podobu známek, prvních, které schválilo Jeho Veličenstvo král Karel III., na poctu ženě, jejíž oddanost veřejné službě a službě neměla v historii této země obdoby,” uvedl generální ředitel Royal Mail Simon Thompson.

Svých známek stejně jako bankovek a mincí se dočká i Karel III. Královská pošta potvrdila, že nové známky s králem Karlem III. budou vydány, jakmile budou „vyčerpány“ aktuální zásoby.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Přečíst článek
Královská loď Britannia

Plovoucí palác Alžběty II. Podívejte se na palubu královské jachty Britannia

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme