Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obědové menu je luxusem. Nejdražší je v Praze, nejlevnější ve Zlíně

oběd v restauraci
Pxhere
 nst
nst

Podle posledních dat společnosti Edenred obědy opět plošně zdražily. Od roku 2020 jsou ceny vyšší téměř o polovinu, v porovnání s rokem 2014 dokonce více než dvojnásobné.

Nejvíc zaplatí za obědové menu zaměstnanci v Praze, a to přesně 220 korun. Podobně jsou na tom i další krajská města, například v Brně zaměstnanci za oběd zaplatí 208 korun. Zatímco v hlavní město žebříčku cen vévodí, na jeho pomyslném konci se nacházejí například Zlín, Ústí nad Labem či Olomouc, kde se strávníci najedí až o 55 korun levněji.

Ceny za obědové měnu rostly přitom rychleji než průměrná mzda. Ta se od roku 2014 zvýšila zhruba o 82 procent, zatímco cena obědů vzrostla o 130 procent. V celorepublikovém průměru vyjde podle Edenred Restaurant Indexu jedno polední menu strávníky na přibližně 196 korun.

Za pět let zdražení o polovinu

Například ještě v květnu roku 2020 se lidé v Praze mohli přes poledne najíst průměrně za zhruba 149 korun. V Ostravě, Ústí nad Labem nebo Jihlavě částka dokonce činila jen něco málo přes 120 korun.

Podíváme-li se o něco málo dále do minulosti, rozdíly jsou ještě výraznější. „Není tomu tak dávno, kdy na koupi poledního menu stačila strávníkům celorepublikově méně než stokoruna. V roce 2014 se pod tuto hranici vešla dokonce i Praha s 98 korunami za jeden oběd. V Pardubickém kraji k jeho koupi tehdy stačilo dokonce pouhých 75 korun. V průběhu deseti let tedy pozorujeme, že se ceny více než zdvojnásobily,“ dodává Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

Vzhledem k cenám tak podle Martiškové ubývá strávníků, v uplynulých měsících až o 21 procent. A obědová menu podle ní porostou i nadále.

Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.

Přečíst článek

Další z našich návštěv v "táckárně".

Retro jídelna kousek od Staromáku: Na dršťkovku za 65 korun tam chodí studenti i investoři

„Táckárna“ je vlastně takový fast food po česku. Místo burgeru a hranolek si u pultu objednáte knedlík se zelím a vepřové nebo holaňdák. Klasické menu nabízí i v retro řeznictví v Kaprově ulici. Oběd pro dva s pivem stojí cca 350 korun.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

FUZE

RECENZE: Poctivé jídlo, vlastní pivo a nejlepší Beef Wellington v Praze. To je FUZE

Přečíst článek
Prezentace surovin v restauraci Field

Michelinské hvězdy nově září nad Brnem, Zlínem i Olomoucí. Hned dvě získal Jan Knedla

Přečíst článek
Doporučujeme