Obědové menu je luxusem. Nejdražší je v Praze, nejlevnější ve Zlíně
Podle posledních dat společnosti Edenred obědy opět plošně zdražily. Od roku 2020 jsou ceny vyšší téměř o polovinu, v porovnání s rokem 2014 dokonce více než dvojnásobné.
Nejvíc zaplatí za obědové menu zaměstnanci v Praze, a to přesně 220 korun. Podobně jsou na tom i další krajská města, například v Brně zaměstnanci za oběd zaplatí 208 korun. Zatímco v hlavní město žebříčku cen vévodí, na jeho pomyslném konci se nacházejí například Zlín, Ústí nad Labem či Olomouc, kde se strávníci najedí až o 55 korun levněji.
Ceny za obědové měnu rostly přitom rychleji než průměrná mzda. Ta se od roku 2014 zvýšila zhruba o 82 procent, zatímco cena obědů vzrostla o 130 procent. V celorepublikovém průměru vyjde podle Edenred Restaurant Indexu jedno polední menu strávníky na přibližně 196 korun.
Za pět let zdražení o polovinu
Například ještě v květnu roku 2020 se lidé v Praze mohli přes poledne najíst průměrně za zhruba 149 korun. V Ostravě, Ústí nad Labem nebo Jihlavě částka dokonce činila jen něco málo přes 120 korun.
Podíváme-li se o něco málo dále do minulosti, rozdíly jsou ještě výraznější. „Není tomu tak dávno, kdy na koupi poledního menu stačila strávníkům celorepublikově méně než stokoruna. V roce 2014 se pod tuto hranici vešla dokonce i Praha s 98 korunami za jeden oběd. V Pardubickém kraji k jeho koupi tehdy stačilo dokonce pouhých 75 korun. V průběhu deseti let tedy pozorujeme, že se ceny více než zdvojnásobily,“ dodává Aneta Martišková ze společnosti Edenred.
Vzhledem k cenám tak podle Martiškové ubývá strávníků, v uplynulých měsících až o 21 procent. A obědová menu podle ní porostou i nadále.
Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.
Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři
Enjoy
„Táckárna“ je vlastně takový fast food po česku. Místo burgeru a hranolek si u pultu objednáte knedlík se zelím a vepřové nebo holaňdák. Klasické menu nabízí i v retro řeznictví v Kaprově ulici. Oběd pro dva s pivem stojí cca 350 korun.
Retro jídelna kousek od Staromáku: Na dršťkovku za 65 korun tam chodí studenti i investoři
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.