Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obědové menu je luxusem. Nejdražší je v Praze, nejlevnější ve Zlíně

oběd v restauraci
Pxhere
 nst
nst

Podle posledních dat společnosti Edenred obědy opět plošně zdražily. Od roku 2020 jsou ceny vyšší téměř o polovinu, v porovnání s rokem 2014 dokonce více než dvojnásobné.

Nejvíc zaplatí za obědové menu zaměstnanci v Praze, a to přesně 220 korun. Podobně jsou na tom i další krajská města, například v Brně zaměstnanci za oběd zaplatí 208 korun. Zatímco v hlavní město žebříčku cen vévodí, na jeho pomyslném konci se nacházejí například Zlín, Ústí nad Labem či Olomouc, kde se strávníci najedí až o 55 korun levněji.

Ceny za obědové měnu rostly přitom rychleji než průměrná mzda. Ta se od roku 2014 zvýšila zhruba o 82 procent, zatímco cena obědů vzrostla o 130 procent. V celorepublikovém průměru vyjde podle Edenred Restaurant Indexu jedno polední menu strávníky na přibližně 196 korun.

Za pět let zdražení o polovinu

Například ještě v květnu roku 2020 se lidé v Praze mohli přes poledne najíst průměrně za zhruba 149 korun. V Ostravě, Ústí nad Labem nebo Jihlavě částka dokonce činila jen něco málo přes 120 korun.

Podíváme-li se o něco málo dále do minulosti, rozdíly jsou ještě výraznější. „Není tomu tak dávno, kdy na koupi poledního menu stačila strávníkům celorepublikově méně než stokoruna. V roce 2014 se pod tuto hranici vešla dokonce i Praha s 98 korunami za jeden oběd. V Pardubickém kraji k jeho koupi tehdy stačilo dokonce pouhých 75 korun. V průběhu deseti let tedy pozorujeme, že se ceny více než zdvojnásobily,“ dodává Aneta Martišková ze společnosti Edenred.

Vzhledem k cenám tak podle Martiškové ubývá strávníků, v uplynulých měsících až o 21 procent. A obědová menu podle ní porostou i nadále.

Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.

Přečíst článek

Další z našich návštěv v "táckárně".

Retro jídelna kousek od Staromáku: Na dršťkovku za 65 korun tam chodí studenti i investoři

„Táckárna“ je vlastně takový fast food po česku. Místo burgeru a hranolek si u pultu objednáte knedlík se zelím a vepřové nebo holaňdák. Klasické menu nabízí i v retro řeznictví v Kaprově ulici. Oběd pro dva s pivem stojí cca 350 korun.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Přečíst článek
Nová restaurace na střeše Masaryčky

Na střeše zlaté Masaryčky je nová restaurace. Láká na těstoviny z chleba a luxusní šampaňské

Přečíst článek
Doporučujeme