Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung 30. května 2023 z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který nosí brýle.

Čína vyslala do vesmíru prvního civilního astronauta. A navíc s brýlemi

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung v noci na dnešek z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů, kteří vystřídají dosavadní posádku stanice. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který v civilu nosí něco, co se u kosmonautů obvykle nevidí - brýle, napsal server CNN.

Přečíst článek
Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Po prodeji hudebních práv ke katalogům věhlasných hvězd světové scény jako například Boba Dylana, Bruce Springsteena, Davida Bowieho či Genesis se schyluje k další, tentokrát znovu rekordní transakci. Na prodej je katalog skupiny Queen a cena by mohla přesáhnout miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), uvedl server CNN.

Přečíst článek
V roce 2019 dospěla situace pod Mount Everest do tristního stavu, kdy se při výstupu pod vrcholem tvořily fronty a několik horolezců čekání v zimě nepřežilo.

Sedmdesát let od dobytí Everestu. I přes stovky obětí se z pustiny stal turistický Václavák

Třicet let zabraly pokusy expedic dobýt nejvyšší horu světa Mount Everest. Až 29. května 1953 stanuli na vrcholu Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay. Během dalších sedmdesáti let se však díky stále kvalitnějšímu horolezeckému vybavení i vstřícnosti tamních úřadů podpořené ekonomickými příjmy se z pusté posvátné hory stal cíl adrenalinové turistiky, která kromě front pod vrcholem a 11 tisíc úspěšných výstupů přinesla i smrt stovkám horolezců.

Přečíst článek
Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Ticho před bouří. Europoslance na podzim čeká boj za lepší a demokratičtější Evropu

Evropská komise poprvé v historii přistoupila k návrhu na regulaci médií v členských státech s cílem zajistit a zvýšit nezávislost novinářů a vydavatelů, zajistit transparentnost vlastnictví médií a potřít zneužívání médií vládními strukturami. Po loňském září, kdy komise návrh nazvaný monumentálně „Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků" zveřejnila, ale po první vlně kritických reakcí včetně té z české Unie vydavatelů nastalo ticho. Nejspíše ovšem ticho před bouří.

Přečíst článek
Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla zabíjet, varuje bývalý šéf Googlu

Umělá inteligence by mohla představovat „existenční rizika“ a vlády potřebují vědět, jak zajistit, aby technologie nebyla „zneužívána špatnými lidmi”. Prohlásil to bývalý generální ředitel Google Eric Schmidt, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Alkohol škodí zdraví. Irsko jako první na světě zavede varovné nápisy na lihovinách i vínu

Irové jako první na světě zavedou varovné etikety na alkoholu. Naštvali tím nejen Italy

Irsko se patrně stane první zemí na světě, která po vzoru varovných nápisů na cigaretových krabičkách zavede povinnost výrobců mít na lahvích s alkoholem podobná varování o škodlivosti alkoholu na lidské zdraví. Platit začne od roku 2026, uvedla BBC. Opatření vyvolalo nelibost výrobců i tradičních zemí vyrábějící alkoholové nápoje.

Přečíst článek
Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Provozovatel sociální sítě Facebook, společnost Meta Platforms, dostal v EU rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur (asi 28 miliard korun). Důvodem je podle evropských regulačních orgánů porušení práv spotřebitelů na ochranu soukromých údajů, které Meta přenáší z EU na servery ve Spojených státech. Podle Bruselu tak Meta nedokázala ochránit data před americkými bezpečnostními službami, uvedla agentura Bloomberg. Firma se odvolá.

Přečíst článek
„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů.

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů

Provozovatel dominantního ruského internetového vyhledávače Yandex se rozhodl prodat většinový podíl ve firmě. Nabídky na koupi podílu v podniku, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu pod ostrým dohledem Kremlu, předložili i tamní miliardáři Vladimir Potanin a Vagit Alekperov. Jejich nabídka oceňuje celou firmu na sedm miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Nadnárodní energetické společnosti jako BP, TotalEnergies či Chevron se v posledních letech ocitly pod tlakem svých akcionářů a ekologických aktivistů, aby více a více opouštěly životní prostředí znečišťující a riskantní projekty po celém světě. Svět však o moc čistší nebude. Mnoho menších, lokálních a neznámých společností se totiž předhání, aby získaly co nejvíce uvolněného prostoru ve „špinavém“ byznysu v Africe i jinde, protože nejsou pod takovým tlakem světového mínění, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Další pokles inflace na obzoru. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Sbohem, inflační vlno. Ceny výrobců v dubnu opět klesly, následovat by měly ceny v obchodech

Ceny výrobců v dubnu zamířily další měsíc po sobě dolů. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vývoj je dobrou zprávou i pro spotřebitele, neboť nižší ceny výrobců se následně propíšou i do konečných cen zboží a služeb.

Přečíst článek
Do užšího výběru kandidátů na místo generálního ředitele České televize postoupil její stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček a bývalý šéf televize Prima Martin Konrád. Ve druhém kole pak radní ČT mezi pětici uchazečů zvolili ještě kreativního producenta v ČT Jana Šterna a krizového manažera Pavla Hřídela.

Kdo bude šéfem České televize? Tady je přehled pěti finalistů

O post šéfa veřejnoprávní a vlivné České televize se ucházelo osm zájemců z řad mediální scény i mimo ni. Rada České televize vybrala do užšího finále pět z nich. Tady je jejich přehled. Volba generálního ředitele se uskuteční 7. června po osobních prezentacích kandidátských projektů před radními.

Přečíst článek
Náš výkon nebyl dobrý, prohlásila šéfka Vodafonu. Propustí desetinu lidí

Náš výkon nebyl dobrý, prohlásila šéfka Vodafonu. Propustí desetinu lidí

Britská telekomunikační společnost Vodafone v následujících třech letech zrušit  11 tisíc pracovních míst. Firma, která působí i v České republice, to oznámila v tiskové zprávě. Vodafone po celém světě zaměstnává kolem 100 tisíc lidí. Plánované snižování počtu zaměstnanců je nejrozsáhlejší v historii podniku, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Vlastní pláž, heliport a lodní dok v New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Vlastní pláž, heliport a lodní dok u New Yorku. Rockstar Billy Joel prodává dům za miliardu

Rocková ikona a držitel prestižní ceny Grammy Billy Joel se rozhodl prodat své rozsáhlé luxusní panství na ostrově Centre Island u New Yorku. Cena za areál s vlastní pláží, lodním dokem či heliportem tomu odpovídá – zájemce musí složit 49 milionů dolarů (asi 1,06 miliardy korun), uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Inflace v Česku opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku v dubnu opět zvolnila. Pod deset procent by mohla klesnout již v polovině roku

Inflace v Česku v dubnu meziročně zpomalila na 12,7 procenta, což bylo o 2,3 procentního bodu méně než v březnu. Zpomalení růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků by měla i nadále klesat a pod desetiprocentní hranici se vrátit v polovině roku.

Přečíst článek

News box

V příštích sedmi až osmi letech zanikne ✖ v Česku 300 000 pracovních pozic a milion pozic kvůli digitalizaci výrazně změní svou náplň práce. Je proto třeba masivně investovat do rekvalifikací a vzdělávání, a to zejména digitálního, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Do roku a půl chce ministerstvo proškolit až 130 000 lidí. 

Praha 2 se připojí jako spolužadatel k zahájení změny územního plánu, která by umožnila výstavbu nad kolejištěm hlavního nádraží. 🏗 Městská část bude žádat po investorovi mezinárodní urbanistickou a architektonickou soutěž, vytvořit prostupnost území či vystavět byty a školská zařízení. Připojení k žádosti schválili zastupitelé Prahy 2. 

Francouzská kosmetická společnost 🌼L'Occitane International se stáhne z hongkongské akciové burzy. Firmu převezme do svého vlastnictví většinový akcionář a předseda správní rady firmy Reinold Geiger. Nabídka oceňuje celou společnost na 6 miliard eur (151 miliard Kč). 

Novým primátorem Mladé Boleslavi je Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. 🔄 Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. Bouška byl tehdy vítězného uskupení ANO+Volba pro Mladou Boleslav. 

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině. Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice 💣. 
Největší evropské internetové tržiště s použitým oblečením 🧥👚 Vinted se v loňském roce poprvé dostalo do zisku. Firmě pomohl rychlý růst tržeb v souvislosti s vyšším zájmem o nákup a prodej módy z druhé ruky.  Číst více
Na český trh vstoupil hotelový řetězec The Cloude One Hotels, který je součástí německé skupiny Motel One Group. Svůj čtyřhvězdičkový hotel 🏨 s 382 pokoji otevřel v polovině dubna v pražské Hybernské ulici. The Cloude One Hotels Prague je čtvrtým hotelem řetězce. Pobočky má ještě v New Yorku, Hamburku a Norimberku.
Miliardáři Elonu Muskovi se na návštěvě Číny podařilo odstranit překážky v zavádění technologie samořízení. 🚘 Akcie automobilky Tesla v reakci prudce zpevnily. Tesla v neděli uvedla, že čínské úřady zrušily omezení pro její automobily, neboť prošly požadavky na zabezpečení dat v zemi. 
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dorazil na Pražský hrad, kde ho přivítal jeho český protějšek Petr Pavel 🤝. Po oficiálním ceremoniálu budou prezidenti jednat soukromě a poté i s delegacemi.
Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program 📡 (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.  Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme