Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína vyslala do vesmíru prvního civilního astronauta. A navíc s brýlemi

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung 30. května 2023 z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který nosí brýle.
Profimedia.cz
Dušan Kütner

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung v noci na dnešek z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů, kteří vystřídají dosavadní posádku stanice. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který v civilu nosí něco, co se u kosmonautů obvykle nevidí - brýle, napsal server CNN.

Reklama

Čína vyslala svého prvního civilního astronauta na oběžnou dráhu v úterý, když zahájila misi Šen-čou 16 na své vesmírné stanici pro druhou rotaci posádky na oběžné dráze, což znamená další krok vpřed pro ambiciózní vesmírný program země, uvedla CNN. Je to pátá čínská mise s lidskou posádkou na vesmírné stanici od roku 2021.

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli 21. května 2023 čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2).

SpaceX vynesl do vesmíru další soukromou posádku. S letenkou za miliardu

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2). Dva Američané a dva občané Saúdské Arábie, včetně první astronautky z arabského světa, směřují k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde stráví něco přes týden.

Přečíst článek

Tři astronauti v Šen-čou 16 odstartovali dnes ráno v 3:31 SELČ ze střediska Jiuquan Satellite Launch Center v poušti čínské provincie Gansu a zamířili k vesmírné stanici Tchien-kung obíhající kolem Země.

Mise potrvá pět měsíců 

Posádka – Jing Haipeng, Zhu Yangzhu a Kuej Chaj-čchao – převezme místo od astronautů Šen-čou 15, kteří jsou na stanici Tchien-kung od listopadu po jejím dokončení, aby zahájili svou vlastní pětiměsíční misi. Očekává se, že se obě posádky setkají na stanici asi 6,5 hodiny po startu, uvedla státní média.

Blue Origin získal zakázku od NASA na postavení modulu k přistání na Měsíci

Bezosův Blue Origin vyhrál miliardový kontrakt NASA na stavbu modulu k přistání na Měsíci

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů (75 miliard korun), píše agentura Reuters. NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis. NASA nyní tvrdí, že chce vytvořit větší konkurenci pro budoucí mise plánované na konec desetiletí.

Přečíst článek

Mezi posádkou Šen-čou 16 je Kuej Chaj-čchao - profesor prestižní čínské letecké instituce Beihang University, který absolvoval postdoktorandské studium v ​​Kanadě - prvním čínským civilistou, který se účastní kosmického letu. Všichni ostatní astronauti byli členy Čínské lidové osvobozenecké armády.

Kuej Chaj-čchao bude zkoumat užitečné zatížení pro vesmírné experimenty, zatímco Jing a Zhu budou kromě provádění technických testů obsluhovat a řídit kosmickou loď, uvedla na pondělní tiskové konferenci China Manned Space Agency (CMSA), na které představila posádku.

První kosmonaut s vadou zraku

Výběr Kuej Chaj-čchaa pro posádku vyvolal velký zájem čínských médií, a to nejen kvůli jeho pozici prvního civilního astronauta, ale také kvůli doplňku, který měl na oficiálních fotkách a který se na těch, kdo míří do vesmíru, běžně nevidí – brýlí, poznamenala CNN.

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Japonská kosmická sonda se v úterý roztříštila při neúspěšném přistání na měsíčním povrchu. Spolu s ní spadl i kurs akcií společnosti ispace, které sonda patřila. Na letošní rok však plánují soukromé firmy přistání dalších tří sond na Měsíci. Za roky 2003 až 2006 by to pak celkem mělo být třináct sond připravených soukromými firmami. Měsíc zase získává pozornost jako možná základna pro let na Mars i jako potenciální zdroj nerostů pro Zemi.

Přečíst článek

Start Šen-čou 16 přichází v době, kdy Čína rychle rozvíjí své aktivity ve vesmíru – včetně zřízení vesmírné stanice Tchien-kung, u které dokončila základní stavbu v loňském roce a očekává se, že bude hostit astronauty po dobu nejméně deseti let.

Po očekávaném ukončení provozu Mezinárodní vesmírné stanice ISS v roce 2030 by se tak mohla stát jedinou základnou na oběžné dráze pro vědecký výzkum, dodala CNN.

V roce 2020 přivezla sonda Čchang-e 5 – pojmenovaná po víle, která podle čínské báje cestovala k Měsíci – na Zemi první čínské vzorky měsíční horniny.

Družic není nikdy dost. Čína vybuduje další síť pro mise na Měsíc

Čína plánuje vybudovat systém družic, který má od roku 2030 sloužit jako komunikační most pro mise na Měsíc a do dalších částí vesmíru. Využíván má být také pro činnost přímo na Zemi, informovala podle agentury Reuters čínská státní média.

Přečíst článek

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Hlavní inženýr společnosti Axiom Space Jim Stein předvádí prototyp skafandru ve středu 15. března 2023 v Houstonu. NASA si vybrala Axiom Space, aby navrhla skafandry, které budou její astronauti nosit po vstupu na měsíční povrch, což by se mělo stát koncem tohoto desetiletí.

FOTOGALERIE: Astronauti na Měsíci dostanou nové skafandry. Můžou v nich i dělat dřepy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme