Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

AKTUALIZOVÁNO: Zisk ČEZ se propadl o desítky procent. Ale dividenda bude rekordní

Zisk ČEZ propadl v prvním čtvrtletí o 60 procent na 10,8 miliardy korun. Představenstvo polostátního energetického gigantu ale navrhlo rekordní dividendu z loňského zisku ve výši 117 korun na akcii. Firma to uvedla na svých webových stránkách.

Přečíst článek
Desetiletý spor končí. Goldman Sachs zaplatí miliardy za diskriminaci žen

Desetiletý spor končí. Goldman Sachs zaplatí miliardy za diskriminaci žen

Po více než deseti letech končí spor vyvolaný hromadnou žalobou téměř tří tisícovek bývalých i současných zaměstnankyň prestižní americké banky Goldman Sachs týkající se nerovnoměrného odměňování mužů a žen. Banka souhlasila, že pro urovnání sporu zaplatí 215 milionů dolarů (asi 4,5 miliardy korun), napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje ikona Applu Wozniak.

Umělá inteligence ztíží odhalování podvodů a dezinformací, varuje Steve Wozniak

K zástupu lídrů technologického světa varujících před zneužitím prudce se rozvíjející umělé inteligence (AI) se přidal i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Všechny výtvory AI by měly být podle něj jasně označené, jinak to lidem a úřadům ztíží odhalování podvodů a boj s šířením dezinformací, prohlásil podle BBC.

Přečíst článek
Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy

Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy

Jedna z největších firem světa podle tržní kapitalizace, saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco, hlásí za první čtvrtletí propad zisku o téměř pětinu. Přesto ale zvýší dividendu, která arabskému státu vynese miliardy dolarů navíc, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Miliardová Zásilkovna hledá investora. Důvodem je zájem trhu i snaha zajistit rozvoj

Miliardová Zásilkovna hledá investora. Důvodem je zájem trhu i snaha zajistit rozvoj

Skupina Packeta, která vlastní českou logisticko-technologickou společnost Zásilkovna, začala hledat nové investory. Důvodem je dlouhodobý zájem trhu o firmu i snaha zajistit další růst firmy s miliardovými obraty, uvedla v prohlášení zaslaném médiím firma, v níž téměř poloviční podíl drží manželé Simona a Jaromír Kijonkovi.

Přečíst článek
Lidé opět nakupovali méně. Maloobchod čeká několik hubených měsíců

AKTUALIZOVÁNO: Lidé opět nakupovali méně, jedenáctý měsíc v řadě. A lepší to ještě dlouho nebude

Tržby v tuzemských obchodech se v březnu snížily reálně o 8,1 procenta, meziměsíčně klesly o 0,7 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Tržby klesly jedenáctý měsíc v řadě a podle analytiků se trend ještě dlouho neobrátí.

Přečíst článek
Fed podle očekávání zvýšil sazby o čtvrt bodu, je nejvyšší za šestnáct let

Nejvyšší za šestnáct let. Fed zvýšil sazby o čtvrt bodu

Americký Federální rezervní systém (Fed) schválil své desáté zvýšení úrokových sazeb za něco málo přes rok. V jednomyslném rozhodnutí, které trhy široce očekávaly, zvýšil Fed svou základní výpůjční sazbu o 0,25 procentního bodu. Zvýšení posouvá sazbu do cílového rozmezí 5 až 5,25 procenta, což je nejvíce od srpna 2007, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Přečíst článek
Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Přečíst článek
Party u příležitosti čtvrtého výročí otevření rockového klubu Bunkr 17.listopadu 1995. Na snímku je český prezident Václav Havel (vpravo) Martin Mejstřík (stojící s cigaretou) a bývalý poslanec a hudebník Michael Kocáb (v čele stolu).

Magical Mystery Tour po Praze aneb Kde se psala mnohdy divoká historie hudebního showbyznysu

Kde v Praze zazněl poprvé rokenrol, bigbít, metal, techno či punk? Který koncert v hlavním městě poprvé před listopadem i po něm rozehnala policie? Kde se nacházely kultovní kluby i hospody, které se nesmazatelně zapsaly do historie českého hudebního showbyznysu a někdy i do textů slavných hitů? A kde vznikala zásadní alba a komerčně více či méně úspěšná alba české rockové historie? Na to vše odpovídá obsáhlý průvodce Praha beatová od Radka Diestlera, vydaný nakladatelstvím Academia.

Přečíst článek
Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL.

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL

V pátek večer skončilo třetí kolo pro podání nabídek na koupi jednoho z nejslavnějších fotbalových klubů světa Manchester United. A dva hlavní zájemci se vytáhli - nabízejí přes pět miliard liber, což je nejvíce, kolik kdy kdo za fotbalový klub v Evropě i zámoří nabídl, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Limuzína byla v minulosti symbolem bohatství a moci. V posledních letech byly nahrazeny SUV a službami typu Uber (ilustrační foto).

FOTOGALERIE: Kdysi symbol bohatství a moci. Luxusní dlouhé limuzíny byly nahrazeny SUV a taxi typu Uber

Kdysi symbol bohatství a moci, ve kterém se vozily a fotily největší finanční, umělecké a další hvězdy snad po celém světě. Ale s globální krizí před patnácti lety začal jejich soumrak a poslední tři roky provázené covidovými opatřeními a poté rekordní inflací to jen zhoršily. Byly vytlačeny pohodlnějšími a praktičtějšími vozy SUV i taxislužbami a levnějšími půjčovnami typu Uber a další, napsal deník The New York Times. Dlouhá limuzína neboli stretch limo se ovšem stala inspirací i pro řady až obskurních předělávek z trabantů či škodovek – ostatně se podívejte na fotogalerii níže.

Přečíst článek
Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy

Čipový gigant v potížích. Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy

Propad prodejů osobních počítačů ve světě poslal čipového giganta Intel do největší čtvrtletní ztráty v historii firmy založené v roce 1968. A i v tomto v aktuálním čtvrtletí očekává červená čísla, neboť trh s PC by se měl vrátit na standardní úroveň až koncem roku, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Spory o nezávislost Tchaj-wanu na Číně možná přijdou mnohým v Evropě vzdálené, ale případná čínská invaze by měla dalekosáhlé důsledky pro celý globální obchod a zničila by polovodičový průmysl, který se již několik let potýká s nedostatečnou výrobou čipů. Prohlásil to britský ministr zahraničí James Cleverly ve svém projevu o vztazích Británie s Pekingem.

Přečíst článek
Damoklův meč nad další americkou bankou. Akcie First Republic Bank se propadly o polovinu.

Nad propastí bankrotu. Akcie americké First Republic Bank se propadly o polovinu

Bankovní krize ve Spojených státech nekončí, tentokrát se nad propastí bankrotu ocitla First American Bank (FRB). Po pondělním prohlášení o odlivu vkladů klientů ve výši 100 miliard dolarů se její akcie po úterním obchodování propadly o polovinu. Oproti začátku února jde pak o propad o 94 procent. FRB je po březnové bankovní krizi nyní považována za nejzranitelnější regionální banku a to, co se s ní stane, by mohlo ovlivnit důvěru investorů v další regionální banky a finanční systém v širším měřítku, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

News box

Izraelské síly zabily nejméně 5️⃣ Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady.
Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista 👨 Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se dosud nikomu jinému nepodařilo, informoval server BBC News. Podle oficiálních výsledků voleb získal téměř 44 procent hlasů a porazil svou soupeřku z Konzervativní strany Susan Hallovou. Khan se stal v roce 2016 prvním muslimem, který kdy stanul v čele západní metropole.
Rusko plánuje posílat do Číny přes Kazachstán přibližně 3️⃣5️⃣ miliard metrů krychlových zemního plynu ročně. Agentuře TASS to řekl velvyslanec Kazachstánu v Rusku Dauren Abajev. To odpovídá zhruba kapacitě přepravy plynovodu Síla Sibiře, kterým nyní proudí ruský plyn do Číny. Jeho kapacita by měla do roku 2025 dosáhnout 38 miliard metrů krychlových.
Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a umístily ho na 📜 seznam hledaných osob. Informovala o tom dnes agentura TASS s odkazem na oficiální záznamy ruského ministerstva vnitra.
Investiční firmě Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3️⃣9️⃣ procent na rekordních 11,22 miliardy dolarů (261,1 miliardy korun). Zisk podpořily silné pojišťovací operace, vyplývá z dnešního prohlášení. Společnost také zřejmě prodala značný podíl akcií firmy Apple.
Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 5️⃣6️⃣. Dalších 67 lidí se stále pohřešuje. Uvedl to podle agentury AFP úřad civilní obrany státu Rio Grande do Sul. Poslední bilance hovořila o 37 mrtvých.

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme