Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Koncept raket Ariane 6, New Glenn a Vulcan Centaur, které má používat projekt Kuiper společnosti Amazon pro vynesení satelitů pro satelitní internet.

Amazon se chystá do vesmíru. Příští rok spustí satelitní internet

Malý krok pro lidstvo, ale velký pro Amazon. Internetový gigant chce v následujících měsících vypustit do vesmíru tisíce satelitů. Do konce příštího roku přes ně začne nabízet internetové připojení. Investice do služby, která bude konkurovat například Starlinku Elona Muska, bude stát zhruba deset miliard dolarů. A ani sám Jeff Bezos si není jistý návratností této investice. Je dost možné, že k tomu nikdy nedojde, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Nyní 81letý miliardář Michael Bloomberg plánuje přenechat své impérium vlastní nadaci Bloomberg Philanthropies.

Největší charitativní dar v historii? Miliardář Bloomberg přenechá své impérium filantropické nadaci

Aktuálně sedmý nejbohatší obyvatel planety Michael Bloomberg (81) zdá se vyřešil otázku, co bude s jeho převážně finančním a mediálním impériem po jeho definitivním odchodu do důchodu či po jeho smrti. Zahraniční média píšou, že známý filantrop se rozhodl celou svou společnost Bloomberg L.P. v budoucnu věnovat vlastní charitativní společnosti Bloomberg Philanthropies.

Přečíst článek
První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

Příklon k obnovitelným zdrojům energií je jedním z hlavních trendů posledních několika desítek let. Cíl je jasný. Zmírnit globální oteplování a klimatické změny způsobené spalováním fosilních paliv. První solární elektrárna na světě je ale mnohem staršího data. Před 110 lety ji postavil v egyptském Maadi americký vynálezce Frank Shuman, od jehož úmrtí 28. dubna uplyne 105 let, připomněl výročí server BBC.

Přečíst článek
AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

Umělá inteligence (AI) rozčeřila vody i jinak neklidné scény popmusic. Skladba Heart on My Sleeve anonymního tvůrce složená za pomoci AI ve stylu showbyznysových hvězd Drakea a The Weeknd během pár dnů nalákala na internetu miliony lidí k poslechu. Po výhružce umělců žalobami ale streamovací služby hit stáhly. Otázky týkající se autorských práv – kde končí inspirace a začíná vykrádání ze strany umělé inteligence u písní, ale zůstala, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Cher prodává neorenesanční sídlo na Malibu. I přes slevu vyjde na půldruhé miliardy.

Cher prodává neorenesanční sídlo na Malibu. I přes slevu vyjde na půldruhé miliardy

Jedna z nejúspěšnějších popových zpěvaček v historii Cher se již na podzim rozhodla prodat své honosné sídlo v neorenesančním stylu v celebrity milovaném Malibu na pobřeží Tichého oceánu v Kalifornii. Původní cena 85 milionů dolarů (asi 1,81 miliardy korun) se ale zdála být příliš, a tak se dům se sedmi ložnicemi a devíti koupelnami nyní nabízí se slevou deset milionů dolarů, uvedl deník The Wall Street Journal. Podívejte se na prodávané sídlo ve fotogalerii.

Přečíst článek
Raketa Ariane 5 nesoucí kosmickou sondu Jupiter Icy Moons Explorer, zkráceně Juice, odstartovala z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně 14. dubna 2023. Cesta sondy k Jupiteru potrvá osm let.
video

VIDEO ON-LINE: Raketa Ariane 5 s obří družicí Juice odstartovala. Cílem sondy je Jupiter, poletí osm let

Po neúspěšném čtvrtečním pokusu dnes ve 14:15 hodin středoevropského času z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5, která do vesmíru vynese sondu Juice. Kosmická loď se v případě úspěšného startu vydá na osmiletou cestu k Jupiteru, kde prozkoumá zejména ledové měsíce planety a pokusí se zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Podívejte se na on-line přenos Evropské kosmické agentury (ESA) a fotogalerii.

Přečíst článek
Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila, je nejnižší za poslední rok

Inflace v březnu prudce zpomalila o 1,7 procentního bodu na 15 procent. Meziměsíčně vzrostly o 0,1 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle stravování a ubytování, uvedl Český statistický úřad.

Přečíst článek
WSJ: Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině kácí ve velkém celé lesy

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Od začátku invaze loni v únoru bylo Rusko obviňováno z krádeží ukrajinského obilí a zemědělské půdy. Ukrajinští představitelé nyní říkají, že ze země mizí i dřevo. Podle ukrajinských vládních agentur a lesnických expertů Rusové dosud nelegálně vykáceli tisíce metrů čtverečních lesů pro komerční prodej nebo opevňování ruských vojenských pozic. Dokazují to satelitní snímky ukazující pásy bývalých lesů pořízené americkou společností Maxar Technologies, uvedl deník The Wall Street Journal s tím, že několik Ukrajinců bylo již kvůli nelegálnímu obchodu s dřevem obviněno.

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Uplynulý týden se nesl zejména v duchu příprav na největší křesťanský svátek. Velikonoce mají v různých zemích až neobvyklou podobu. Jak viděli hlavní události posledních sedmi dnů, jako například návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně či návrat papeže Františka z nemocnice do úřadu světoví i čeští fotografové? Podívejte se ve fotogalerii na jejich nejlepší snímky.

Přečíst článek
Marty Cooper, považovaný za otce mobilních telefonů, zapózoval s první mobilním telefonem Motorola DynaTAC 8000x na Mobile World Congressu 2023 v Barceloně.

50 let od prvního volání mobilem. Od cihly až k čipu pod kůží, věští jeho otec

Před 50 lety se začala psát historie mobilních telefonů. První hovor z mobilu se uskutečnil 3. dubna 1973. Pochopitelně vzhledově - poměrně těžký a rozměrný aparát, kterému se říkalo cihla - ty dnešní nepřipomínal vůbec v ničem, ale definitivně změnil způsob, jakým telefonujeme. Budoucí mobily zas docela určitě budou vypadat jinak než ty dnešní. Čtyřiadevadesátiletý Marty Cooper, který je považován za otce mobilního telefonu, nedávno předpovídal, že budoucí generace budou mít telefonní zařízení „zapuštěná pod kůží uší“.

Přečíst článek
Kašmírská muslimská dívka pozoruje fotoaparát při své návštěvě hodiny recitace Koránu během postního měsíce ramadánu ve Šrínagaru na území Kašmíru ovládaného Indií v neděli 26. března 2023. Muslimové po celém světě nyní dodržují svatý postní měsíc ramadán.

Týden v obraze: Demonstrace, zemětřesení, ramadán i čekání na příchod jara

Čekání na jaro, přírodní pohromy, čínská módní přehlídka, svátky ramadánu v arabském světě i odborářská demonstrace proti chystané ekologické normě Euro 7 za účasti šéfa ANO Andreje Babiše v bundě značky Prada. Jak viděli světoví i čeští fotografové uplynulých sedm dnů? Podívejte se na nejlepší fotografie níže.

Přečíst článek

Statistici potvrdili recesi za čtvrté čtvrtletí, HDP za celý rok stouplo více, než očekávali

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 mezičtvrtletně klesla o 0,4 procenta a meziročně stoupla o 0,3 procenta. HDP za celý rok stouplo o 2,5 procenta. Zpřesněné údaje za daná období dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Přečíst článek
Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek
Bob Iger v roli staronového šéfa Disney se rozhodl zrušit plány na využití značek firmy ve virtuálním světě metaverse.

Proti trendu. Disney v rámci úspor odpískal plány na využití kačera Donalda a dalších v metaversu

Myšlenka virtuálního světa zvaného metaverse má mnohé vlivné zastánce ze světa byznysu a technologií v čele se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. V zábavním konglomerátu Disney ale dospěli k opačnému názoru. V rámci chystaných úspor znamenajících mimo jiné propuštění tisíců lidí zruší Disney celou divizi metaverse o desítkách lidí a s nimi i plány na využití širokého duševního vlastnictví Disneyho ve virtuální realitě, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Trosky kdysi největšího dopravního letadla na světě Antonov An-225 Mrija na ukrajinském letišti Hostomel. Zničila ho ruská armáda hned po začátku invaze na Ukrajinu.

FOTOGALERIE: Ukrajina opravuje zničený obří letoun Mrija. Nutnost, symbol, nebo pošetilost? ptají se kritici

Dělníci na letišti Hostomel nedaleko Kyjeva kousek po kousku rozebírají trosky dřívější národní chlouby, největšího dopravního letadla na světě se šesti motory Antonov AN-225 Mrija. V ruce mají plány na opravu letounu zničeného Rusy hned po začátku invaze na Ukrajině loni v únoru. Nákladná a gargantuovská rekonstrukce letadla ale Ukrajince dělí. Pro mnohé je to naděje, že když se podaří opravit jejich „Sen", jak zní v překladu název Mrija, podaří se obnovit i celou zemi. Kritici ale namítají, že peníze jsou potřeba jinde, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

News box

Čína je připravena posílit své vztahy s Ruskem, řekl na úvod jednání čínský prezident Si Ťin-pching svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi 🤝, který je na dvoudenní státní návštěvě Číny.
Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenuje členem vlády poslance Marka Ženíška (TOP 09).✍ Pětačtyřicetiletý politik se ujme funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace po stranické kolegyni Heleně Langšádlové. Současně dnes Ženíšek skončí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a dalších sněmovních postech. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme