Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Ze dne na den měli lidé z pětistovky desetikorunu. Sedmdesát let od bleskové měnové reformy v Československu

Měnová reforma v komunistickém Československu v roce 1953 přinesla devalvaci měny až 50 ku 1 a také první masové protesty po únoru 1948.
ČTK
Dušan Kütner

Před 70 lety, 1. června 1953, se v tehdejším komunistickém Československu probudili lidé radikálně chudší než o den dříve. Důvodem byla měnová reforma, kterou chtěla tehdejší „vláda lidu" zlikvidovat černý trh, snížit poptávku po nedostatkovém zboží a zrušit přídělový systém. Toto další „vítězství pracujícího lidu“, jak to komunisté označovali, ale znamenalo devalvaci úspor a hotovosti až v kurzu 50 ku jedné a snížení životní úrovně, což vyvolalo i první masové protesty občanů po únorovém převratu v roce 1948.

Reklama

Peněžní reforma byla oficiálně odůvodňována nutností nápravy nedokonalých opatření přijatých v roce 1945 a snahou omezit přetrvávající silnou pozici „poražené reakce“, která „spekulovala a brzdila rozvoj socialismu“, píše Česká národní banka na svých stránkách věnovaných historii peněžní soustavy v Česku a dříve.

Jak vypadala měnová reforma a čím se tehdy platilo? Podívejte se ve fotogalerii:

Hlavním důvodem však byla podle ČNB snaha o snížení kupní síly obyvatelstva tak, aby mohlo dojít ke sloučení vázaného a volného trhu a k likvidaci černého trhu. V neposlední řadě reforma též měla vyřešit vysoké vnitřní zadlužení státu.

Burzovní palác

Přežila války i komunisty. Pražská burza si připomíná 30 let po znovuotevření

Novodobé obchodování na Burze cenných papírů v Praze bylo se sedmi emisemi zahájeno 6. dubna 1993. Historie pražské burzy je ale mnohem delší. Psát se začala už 17. dubna 1871, tedy před téměř 152 lety. Přestála světové války i komunisty.

Přečíst článek

Černý trh se zničit nepodařilo – ostatně již v roce 1957 byl založen Tuzex, jehož poukázky neboli bony se až do sametové revoluce staly jednou z hlavních „komodit“ veksláků v Československu.

Dvoudenní reforma

Peněžní reforma byla velmi rychlá. Její datum bylo stanoveno na pondělí 1. června, kdy se po víkendu znovu otevřely obchody, a tehdejší předseda vlády Viliam Široký oznámil v rozhlase, že dosavadní bankovky platí jen do konce měsíce května, teprve v sobotu 30. května v podvečer.

17. listopadu 1989

Dalibor Martínek: Smrt komunistům, vykřikl muž z davu. Hned u něj byli čtyři estébáci

Děti jsou už znuděné, když jim každoročně v návalu nutkání vyprávím, jak jsem jim před dávnými třiatřiceti lety jako student „přinesl svobodu a demokracii“. Ale tati, to už si vyprávěl tolikrát, říkají.

Přečíst článek

ČNB odhaduje, že reforma přinesla výraznou redukci peněz, když z platidel z roku 1945 v hodnotě cca 52 miliard korun zůstal po výměně jen zlomek, zhruba 1,4 miliardy. Lidé, kteří nezaměstnávali žádnou pracovní sílu, dostali za 300 korun starých peněz nové v poměru 5:1, jejich ostatní hotovost a všechny hotovosti občanů, kteří někoho zaměstnávali, se měnily v poměru 50:1.

Prostředky, které byly na zablokovaných (vázaných) vkladech z měnové reformy v roce 1945, tedy asi 80 miliard korun, pak byly anulovány. Vklady na spořitelních knížkách byly přepočteny podle své výše v poměru 5:1 (do 5 tisíc korun) až 30:1 (nad 50 tisíc korun).

Václav Havel

Inflace přes padesát procent nebo první supermarket. 15 klíčových bodů polistopadové ekonomiky

Překotná transformační doba na počátku devadesátých let přinesla hned několik zásadních událostí navždy měnící naše životy. Ale tím velké ekonomické události zdaleka nekončí. Za posledních třicet let od 17. listopadu 1989 jich byla celá řada. Redakce newstream.cz vybrala 15 nejdůležitějších, ať už pozitivně, tak i negativně měnící naše životy i podnikání.

Přečíst článek

V poměru 5:1 se proplácely rovněž mzdy a příjmy zemědělců za dodávky, sociální dávky či starobní důchody, přičemž ceny se snížily méně, a tudíž došlo k poklesu reálných mezd, uvádí ČNB. Ve výsledku zchudli nejen běžní obyvatelé, ale i tehdejší živnostníci a soukromí obchodníci, kteří přišli o značný provozní kapitál.

První masové protivládní protesty

Reforma vyvolala první velký masový nesouhlas obyvatel. Velký protest proti komunistickému režimu se uskutečnil v Plzni, kde masivně protestovali dělníci, jinak opora režimu. Důvodem bylo mimo jiné to, že plzeňská Škodovka úmyslně vyplatila mzdy dříve. Protesty nejen v Plzni byly potlačeny silou.

Kuponova knížka (ilustrační foto)

Kupónová privatizace: Třicet let od experimentu, který zrodil první české miliardáře, jiným nepřinesl nic

Před třiceti lety, 18. května 1992, dostali lidé v tehdejším Československu poprvé možnost získat akcie státních podniků převedených do akciových společností. Od toho dne mohli upisovat kupony z kuponové knížky přímo za akcie firem. Dvě vlny kuponové privatizace zrodily první novodobé české miliardáře v čele s Petrem Kellnerem, zatímco mnoho lidí vyšlo téměř naprázdno, i slovo „tunelování“, které Česko nechvalně proslavilo ve světě.

Přečíst článek

Na reformě spolupracovali samozřejmě i sovětští poradci a reforma proto znamenala také navázání koruny nikoli na dolar, ale rubl. Protože byla měnová reforma provedena bez předchozího souhlasu Mezinárodního měnového fondu, bylo Československu v roce 1954 ukončeno v této organizaci členství. Znovu se členem MMF stalo Československo až po listopadové revoluci v roce 1990.

Všechna platidla také byla z důvodu utajení vyrobena v Sovětském svazu. Sovětská strana vnutila československým vyjednavačům neobvyklé hodnoty po 3 a 25 haléřích a korunách, na které si obyvatelstvo nikdy nezvyklo, podotkla ČNB.

Discoland Sylvie vynesl Ivana Jonáka mezi krále podsvětí i záhubu – byl odsouzen za zosnování vraždy své manželky a spolumajitelky klubu Ludviky v roce 1994 na 12 let vězení, zemřel dva roky po návratu v roce 2016. Vyšetřování vraždy se stalo i námětem jednoho z dílů divácky úspěšného aktuálního seriálu České televize Devadesátky (na snímku).
video

Devadesátky – nástup svobody i obřích kriminálních kauz

Aktuální divácky úspěšný seriál České televize Devadesátky znovu probudil zájem o první porevoluční dekádu, která znamenala nástup svobody a demokracie, ale také zvýšené kriminality, vražd podnikatelů, příchod mafie zejména z jižní a východní Evropy i divoké privatizace a miliardových podle policie nelegálních finančních převodů. Jak na tu dobu vzpomínají přímí aktéři dění a které kauzy z té doby se nejvíce zapsaly do novodobých dějin?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl ČTK za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Čtyřkorunová známka z počátků první republiky se vydražila za dva miliony. Je třetí nejdražší

Přečíst článek
Kolkované bankovky v hodnotě 100 Kč a 1000 Kč. (původní bankovky v hodnotě 100 Kčs a 1000 Kčs)

Třicet let koruny české. Měnová odluka měla trvat půl roku, vzala ale bleskový spád

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme