Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a hypotéky.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a jejich posedlost hypotékami

Velká Británie se po odchodu z EU potácí v ekonomických potížích. Experti tvrdí, že rodiště průmyslové revoluce nutně potřebuje inovace. Jenže tomu podle kritiků stojí v cestě zásadní překážka: banky zatížené hypotékami, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová vyhrála soud s mužem, který ji žaloval kvůli zraněním utrpěným při srážce na sjezdovce v americkém státu Utah v roce 2016.

Stále více Američanů žije od výplaty k výplatě. Bohatí raději přechází k „tichém luxusu”

Většina Američanů v současné době spíše žije od výplaty k výplatě. A reagují na to i jejich bohatí spoluobčané. Šíří se mezi nimi trend „tichého luxusu”, vyznačujícího se v módě drahými materiály v tlumených tónech a špičkovým oblečením bez nápadných log slavných značek, napsal server CNBC.

Přečíst článek
Silvio Berlusconi

AKTUALIZOVÁNO: Ikona italské politiky provázená skandály Silvio Berlusconi zemřel. Bylo mu 86 let

Ve věku 86 let zemřel italský expremiér a mediální magnát Silvio Berlusconi. Oznámila to stanice BBC. Berlusconiho kariéru provázely sexuální skandály i soudní procesy, podotkl server.

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek
Americké líbánky s portugalskými zlatými vízy končí. Digitální nomádi se houfně vracejí do Států

Zlatá víza skončila, Američané jdou z Portugalska domů

V posledních třech letech bylo Portugalsko zemí zaslíbenou pro americké expaty. Romanci je však konec, napsala agentura Bloomberg. Důvodem je únorové zrušení udělování zlatých víz pro zahraniční experty i prudký růst cen nemovitostí a nájmů.

Přečíst článek
Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Nejdražším městem pro expaty se stal New York. Skokanem roku je Istanbul

Rapidní růst nájemného a inflace jsou důvodem, proč se letos New York ocitl v čele žebříčku životních nákladů ECA International pro rok 2023. Tradiční vítěz Hongkong je letos druhý. Skokanem roku je Istanbul, jenž doplatil na svéráznou hospodářskou politiku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Rada dnes volí ředitele České televize. Kdo může zvítězit?

Rada dnes volí generálního ředitele České televize. Kdo může zvítězit?

Rada České televize (ČT) bude dnes volit nového generálního ředitele. Do užšího výběru kandidátů postoupili v polovině května stávající šéf Petr Dvořák, ředitel brněnského studia ČT Jan Souček, bývalý šéf televize Prima Martin Konrád, kreativní producent v ČT Jan Štern a krizový manažer Pavel Hřídel. Podívejte se na jejich profily.

Přečíst článek
Fond Blackstone souhlasil s prodejem San Antonio Resort Hotel v USA za 800 milionů dolarů společnosti Ryman Hospitality Properties.

Hotelový deal roku. Fond Blackstone prodal obří komplex v San Antoniu

Na realitním americkém trhu se uskuteční největší hotelová transakce roku a druhá největší od začátku pandemie. Investiční fond Blackstone prodá komplex JW Marriott San Antonio Hill Country Resort & Spa v Texasu za 800 milionů dolarů (asi 17,6 miliardy korun), uvedl deník The Wall Street Journal. Podívejte se, o jak luxusní lázně jde.

Přečíst článek
Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala 6. června 2023 v poušti Tarim hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země,

Čínská cesta do středu Země. Naftaři budou hledat suroviny 11 kilometrů pod povrchem

Po plánech dosáhnout vzdálený Měsíc se rozhodla Čína vydat do hlubin Země. Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala v poušti Tarim (na snímku) hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země, napsal deník The Guardian.

Přečíst článek
Zákeřná inflace. Reálné mzdy v Česku ve čtvrtletí se kvůli ní propadly

Zákeřná inflace. Reálné mzdy ve čtvrtletí se kvůli ní propadly šestý kvartál v řadě

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí sice nominálně stoupla, po započtení inflace se ale meziročně propadla o 6,7 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Nejlépe se dařilo lidem v energetice, kde mzdy stouply o čtvrtinu, tedy o více, než činila inflace.

Přečíst článek
Požár v jednom z největších bezdomoveckých táborů v Kalifornii ve Wood Street u Oaklandu přiměl tamní vládu tábor vyklidit.

Kalifornie, bohatá země drahých realit, utratila miliardy na boj s bezdomovectvím. Zbytečně

Kalifornie tvoří 12 procent populace USA, počet bezdomovců ale polovinu. Důvodem jsou extrémně drahé reality i nájmy. Kalifornská vláda proto v posledních čtyřech letech na řešení problému bezdomovectví utratila 17 miliard dolarů (asi 374 miliard korun). Po požáru jednoho z největších táborů lidí bez domova ve Wood Street u Oaklandu se ukazuje, že zbytečně, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Módní návrhář Tommy Hilfiger prodal svůj dům v Palm Beach na Floridě za 41,4 milionu dolarů.

Tommy Hilfiger jako zdatný realitní investor. Po půl roce prodal dům za miliardu, vydělal sto milionů

Kultovní módní návrhář Tommy Hilfiger je nejen zdatný v módním byznysu, ale i v tom realitním. Ani ne po půl roce prodal své luxusní sídlo v Palm Beach na Floridě za 41,4 milionu dolarů (asi 910 milionů korun), tedy o 4,5 milionu dolarů (99 milionů korun) více, než za něj v lednu zaplatil, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Bublina SPAC firem splaskla. Firmy přišly o sto miliard dolarů, vydělalo jen pár insiderů, jako například miliardář a majitel Virgin Richard  Branson

Bublina SPAC firem splaskla. Vydělat stihlo jen pár insiderů, včetně miliardáře Bransona

Vstup na burzu za pomoci speciálních akvizičních společností označovaných jako SPAC neboli firem s „bianco šekem" zažíval v posledních letech v USA boom, který se šíří i do dalších zemí včetně Česka. Jenže v posledním roce řada z nich zkrachovala, jejich hodnota klesla v souhrnu o 100 miliard dolarů a na projektech vydělalo miliardy jen pár insiderů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Měnová reforma v komunistickém Československu v roce 1953 přinesla devalvaci měny až 50 ku 1 a také první masové protesty po únoru 1948.

FOTOGALERIE: Ze dne na den měli lidé z pětistovky desetikorunu. Sedmdesát let od bleskové měnové reformy v Československu

Před 70 lety, 1. června 1953, se v tehdejším komunistickém Československu probudili lidé radikálně chudší než o den dříve. Důvodem byla měnová reforma, kterou chtěla tehdejší „vláda lidu" zlikvidovat černý trh, snížit poptávku po nedostatkovém zboží a zrušit přídělový systém. Toto další „vítězství pracujícího lidu“, jak to komunisté označovali, ale znamenalo devalvaci úspor a hotovosti až v kurzu 50 ku jedné a snížení životní úrovně, což vyvolalo i první masové protesty občanů po únorovém převratu v roce 1948.

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje. Pomohl export, brzdí jí šetřící domácnosti

Česká ekonomika stagnuje. Pomohl export, brzdí ji šetřící domácnosti

České HDP se v prvních třech měsících roku mezičtvrtletně nezměnilo a ekonomika stagnovala, meziročně kleslo HDP o 0,4 procenta. Meziroční pokles byl ovlivněn zejména nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, naopak pozitivně působila zahraniční poptávka, uvedl Český statistický úřad ve svém zpřesněném odhadu.

Přečíst článek

News box

Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Americká společnost International Business Machines (IBM) koupí za 6️⃣,4️⃣ miliardy dolarů (150,8 miliardy korun) firmu HashiCorp, která se specializuje na vývoj nástrojů pro správu cloudové infrastruktury a automatizaci procesů. Informovala o tom společnost IBM v noci na dnešek. 
Čistý zisk Moneta Money Bank letos v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 5,8 procenta na 1️⃣,3️⃣ miliardy korun. Výsledek je v souladu s očekáváním banky a byl ovlivněn především dobrým provozním ziskem a nižšími provozními náklady. Provozní zisk vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,6 procenta na 3,1 miliardy korun a provozní náklady klesly o 3,8 procenta na 1,5 miliardy korun.
Americká internetová společnost Meta Platforms v prvním čtvrtletí více než 📈 zdvojnásobila čistý zisk na 12,4 miliardy dolarů (292,6 miliardy korun) ze 5,7 miliardy dolarů před rokem. Firma, která mimo jiné vlastní sociální sítě Facebook a Instagram či komunikační platformu WhatsApp dále oznámila, že letos očekává vyšší výdaje kvůli zavádění nových produktů umělé inteligence (AI) a posilování infrastruktury pro jejich podporu.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme