Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sedmdesát let od dobytí Everestu. I přes stovky obětí se z pustiny stal turistický Václavák

V roce 2019 dospěla situace pod Mount Everest do tristního stavu, kdy se při výstupu pod vrcholem tvořily fronty a několik horolezců čekání v zimě nepřežilo.
profimedia.cz
Dušan Kütner

Třicet let zabraly pokusy expedic dobýt nejvyšší horu světa Mount Everest. Až 29. května 1953 stanuli na vrcholu Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay. Během dalších sedmdesáti let se však díky stále kvalitnějšímu horolezeckému vybavení i vstřícnosti tamních úřadů podpořené ekonomickými příjmy se z pusté posvátné hory stal cíl adrenalinové turistiky, která kromě front pod vrcholem a 11 tisíc úspěšných výstupů přinesla i smrt stovkám horolezců.

Reklama

Až do konce 80. let zdolalo horu jen asi dvě stě lidí, poté začala nelítostná komerční éra. Jen letos do konce dubna získalo povolení k výstupu přes 450 horolezců a horolezkyň – nejvíce, kolik kdy Nepál za sezónu vydal, uvedla nedávno agentura APA s odvoláním na ministerstvo cestovního ruchu v Káthmándú. A jen letos do května do nepálského státního rozpočtu z výstupů na nejvyšší horu světa putovalo pět milionů dolarů (přes 108 milionů korun).

Jak vypadají snahy o dobytí Everestu? Podívejte se ve fotogalerii: 

Od roku 1953, kdy byl Everest poprvé zdolán, na něj člověk vystoupil více než 11tisíckrát. Na hoře zahynulo přes 320 horolezců, z toho 11 letos, uvedla agentura Reuters. Mezi oběťmi jsou i dva Češi – Libor Kozák v roce 2007 a Věslav Chrząszcz v roce 2009.

Radost za dva miliony korun

A není to levná záležitost – samotné povolení stojí 11 tisíc dolarů (asi 235 tisíc korun), cena celé expedice pak podle odhadu APA může vystoupat až na desetinásobek. Částka zpravidla zahrnuje výdaje na vybavení, stany, vnitrostátní lety, jídlo, kyslíkové láhve či tým místních nosičů a průvodců.

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023. Mezi nimi i kouzelné městečko Matera v Itálii

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023

Prostudovali jsme nejpopulárnější světové cestovatelské magazíny a weby a přinášíme vám nejzajímavější doporučení, kam stojí za to v roce 2023 vyrazit za poznáním i odpočinkem. V ideálním případě to vychází jako jedna cesta na každý měsíc roku. Jedná se o místa, v nichž se snoubí historie s moderní dobou, kouzelná příroda i jedinečná městská krajina. Zasněte se s námi a vyberte si to své na reálné i snové cesty v roce 2023. 

Přečíst článek

Stovky adeptů neodradila ani krize v roce 2019, kdy titulní stránky světových novin zaplnily snímky „dopravní zácpy“, při níž v nejvyšších partiích Mount Everestu uvízly desítky horolezců, z nichž někteří zaplatili za čekání životem. A to tehdy Nepál v sezoně vydal „jen“ 381 povolení pro výstup. A se stoupajícím počtem horolezců a šerpů pod Everestem i na cestách k jeho vrcholu vyvstal další problém – rapidně se zvyšující objem odpadků v kdysi liduprázdné a čisté krajině.

Edmund Percival Hillary jako první vystoupil na nejvyšší horu světa Mount Everest. Vrcholku hory vysoké 8849 metrů dosáhl 29. května 1953 se Šerpou Tenzingem Norgayem. zdroj: profimedia.cz

Mount Everest leží na hranici mezi Nepálem a Čínou, výstup lze podniknout z obou zemí. Čínské úřady však od roku 2019 nevydávají povolení pro zahraniční horolezce a mimo jiné požadují, aby uchazeč o výstup předtím absolvoval výstup na alespoň jednu horu vyšší než 8000 metrů. Opatření přiměla řadu Číňanů, aby se pokusili o výstup z nepálské strany.

Problém s globálním oteplováním

Do turistického ruchu pod Everestem začalo přemlouvat i globální oteplování. Stálý základní tábor v Nepálu ve výšce 5364 metrů, který v jarní horolezecké sezóně využívá až 1500 lidí, je umístěn na rychle se ztenčujícím ledovci Khumbu.

Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Thajsko bývalo rájem batůžkářů. Po pandemii se však otevřelo všem turistům, k čemuž přispívají také přímé lety z Prahy do provincie Krabi. Stojí to za to? Jednoznačně ano.

Přečíst článek

Vědci tvrdí, že tající voda destabilizuje ledovec, a podle horolezců se v základním táboře stále častěji objevují trhliny. Nepálská vláda proto rozhodla o přesunutí „base campu“ o 200 až 400 metrů níže, kde se nedrží led celoročně.


Dobývání Everestu v datech:

  • 1921 – první průzkumná expedice vedená Georgem Mallorym, o výstupu ještě neuvažovala, dosáhla výšky 7050 m n. m.;
  • 1922 – první pokus o prvovýstup expedice Charlese Granvilla Bruceho. Na poprvé dosáhli výšky 8225 m n. m., na podruhé 8326 m n. m.;
  • 1924 – další expedice včetně Malloryho a Bruceho, dosáhli výšky 8573 metrů. Mallory zahynul, jeho tělo se našlo až v roce 1999(!);
  • až do začátku 50. let 20. století žádná expedice nevystoupala výše;
  • 1952 – švýcarská expedice dosáhla výšky 8595 metrů, a to včetně šerpy Tenzinga Norgaye;
  • 29. května 1953 – na vrchol vystoupali Edmund Hillary a Tenzing Norgay;
  • 16. května 1975 – na vrchol vystoupala první žena, Japonka Džunko Tabeiová;
  • 8. května 1978 – první výstup bez použití kyslíku Reinholda Messnera a Petera Habelera;
  • 16. října 1978 – první Evropankou na Everestu se stala Polka Wanda Rutkiewiczová;
  • 15. října 1984 – na vrchol vystoupili první českoslovenští horolezci – Slováci Zoltán Demján a Jozef Psotka, který však při sestupu zahynul;
  • 17. května 1991 – jako první český horolezec stanul na vrcholu v roce 1991 Leopold Sulovský (mimo jiné od roku 2012 senátor za Ostravu-město za hnutí Ostravak);
  • květen 1999 – vrchol zdolala první Češka (s českým a švédským pasem) Renata Chlumská. Celkem na vrcholu stanulo 15 Čechů a Češek;
  • 23. května 2023 – nepálský šerpa Kami Rita překonal svůj rekord v počtu výstupů, když na vrchol vylezl po dvacáté osmé. Poprvé tak učinil v roce 1994;
  • Mezi zahraničními horolezci drží rekord Brit Kenton Cool, který v polovině letošního května stanul na nejvyšším bodě světa posedmnácté;

Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek


Základní informace:

  • s nadmořskou výškou 8848,86 m n. m. nejvyšší hora na Zemi;
  • je pojmenován po britském geodetovi Georgeovi Everestovi (1790-1866);
  • tibetsky se hora nazývá Džomolangma („Matka světa“); nepálsky Sagarmátha („Tvář nebes“);
  • za nejvyšší hodu je označován od roku 1852, kdy ji změřil indický matematik a zeměměřič Radhanath Sikdar;
  • Mount Everest stále „roste“ díky pohybům tektonických desek, předpokládaný růst je 3 až 5 mm do výšky a 27 mm k severovýchodu za rok.

Kateřina Pavlíková, Čedok

Mluvčí Čedoku Pavlíková: Exotika se teď dá pořídit o dost levněji

Omán, Madagaskar, Zanzibar. Čedok nabízí exotiku i pro milovníky all inclusive zájezdů a poznávání. Díky spojení s polským vlastníkem má Čedok silnější vyjednávací pozici a dostane se na lepší ceny, říká mluvčí tradiční české cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková. Letošek bude v historii Čedoku pravděpodobně nejúspěšnější od revoluce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Myslivecký hon

Dopis čtenáře: Ač jsem lesník a myslivec, chodím do tohoto zničeného lesa smutně, již to není les

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme