Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínská cesta do středu Země. Naftaři budou hledat suroviny 11 kilometrů pod povrchem

Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala 6. června 2023 v poušti Tarim hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země,
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Po plánech dosáhnout vzdálený Měsíc se rozhodla Čína vydat do hlubin Země. Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala v poušti Tarim (na snímku) hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země, napsal deník The Guardian.

Reklama

Čína začala hloubit svůj nejhlubší vrt ve snaze studovat oblasti planety hluboko pod povrchem. Vrtání začalo dnes (v úterý) v poušti Tarim v severozápadní čínské oblasti Sin-ťiang, uvedl The Guardian s odkazem na čínskou státní tiskovou agenturu Xinhua. S plánovanou hloubkou 11 100 metrů pronikne úzká šachta více než deseti geologickými vrstvami a dostane se do vrstev z doby křídy, tedy hornin z doby před 145 miliony let.

Mezník v průzkumu Země

Očekává se, že projekt bude dokončen za 457 dní a čínská státní média jej oslavují jako „mezník v čínském průzkumu hlubin Země“.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Rusko upevňuje svůj vliv v Libyi. Plánuje znovuotevřít ambasádu v její metropoli, Tripolisu. Ruský prezident Vladimir Putin skrze takzvanou Wagnerovu žoldáckou skupinu svého spojence Jevgenije Prigožina tudíž rozšiřuje nadvládu nad podstatnou částí severoafrické země a jejími ropnými poli. Jeho vliv navíc přesahuje i do Súdánu a Mali, píše Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Hluboký průzkumný vrt umožní vědcům studovat vnitřní strukturu a vývoj Země a poskytne data pro geologický výzkum, uvedla v prohlášení China National Petroleum Corporation, přední producent ropy a plynu v zemi, který projekt vede. Technický expert CNPC Wang Čchun-šeng projekt popsal jako „odvážný pokus prozkoumat neznámé území Země a rozšířit hranice lidského chápání".

Vrt na hranici eskamotérství

Nebude to však snadný úkol. „Konstrukční obtížnost projektu vrtání lze přirovnat k velkému nákladnímu autu, které jezdí na dvou tenkých ocelových lanech," řekl expert ze státní Čínské akademie inženýrství Sun Ťin-šeng.

Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Nadnárodní energetické společnosti jako BP, TotalEnergies či Chevron se v posledních letech ocitly pod tlakem svých akcionářů a ekologických aktivistů, aby více a více opouštěly životní prostředí znečišťující a riskantní projekty po celém světě. Svět však o moc čistší nebude. Mnoho menších, lokálních a neznámých společností se totiž předhání, aby získaly co nejvíce uvolněného prostoru ve „špinavém“ byznysu v Africe i jinde, protože nejsou pod takovým tlakem světového mínění, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Zařízení, které váží více než 2000 tun, je navrženo tak, aby odolalo podzemním teplotám až 200 °C a atmosférickému tlaku, který je v hlubině 1300krát vyšší. Kromě extrémních podmínek hluboko pod povrchem přispívá k výzvě drsné přírodní prostředí Tarimské pánve – místa nejžhavější a nejsušší pouště Číny.

Projekt je součástí snahy Číny prozkoumat nové hranice ve vesmíru a pod zemským povrchem. V roce 2021 čínský prezident naléhal na přední vědce země, aby prolomili nové bariéry v různých oblastech, včetně hlubinného průzkumu Země. Samostatně Si Ťin-pching také zdůraznil potřebu zvýšit domácí dodávky energie, což tlačí čínské energetické giganty k hledání přírodních zdrojů.

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Orbánova výhra v energetické loterii? Maďaři našli u Budapešti ropné ložisko

Na předměstí Budapešti došlo k objevu významného naleziště ropy. Zprávu zveřejnil maďarský petrochemický podnik MOL, jehož pracovníci naleziště objevili v hloubce 2100 metrů v obci Vecsés. Obec se nachází v aglomeraci metropole Budapešti, v její jihovýchodní části. Oznámení přichází v době, kdy stovkám čerpacích stanic v Maďarsku hrozí nedostatek zásob pohonných hmot, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zejména oblast Sin-ťiang je známá tím, že je bohatá na ložiska nerostů a ropy. Teprve minulý měsíc Sinopec, největší čínská rafinérská společnost, objevila značné zásoby ropy a plynu v průzkumném vrtu v povodí Tarim v hloubce více než 8500 metrů pod povrchem.

Dosavadní rekord drží s hloubkou 12 262 metrů projekt Kolský superhluboký vrt na severozápadě Ruska, který je nejhlubší člověkem vytvořenou dírou na světě.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Drahé pohonné hmoty

Pohonné hmoty dále zdražují, cena nafty vyskočila během srpna už o tři koruny na litr

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme