Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Veronika  Kudrnová

Veronika Kudrnová

V mediích pracuje posledních deset let. Jako byznys redaktorka prošla redakcemi ČIA, Peak.cz a Economia, kde se například podílela na tvorbě obsahu měsíční přílohy Podnikání Hospodářských novin. Jejím zaměřením byly malé a střední podniky a ekonomika. Do redakce newstream přichází z E15, kde poslední dva roky působila na webu jako editorka. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. veronika.kudrnova@newstream.cz

články autora

Sambor

Češi postaví kousek od chorvatského Záhřebu stovku bytů za 17 milionů eur

Česká developerská společnost Domoplan postaví na předměstí chorvatského Záhřebu v progresivní čtvrti Samobor šest viladomů s celkem 100 byty. Stavba rezidenčního projektu za 17 milionů eur (405 milionů korun), který bude částečně energeticky soběstačný, bude zahájena do roka. Hotovo by mělo být ve druhé půlce roku 2025. 

Přečíst článek
Brian Moynihan, vákonný šéf BoA

Vlivný bankéř v Davosu: Kapitalismus se musí podřídit udržitelnosti

Výkonný ředitel Bank of America Brian Moynihan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že je potřeba přesně definovat, co vlastně jsou ona neustále opakovaná kritéria udržitelnosti neboli ESG. A to skutečně natvrdo, nikoli vágně, jak se doposud děje, protože to nefunguje.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin býčí běh letos mine. Možná už ale dosáhl dna, tvrdí experti

Bývalý finančník z Wall Street a kryptoinvestor Anthony Scaramucci se i přes těžké ztráty jeho fondů dál drží kryptoměn. A není sám. Po bouřlivém roce 2022 se i ostatní investoři do bitcoinu snaží zjistit, kdy by mohla nastat další býčí série kryptoměny. Scaramucci věří, že bitcoin bude do tří let za 100 tisíc dolarů. Rok 2023 ale bude na kryptotrhu rokem opatrnosti. Do toho příštího už ale kryptoinvestoři hledí s optimismem.

Přečíst článek

Accolade si půjčí u německé banky tři miliardy

Accolade Industrial Fund získal od německé banky Helaba úvěr ve výši 129 milionů eur, v přepočtu 3,1 miliardy korun, na refinancování pěti průmyslových parků v Polsku.

Přečíst článek
Phúket

Thajci otočili. Po turistech nebudou vyžadovat očkovaní proti covidu

Thajci nakonec nebudou po turistech vyžadovat očkování proti covidu. Země zrušila všechna vstupní pravidla pro cestující, na kterých se tamní vláda dohodla minulý týden a platná měla být od pondělí. S odkazem na prohlášení ministra zdravotnictví Anutina Charnvirakula o tom informují tamní média.

Přečíst článek

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta

Do evidence úřadů práce v prosinci přibylo na 15 tisíc uchazečů o práci. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,7 procenta. Počet volných pracovních míst pokračoval v poklesu.

Přečíst článek
Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

Listopadový pokles stavební výroby, meziročně o 0,8 procenta, není dramatický a nenaznačuje krizi odvětví. Na stavebnictví ale postupně dopadá propad tuzemské ekonomiky. Analytici nicméně odhadují, že i v letošním roce mírně poklesne bytová výstavba.

Přečíst článek
Podmínky ve zpracovatelském průmyslu se opět zhoršily

Český průmysl pokračuje v útlumu. Vlna propouštění ještě zesílí

Tuzemské podniky zpracovatelského průmyslu loni v prosinci výrazně zvýšily tempo snižování stavů svých pracovníků. A to na dosud nejvýraznější úroveň za celou dobu trvání současné inflační krize. Vyplývá to z pravidelného šetření podmínek v českém zpracovatelském průmyslu, jehož výsledky za prosinec 2022 zveřejnila společnost S&P Global.

Přečíst článek
šéf Fed Jerome Powell

Fed už zvolňuje. Základní úrok poslal nahoru jen o 0,5 procenta

Americká centrální banka (Fed) ve středu na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru zmírnila rozsah zvyšování úroků. Základní úrokovou sazbu zvedla o 0,5 procentního bodu do pásma 4,25 až 4,50 procenta. Po čtyřech zvýšeních sazby o 0,75 procentního bodu jde o první známku blížícího se konce zvyšování sazeb.

Přečíst článek
Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Elon Musk už není nejbohatší. Přeskočil ho král luxusu Arnault

Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě, píše server CNBC. Z čela dvou různých žebříčků miliardářů ho sesadil král luxusu Bernard Arnault, šéf módního impéria LVMH.

Přečíst článek
Listopadová inflace opět zrychlila na 16,2 procenta

Inflace se v listopadu vrátila nad 16 procent. A bude hůř

Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu oproti říjnu o 1,2 procenta a meziročně o 16,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Hypoindex: Úrok u hypoték už dosáhl vrcholu

Hypoteční sazby podle Fincentrum Hypoindexu v prosinci stagnují. Průměrná nabídková sazba činí 6,34 procenta ročně. Poptávka po úvěrech na bydlení ale s koncem roku tradičně uvadá a při nynějších úrocích to platí dvojnásob. Ti co můžou, pořízení hypotéky odkládají.

Přečíst článek
ZDR Investments investuje přes půl miliardy korun do retail parku v Hradci Králové.

ZDR Investments investuje přes půl miliardy do retail parku v Hradci Králové

Skupina nemovitostních fondů ZDR Investments zakoupila od sesterské developerské skupiny Traxial kompletně zrevitalizovaný areál obchodního centra Kukleny v Hradci Králové. Cena? Převyšuje půl miliardy korun.

Přečíst článek
Rapper Kaney West

Rapper Ye se jim dostal pod kůži, dnes toho litují. V Londýně jim tetování odstraní zdarma

Londýnské laserové studio nabízí bezplatné odstranění tetování související s kontroverzním rapperem Kanye Westem. Po svých antisemitských výrocích totiž přichází nejen o reklamní smlouvy, ale i fanoušky, napsal server CNN.

Přečíst článek

Češi rekordně rychle chudnou. Mzdy reálně spadly o 10 procent

Vysoká inflace se dál propisuje do reálné kupní síly domácností. Ani ve třetím čtvrtletí nedržely mzdy tempo s růstem spotřebitelských cen, a tak reálně poklesly stejně jako ve druhém kvartále o téměř deset procent. Jde tak z pohledu novodobé historie ČR o další rekord v řadě.

Přečíst článek

News box

Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme