Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Veronika  Kudrnová

Veronika Kudrnová

V mediích pracuje posledních deset let. Jako byznys redaktorka prošla redakcemi ČIA, Peak.cz a Economia, kde se například podílela na tvorbě obsahu měsíční přílohy Podnikání Hospodářských novin. Jejím zaměřením byly malé a střední podniky a ekonomika. Do redakce newstream přichází z E15, kde poslední dva roky působila na webu jako editorka. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. veronika.kudrnova@newstream.cz

články autora

Fanoušci Tesly se konečně dočkali. První sériový Cybertruck vyjel z gigafactory v Texasu

Po téměř čtyřech letech od představení prvního prototypu elektrického pick-upu Cybertruck Tesla ukázala první sériově vyrobený model. Sjel z výrobní linky v americkém Texasu.

Přečíst článek
Falešné rolexky

Švýcarští hodináři nestíhají. Poptávku po pandemických restrikcích táhnou Číňané

Hodinky švýcarských značek Rolex, Omega, Tissot, Longines, Richemont či Patek Philippe se prodávají lépe než před pandemií. I přes zvýšení cen.

Přečíst článek

Češi dali světu první vepřový burger, kvůli kterému nezemřelo jediné prase

Český startup Mewery si připisuje globální prvenství. Jako první na světě představil burger s buněčně kultivovaným vepřovým masem. Čechům ho ale neservírovat nemůže. Na světě jsou zatím jen dvě země, které umožňují prodej umělého masa – asijský Singapur a USA. Právě na tyto trhy se Mawery chce v nejbližších letech dostat.  

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Akcionáře devizové SAB čekají tučné dividendy

Společnost SAB Finance, český nebankovní lídr trhu devizových obchodů, plánuje navýšit vlastní kapitál o půl miliardy korun. Za kapitál získaný emisí nových akcií nakoupí akcie Trinity Bank. Jen bankovní dividendy by do zisku SAB Finance mohly přinést minimálně 50 milionů korun ročně.

Přečíst článek
Češi si neumějí říct o přidání platu

Češi pokorně snáší vysokou inflaci. Mají nejmenší odvahu na světě říct si o zvýšení platu

Ani vysoká inflace nenutí Čechy říct si šéfovi o víc peněz. Přidat chce jen větší pětina lidí, to je nejméně na světě. Vyplývá to z průzkumu prestižní PwC.

Přečíst článek
Satya Nadella, CEO Microsoft

CEO Microsoftu rozkryl finanční plány firmy. Jsou ambiciózní

V rámci slyšení Microsoftu u federálního soudu v souvislosti se zablokovanou akvizicí hezní společnosti Activision Blizzard vybublala na veřejnost informace o finančních plánech Microsoftu. Do roku 2030 by softwarový gigant mohl dosahovat půlbilionových tržeb ročně, v dolarech samozřejmě.

Přečíst článek
Obraz Dáma s vějířem od malíře Gustava Klimta

Poslední obraz Gustava Klimta míří do aukce. Konečná cenovka může být evropským rekordem

V Londýně se bude příští týden dražit obraz vídeňského malíře Gustava Klimta. Jde o jeho poslední dokončený obraz před jeho smrtí v roce 1918. Odhaduje se, že se dílo pojmenované Dáma s vějířem prodá za 65 milionů liber (v přepočtu asi 1,8 miliardy korun), píše BBC.

Přečíst článek
Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek
Mick Jagger prodává floridskou rezidenci. Žádnou okázalost nečekejte

Mick Jagger a jeho o 43 let mladší partnerka prodávají floridskou rezidenci. Je docela skromná

Téměř osmdesátiletý rock'n'rolový veterán Mick Jagger a jeho o více než polovinu mladší partnerka se zbavují rezidence na Floridě. Za dům u jezera požadují „přátelských" 3,5 milionu dolarů (76,1 milionu korun).

Přečíst článek
Výstavy zemí a regionů na Pražském Quadriennale

Začíná Pražské Quadriennale. Festival divadla promění ulice města v jedno velké jeviště

V Praze dnes začala mezinárodní přehlídka divadla a scénografie Pražské Quadriennale (PQ). Během následujících 11 dní se ulice města stanou jevištěm pro divadelníky ze stovky zemí. Centrem akce je Holešovická tržnice. Přehlídka divadla se koná každé čtyři roky už od roku 1967. Newstream je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Parková čtvrť, stavba, brownfield Nákladové nádraží Žižkov

Českému stavebnictví se loni dařilo. Výstavbu táhla Praha

Stavební společnosti provedly loni stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem je o téměř 18 procent více, uvádí data Českého statistického úřadu. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský.

Přečíst článek
Zdroje vyschly. Evropské startupy budou i letos hladovět

Zdroje vyschly. Evropské startupy budou i letos hladovět

Rok 2022 byl z pohledu evropských technologických startupů brutální. Kdysi bohatě oceňované technologické společnosti se dostaly pod tlak globálních faktorů, včetně války na Ukrajině a přísnější měnové politiky. Zdroje rizikového kapitálu vyschly, akcie firem krvácely. A zdá se, že není všem černým dním konec. Technologická krize pokračuje, ukazuje prognóza společnosti Atomico.

Přečíst článek
Nvidia

Nvidia se dere do nejelitnějšího klubu na Wall Street

Akcie výrobce čipů Nvidia v průběhu čtvrtečního obchodování předvádějí neskutečnou jízdu, když přidávají více než 25 procent. Pátá nejhodnotnější americká společnost tak přešlapuje před dveřmi do toho nejelitnějšího klubu na Wall Street, klubu bilionových firem. Ten má zatím čtyři členy, společnosti Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon. Nvidii do bilionové tržní hodnoty chybí už jen nějakých 50 tisíc dolarů.

Přečíst článek
JPMorgan Chase

JPMorgan chce smáznout svoji uhlíkovou stopu. Vynaloží na to 200 milionů dolarů

Největší americká banka JPMorgan Chase má nový cíl. Do roku 2030 dostat z atmosféry 800 tisíc tun oxidu uhličitého. Na technologie a partnerství s firmami, které se na odstraňování uhlíku specializují, vynaloží 200 milionů dolarů, tedy 4,4 miliardy korun.

Přečíst článek
Řada výčepů vyšší DPH na čepované pivo neustojí

Vláda zasadí výčepům smrtící ránu, nadobro stáhnou roletu

Navýšení sazby DPH u čepovaného piva položí řadu výčepů, varuje Plzeňský Prazdroj. Desetina hospod zvažuje, že definitivně stáhne roletu.

Přečíst článek

News box

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme