Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Veronika  Kudrnová

Veronika Kudrnová

V mediích pracuje posledních deset let. Jako byznys redaktorka prošla redakcemi ČIA, Peak.cz a Economia, kde se například podílela na tvorbě obsahu měsíční přílohy Podnikání Hospodářských novin. Jejím zaměřením byly malé a střední podniky a ekonomika. Do redakce newstream přichází z E15, kde poslední dva roky působila na webu jako editorka. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. veronika.kudrnova@newstream.cz

články autora

Libra

Londýnská burza je opět největší v Evropě. Nad Paříž ji vynesla silnější libra

Rally libry vynesla britský akciový trh zpět nad jeho francouzský protějšek, v dolarovém vyjádření je opět největším v Evropě. Londýn o tento titul přišel před deseti dny právě ve prospěch Paříže, kterou do čela vynesla akciová rally výrobců luxusního zboží, ta ale nyní polevuje.

Přečíst článek
Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg

Akcie Tesly jsou rekordně nízko. Je čas nakupovat, míní analytici

Akcie Tesly se obchodují na dvouletém minimu. Od začátku roku se jejich hodnota propadla o 52 procent pod úroveň 170 dolarů za akcii. Jen za poslední dva měsíce automobilka umazala ze své tržní hodnoty 300 miliard dolarů. Pokles ceny už podle analytiků z Wall Street zašel dost daleko. Je čas nakupovat, míní.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Český průmysl ožívá, automobilky dohánějí dřívější skluz

Zářijové výsledky českého průmyslu podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Aleš Michl, guvernér České národní banky, ČNB

Bez překvapení. ČNB nechala sazbu na sedmi procentech

ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak zůstává na sedmi procentech, uvedla mluvčí ČNB Petra Krmelová. Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Přečíst článek

Ropa je vše, co Putinovi zbylo. Dokažme mu, že se bez ní obejdeme, říká Bidenův muž

Putin zničil ruskou ekonomiku. Jediné, o co se ještě může opřít, je ropa, uvedl v rozhovoru pro CNBC Amos Hochstein, poradce amerického prezidenta Joea Bidena.

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

Církev nakupuje byty. Dosud tichý hráč může změnit trh s nájemním bydlením

Plzeňské biskupství v úterý podepsalo kupní smlouvu na novostavbu domu se stovkou nájemních bytů za víc než 300 milionů korun. Také pražské arcibiskupství mělo v plánu nakupovat tisíce bytů. Tam se ale plány pozdržely kvůli vynucenému odchodu šéfa diecéze Antonína Jurigy.

Přečíst článek
Patricie Šedivá, mluvčí T-Mobile

Patricie Šedivá se vrací do společnosti T-Mobile jako její mluvčí

Novou mluvčí a šéfkou externí komunikace operátora T-Mobile se stala Patricie Šedivá, která předtím byla ředitelkou komunikace v investiční skupině Pale Fire Capital. U operátora bude zodpovědná nejen za komunikaci, ale i za témata udržitelnosti a přípravu komunikačních strategií.

Přečíst článek
Mark Zuckerberg

Vyhazujete peníze oknem, vzkázal Zuckerbergovi vlivný investor

Společnost Meta trpí syndromem velké korporace, zaměstnává přemíru drahých lidí a plýtvá zdroji na nesmyslné investice. Tak by se dala shrnout slova jednoho z jejích investorů, který napsal otevřený dopis zakladateli gigantu Markovi Zuckerbergovi, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Pesimismus spotřebitelů vrcholí. Česká ekonomika směřuje do mělké recese

I v průběhu října pokračovalo zhoršování důvěry českých podnikatelů i spotřebitelů. U spotřebitelů indikátor již po třetí v řadě překonal svou historicky nejnižší úroveň. Respondenti se stále výrazně obávají zhoršení celkové ekonomické i finanční situace. Čísla podle analytiků potvrzují zhoršování kondice domácí ekonomiky a blížící se mělké recese.  

Přečíst článek
Nijisanji

Není mu ani třicet a už je dolarový miliardář. Japonec stvořil virtuální hvězdy, animované youtubery

Fenomén VTubers neboli virtuálních a navrch ještě animovaných youtuberů dávno přerostl hranice Japonska. Teprve 26letý Riku Tazumi na nich postavil tak úspěšný byznys, že se stal nejmladším japonským dolarovým miliardářem.

Přečíst článek
Inflace v USA už je pod kontrolou. Akcie by už příští rok mohly růst o 30 procent, říká vlivný investor Jeremy Siegel.

Inflace v USA už je pod kontrolou. Akcie by už příští rok mohly růst o 30 procent, říká vlivný investor

Americké akcie jsou pro dlouhodobé investory stále skvělou sázkou, říká známý akciový býk Jeremy Siegel. Nic na tom nemění ani agresivní postoj americké centrální banky (Fed) v otázce úrokových sazeb, který uvrhl index S&P 500 do medvědího trhu. Jsme velmi blízko, ne-li přímo v bodě, kdy bude inflace zkrocena,” říká Siegel.

Přečíst článek
Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Situace je vážná. Evropa už je v recesi, USA se do ní řítí, říká vlivný americký bankéř

Americké ekonomice se stále vede dobře, jde ale dočasný stav, varuje generální ředitel JPMorgan Chase Jamie Dimon. Zatímco Evropa už podle něj v recesi je, USA se do ní teprve řítí. Odhaduje, že se tak stane do půl, nejpozději do tři čtvrtě roku.

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Lidí bez práce přibývá. Firmy si ale vlastní zaměstnance drží, co to jde

I v září pokračoval trend zvyšování počtu lidí bez práce. Nezaměstnanost podle statistik Úřadu práce ČR vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 3,5 procenta.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Kudla do zad Západu. OPEC svým zásahem zdražil ropu

Ministři členských zemí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem se na summitu ve Vídni dohodli, že sníží produkci ropy o dva miliony barelů denně. Škrt je to mnohem výraznější, než se čekalo. Analytici nejčastěji hovořili zhruba o jednom milionu barelů.

Přečíst článek
Polsko UDI Group

Český developer postaví ve Varšavě téměř tisícovku bytů za tři miliardy

Český developer UDI Group získal stavební povolení pro další výstavbu na brownfieldu po továrně Ursus v polské Varšavě. V rámci svého projektu Classic Ursus plánuje vybudovat celkem 960 bytů za asi 2,8 miliardy korun. Aktuálně dokončil 114 z nich v rámci první ze sedmi budov.

Přečíst článek

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme