Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Veronika  Kudrnová

Veronika Kudrnová

V mediích pracuje posledních deset let. Jako byznys redaktorka prošla redakcemi ČIA, Peak.cz a Economia, kde se například podílela na tvorbě obsahu měsíční přílohy Podnikání Hospodářských novin. Jejím zaměřením byly malé a střední podniky a ekonomika. Do redakce newstream přichází z E15, kde poslední dva roky působila na webu jako editorka. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. veronika.kudrnova@newstream.cz

články autora

Úroky u hypoték nepatrně klesly. Noví klienti se bankám shánějí těžko

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu podruhé v řadě nepatrně klesla. Úrokové sazby hypoték přesto stále vyhráno nemají. Po mírném poklesu může přijít znovu jejich růst.

Přečíst článek
Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto

Po Prazdroji zdraží pivo i Budvar, o deset procent

Drahé energie, špatná úroda a rostoucí ceny vstupů od základních surovin až po obalový materiál i potřeba v prostředí všeobecné inflace zvýšit mzdy zaměstnanců dostaly národní pivovar Budějovický Budvar pod tlak, který vyústil v ohlášené zdražení piva. Budvar není jediný. Plzeňský Prazdroj i další pivovary navýšení cen ohlásily už dříve.

Přečíst článek
Mobileye

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Přečíst článek
ČNB

ČNB sazby nezvedla. Čeká korunu stejný osud jako britskou libru?

Bankovní rada ČNB ponechala podle očekávání úrokové sazby na stávající úrovni, uvedla to mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.  Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu, uvedl Michl na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ČNB.

Přečíst článek

Hotelová franšíza Wyndham posiluje v Evropě. Za miliardu koupila značku Vienna House

Největší hotelová franšíza na světě Wyndham Hotels & Resorts koupila evropskou hotelovou značku Vienna House za 44 milionů eur (téměř 1,1 miliardy korun). Díky této akvizici získává Wyndham do svého portfolia 23. značku s přibližně 40 hotely. Většina z nich (28) je v Německu. V České republice jsou dva - v Plzni a Praze.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

J&T Arch Investments spravuje majetek v hodnotě miliardy eur a útočí na přední příčky žebříčku největších fondů v ČR

J&T Arch Investments se dere do čela žebříčku největších fondů kvalifikovaných investorů v Česku a na Slovensku. Druhé čtvrtletí roku 2022 uzavřel s objemem aktiv přesahujícím psychologickou hranici miliardy eur (25,26 miliardy korun).

Přečíst článek
CPI Property Group

Magnát Vítek přeprodává nemovitosti za miliardy

Miliardář Radovan Vítek přeprodává portfolio maloobchodních nemovitostí společnosti Immofinanz, kterou většinově vlastní. Hodnota transakce činí v přepočtu osm miliard korun.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Výrobní inflace už mírně klesá. Stavebnictví čeká útlum

Růst cen v průmyslu pokračoval také v srpnu, tempo zdražování ale oproti předchozímu měsíci zpomalilo. Zdá se, že výrobní inflace už zřejmě kulminovala, avšak ceny zůstaly výrazně nad předcovidovou úrovní.

Přečíst článek

Majitele českých portálů Hotel.cz a Spa.cz kupují Poláci

Internetová a mediální společnost Wirtualna Polska Holding kupuje společnost Szallas Group, mimo jiné majitele českých rezervačních portálů Hotel.cz a Spa.cz. Cena? 82 milionů eur.

Přečíst článek
Výplata klientů Sberbank v pobočkách KB

Půl roku od pádu Sberbank CZ vyplatil Garanční systém jejím klientům přes 97 procent pojištěných vkladů

Ti klienti zkrachovalé Sberbank CZ, kteří o náhradu usilovali, už pravděpodobně vyplaceni byli. K výplatě tak nyní zbývá zhruba 700 milionů korun, na které má nárok 37 tisíc klientů zkrachovalé banky. Je mezi nimi mnoho těch s malými zůstatky na účtu, není výjimkou, že si takoví klienti pro náhradu vůbec nepřijdou.

Přečíst článek
Evropská centrální banka

ECB razantně zasahuje proti inflaci. Základní úrok zvýšila na 1,25 procenta

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila svou základní úrokovou sazbu o rekordních 0,75 bodu na 1,25 procenta. Reaguje tak na silný růst inflace v eurozóně.

Přečíst článek
Partneři ZDR Investments (zleva) Roman Latuske, Radek Hladký a Zdeněk Prázdný

ZDR Investments přidává další fond. Po retailu se zaměří na průmyslové nemovitosti

Skupina ZDR Investments od září spouští nový fond, který nabídne investorům možnost podílet se na portfoliu nemovitostí určených k výrobě a skladování.

Přečíst článek
prodejna řetězce Bed, bath & beyond

Když meme investoři zabíjejí. Finanční ředitel problémové Bed, Bath & Beyond spáchal sebevraždu

Americký řetězec domácích potřeb a dekoru Bed, Bath & Beyond přišel o jednoho ze svých top manažerů. Šéf přes finance Gustavo Arnal spáchal v pátek sebevraždu. Dvaapadesátiletý ředitel neustál tlak hromadících se finančních problémů společnosti.

Přečíst článek
Britský historik Niall Ferguson

Krize v 70. letech byla nic proti tomu, co nyní přijde, varuje vlivný historik

Svět upadá do éry politických a ekonomických otřesů podobných těm ze 70. let minulého století. Dopady na energetické trhy ale mohou být na rozdíl od situace před půl stoletím mnohem horší a trvalejší, popsal pro CNBC přední historik Niall Ferguson věnující se dějinám evropského kontinentu.

Přečíst článek
Tesla Radio

Dodavatele elektrotechniky Tesla zachraňují královské peníze z Asie

Malajský královský investiční fond (RIFK) dokončil akvizici akciové společnosti Tesla podnikatele Františka Hály. Cenu transakce ani jedna ze stran nekomentovala. Ve společném sdělení ale uvedly, že se chystají investice za jednu miliardu korun.

Přečíst článek

News box

Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme