Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Shell mizí z Ruska, ruský Novatek koupí jeho podíl v energetickém projektu Sachalin-2

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell.
Shell
 ČTK

Ruská společnost Novatek koupí za 94,8 miliardy rublů (24,8 miliardy korun) podíl 27,5 procenta v energetickém projektu Sachalin-2, který teď vlastní britská společnost Shell. Prodej podílu schválila ruská vláda, informovala ruská tisková agentura TASS.

Reklama

Shell po invazi ruských vojsk na Ukrajinu loni v únoru oznámil, že z projektu Sachalin-2 odejde. V souvislosti s odchodem firma za první čtvrtletí loňského roku zaúčtovala odpisy 1,6 miliardy dolarů (34,3 miliardy korun).

Těžba ropy - ilustrační snímek

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Přečíst článek

Společnost, která projekt Sachalin-2 provozuje, byla v červnu loňského roku prostřednictvím prezidentského dekretu transformována na ruský podnik. Akcionáři firmy - Shell a japonské obchodní společnosti Mitsui a Mitsubishi - byli pak vyzváni, aby si podali žádost, pokud si chtějí své podíly ponechat. Japonské firmy se dohodly, že si podíly ponechají, zatímco Shell se rozhodl, že podíl nechce.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na pietní akci u příležitosti prvního výročí masakru v Buči.

Ukrajina hlasí konec energetické krize. Začne vyvážet elektřinu

Tvrdá zima se chýlí ke konci a Ukrajinci ji přestáli. Nyní se mohou opět pustit do exportu elektřiny, který byl značně narušen ruským rakotovým ostřelováním.

Přečíst článek

Moskva také vyzvala firmy, které budou mít zájem o podíl Shellu, a také o podíl americké firmy ExxonMobil, která opustila sesterský projekt Sachalin-1, aby předložily vládě žádosti, uvedla agentura Reuters.

Shell hlásí rekordní zirky.

Sečteno a podtrženo. Ropný gigant Shell má nejvyšší zisky za 115 let

Ropný a plynárenský gigant Shell vykázal rekordní roční zisky poté, co loni vzrostly ceny energií po ruské invazi na Ukrajinu. Společnost za rok 2022 oznámila upravený zisk ve výši 39,9 miliardy dolarů (asi 862 miliard korunr), což je nejvíce ve své 115leté historii, uvádí BBC.

Přečíst článek

Ruský list Kommersant minulý týden uvedl, že prezident Vladimir Putin dal souhlas s převodem požadovaných prostředků.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme