Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američané postaví v Německu továrnu na čipy do elektromobilů

Továrna Wolfspeed v Severní Karolíně.
ČTK
 ČTK

Americký výrobce čipů Wolfspeed postaví v Německu továrnu na výrobu čipů do elektromobilů za tři miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). Německý výrobce automobilových komponentů ZF si v ní zajistí podíl investicí 185 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Reklama

ZF bude mít menšinový podíl

Továrna bude stát na místě vyřazené uhelné elektrárny v Sársku. Měla by se stát největším závodem na výrobu čipů z karbidu křemíku na světě. Zahájení výroby se očekává v roce 2027.

Společnost ZF bude mít menšinový podíl v továrně a většinový podíl v přidruženém centru pro výzkum a vývoj. Podíl ZF v závodě bude podle firem podléhat samostatné smlouvě.

Oznámení přichází v době, kdy se vlády v Evropě přetahují o nové průmyslové projekty v obavách, že subvence nabízené ve Spojených státech prostřednictvím zákona o snižování inflace (IRA) odlákají plánované investice v Evropě za Atlantik, připomíná agentura Reuters.

Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Kvůli chybějícím čipům a navazujícím součástkám automobilky v únoru vyrobí o 20 tisíc až 25 tisíc aut méně. Odvětví tak bude mít výpadek tržeb nejméně deset miliard korun, z toho osm až devět miliard připadá na finální výrobce a zbytek na dodavatele, řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl.

Přečíst článek

Urchylení přístupu k zelené ekonomice

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že komise chce firmám, které tvoří takzvanou zelenou ekonomiku, zjednodušit administrativu a urychlit přístup k financování projektů. Brusel chce podle ní podpořit evropskou ekonomiku v reakci na masivní státní subvence, které svým firmám nabízejí hlavně Spojené státy a Čína. Komise do jara navrhne nové normy, které podpoří produkci ekologických technologií a omezí závislost na dovozu surovin z Číny, dodala von der Leyenová.

Unijní exekutiva chce také uvolnit pravidla pro státní podporu a vytvořit zvláštní Evropský fond suverenity. To ale až po debatě s členskými státy, které nejsou v podpoře těchto plánů jednotné. Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že plány EK, jak reagovat na americký zákon o snižování inflace, se ubírají správným směrem.

Čipy z karbidu křemík, na které se Wolfspeed specializuje, získávají oblibu u výrobců elektromobilů, protože zvládají vysoké napětí a jsou energeticky účinnější. Společnost v září oznámila, že v roce 2030 by měla být dokončena nová továrna ve Spojených státech.

Škoda Auto, ilustrační foto

Indie chce vyšší cla na auta. Možná tím zasáhne i Škodovku

Indie od dubna zvýší cla na dovážená auta a motocykly, opatření se týká rovněž elektromobilů. Dovozní clo stoupne i v případě aut, která se v zemi kompletují. Změna by se tak mohla týkat i automobilky Škoda Auto, která má v Indii dva závody, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Akcie společnosti Wolfspeed si na burze ve Frankfurtu nad Mohanem kolem připisovaly kolem 8,3 procenta.

Jak vybrat povinné ručení?

Vybíráme povinné ručení

Pořizujete si nové vozidlo nebo tomu stávajícímu bude končit pojištění? Přemýšlíte, zda prodloužit stávající smlouvu, nebo si sjednat novou? Poradíme vám, jak vybrat to nejlepší a nejvýhodnější povinné ručení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme