Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

autoprůmysl - informace o tématu

Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o pět procen

Český průmysl dál strádá. Můžou za to Němci a Číňani

Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se vyvíjejí nejméně nepříznivě za celé období od srpna 2022. Vyplývá to z v úterý zveřejněného březnového indexu nákupních manažerů. Podmínky se sice stále zhoršují, ale meziměsíčně vůbec nejslabším tempem právě od srpna 2022. To svědčí o tom, že český průmysl nakročil ke stabilizaci podmínek v něm, které neblaze poznamenaly dopady války na Ukrajině a energetické drahoty.

Přečíst článek
Výrobce pneumatik Michelin se stahuje z ruského trhu.

Michelin je dalším v řadě, francouzský výrobce pneumatik odchází z Ruska

Francouzský výrobce pneumatik Michelin je dalším z řady západních firem, které opouštějí Rusko. Michelin prodal své aktivity společnosti Power International Tyres, což je distributor pneumatik v zemi. Podrobnosti o prodejní ceně podnik nezveřejnil. Michelin prodal svou společnost Russia Tire Manufacturing Company (MRTMC) a Camso CIS. Dohoda, kterou schválily místní úřady, zachová 250 pracovních míst, především v jediném ruském závodě Michelinu v Davidovu, který zaměstnává 750 lidí, uvedla firma.

Přečíst článek
Slovensko vyrazilo do boje za spalovací motory

Nekompromisně. Slovenští poslanci úkolují vládu, aby šla proti zákazu spalovacích motorů

Slovenský parlament uložil vládě, aby její ministři v rámci Evropské unie hlasovali proti iniciativám směřujícím ke znevýhodnění, zdražení nebo k zákazu spalovacích motorů, pokud nebude jednoznačné, že taková opatření jsou ke prospěchu životního prostředí. Návrh usnesení sněmovna schválila hlasy 127 ze 145 přítomných poslanců.

Přečíst článek
Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek
Ferrari Portofino

Poptávka po sportovním luxusu neutichá, Ferrari vzrostl v prvním čtvrtletí zisk na 537 milionů eur

Poptávka po luxusních sportovních vozech neutichá. Před čtrnácti dny se čísly o rekordních prodejích chlubilo Porsche, teď ohlásila očištěný zisk v prvním čtvrtletí 537 milionů eur (12,6 miliardy korun) značka ještě ikoničtější: Ferrari.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Konec levných aut a stovky tisíc lidí bez práce. Automobilky chtějí odklad účinnosti normy Euro 7

Podnikatelské a zaměstnavatelské svazy v Česku navrhují odklad účinnosti plánované emisní normy Euro 7. Na přípravu potřebují pět let. Zároveň chtějí její zmírnění. V současné podobě by při předpokládaném zavedení v roce 2025 znamenala snížení roční tuzemské produkce osobních aut o 300 až 400 tisíc vozů, tedy o 30 procent a pokles HDP o dvě až tři procenta. Uvedli to dnes v rámci kulatého stolu zástupci Hospodářské komory a Sdružení automobilového průmyslu. Podepsali také společnou deklaraci, která podporuje snahy české vlády o změny normy a její odklad.

Přečíst článek
Ferrari použije ve svých budoucích modelech panely od jihokorejské firmy Samsung Display.

Samsung proniká do Ferrari, v příštích modelech bude mít displeje

Italský výrobce luxusních sportovních aut Ferrari použije ve svých budoucích modelech panely od jihokorejské firmy Samsung Display. Automobilka o podpisu memoranda o porozumění informovala na svém webu.

Přečíst článek
Porsche 718 Cayman (ilustrační foto)

Porsche se rozjelo. Hlásí rekordní zisk i tržby, vyrobilo víc aut

Německá automobilka Porsche vykázala za loňský rok rekordní provozní zisk i tržby. Firma zvýšila dodávky aut a snížila náklady. Roční provozní zisk se automobilce zvýšil o 27,4 procenta na 6,8 miliardy eur (161,3 miliardy korun). Firma o tom informovala ve svých výsledcích hospodaření. Problémy s dodavatelským řetězcem, geopolitické napětí a rostoucí inflace stále představují pro odvětví výzvu, varoval finanční ředitel firmy Lutz Meschke.

Přečíst článek
Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211.

Škodovka převezme od VW výrobu motorů odsouzených k zániku

Automobilka Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211. K atmosférickým benzínovým agregátům MPI tak přibere i vývoj přeplňovaných motorů TSI o objemu do 1,5 litru. Do oddělení technického vývoje kvůli tomu přijme přes 100 kvalifikovaných pracovníků. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Na informaci upozornil deník Právo, podle něhož se chce koncern VW soustředit na vývoj elektromobilů a potřebuje si na to vytvořit prostor.

Přečíst článek
Česká republika nepodpoří v Evropské unii zákaz prodeje nových osobních vozů se spalovacími motory, pokud nebude možné v autech využívat syntetická paliva.

Česko trvá na syntetických palivech. Konec aut se spalovacími motory se odkládá

Česká republika nepodpoří v Evropské unii zákaz prodeje nových osobních vozů se spalovacími motory, pokud nebude možné v autech využívat syntetická paliva. V Berlíně to po jednání s německým kolegou Volkerem Wissingem prohlásil český ministr dopravy Martin Kupka. Řekl, že v této věci bude Česko postupovat společně s Německem. Uvedl také, že Praha i Berlín považují stávající návrh chystané unijní emisní normy Euro 7 za nerealistický a nepřijatelný.

Přečíst článek
Každé třetí auto v Rusku teď pochází z Číny.

Ruská realita na silnicích. Každé třetí auto teď pochází z Číny

Každé třetí auto v Rusku teď pochází z Číny. Značky Toyota nebo Volkswagen se ze země po ruské vojenské invazi na Ukrajinu stahují a jejich místo obsazují čínští výrobci jako Geely, Chery a Great Wall, uvedla agentura Bloomberg. V Rusku se loni zaregistrovalo o 60 procent méně aut než o rok dříve. Čínským výrobcům se ale podařilo podíl na ruském trhu zvýšit na 17 procent.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme