Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

auta - informace o tématu

Sídlo automobilky Stellantis v Turíně.

Stellantis zazáří. Uzavřel dohodu, díky níž v Evropě prodá až půl milionu aut

Automobilový koncern Stellantis uzavřel rámcovou dohodu za několik miliard eur s firmou Ayvens, která se zabývá leasingem a správou vozových parků. Stellantis na základě smlouvy v Evropě v příštích třech letech prodá až 500 000 aut.

Přečíst článek
Výroba automobilů Škoda

Škoda Auto od neděle obnoví výrobu v Kvasinách. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen

Výroba automobilky Škoda Auto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku by se podle vyjádření firmy měla postupně obnovovat od nedělních 22:00. Linky v Kvasinách stojí od pondělí, částečně omezená je také výroba v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek subdodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výroba v obou závodech může být příští týden nadále omezená. Automobilka rovněž navýšila výrobu plně elektrického modelu Enyaq, informovala za automobilku Ivana Povolná.

Přečíst článek
Továrna SIAC MOTOR

Čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit továrnu v Evropě

Největší čínská automobilka SAIC Motor má v plánu postavit svou továrnu v Evropě. Vyrábět se v ní mají pouze automobily na elektrický pohon, píše server BBC News. Čínský koncern vlastní anglickou značku MG, výroba těchto vozů v Británii však skončila v roce 2016. Čínská automobilka tvrdí, že v loňském roce prodala v Evropě přes 100 tisíc vozů.

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Ceny pohonných hmot začaly stagnovat. Kde řidiči natankují nejlevněji?

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku po měsíci růstu začaly na začátku prázdnin stagnovat. Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil v průměru o dva haléře na 37,34 koruny za litr. Nafta stála ve středu průměrně 32,35 koruny ta litr a byla tak o haléř dražší než před týdnem. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Skokové změny cen analytik v příštích týdnech neočekává, měly by se pohybovat blízko současné úrovně.

Přečíst článek
Lamborghini Aventador Roadster

Ještě ekologičtější sporťáky. Lamborghini investuje do hybridů 42 miliard

Modely vozů Lamborghini se spalovacím motorem jsou až do konce jejich výroby vyprodané, automobilka přechází na hybridní pohon. S odvoláním na šéfa italského výrobce sportovních vozů, který spadá do koncernu Volkswagen, to napsal deník Die Welt.

Přečíst článek
Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Ojetiny z ciziny už nejsou v kurzu. Zájem o dovoz aut padá

Dovoz ojetých osobních aut od ledna do konce dubna letošního roku meziročně klesl o desetinu na 51 912 vozů. V samotném dubnu činil pokles 8,5 procenta. Průměrné stáří dovážených ojetin se zvýšilo o půl roku na 11 let, téměř čtvrtina aut byla starší 15 let. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů, nejprodávanější byla Škoda.

Za tři měsíce se prodalo 56 tisíc nových aut, kralovala Škoda

Prodej nových osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18,9 procenta na 56 341 vozů. V březnu odbyt stoupl o 32 procent. Prodej aut firmám tvořil od ledna do konce března 74,6 procenta. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.

Přečíst článek
Dopravní zácpa v Praze.

Potvrzeno: Auta na benzin a naftu v Evropě končí. Zbydou ta na syntetická paliva

Veškeré emise CO2 ze spalovacích motorů u nových vozidel budou od roku 2035 v Evropské unii zpoplatněny. Členské země EU definitivně schválily normu, která od zmíněného data prakticky znemožňuje prodej nových benzínových a naftových aut. Souhlasu unijních ministrů s dlouho diskutovanými pravidly předcházela dohoda Německa s Evropskou komisí, která zajišťuje možnost dále využívat spalovací motory poháněné výhradně syntetickými palivy.

Přečíst článek
Toyota Yaris a Aygo se vyrábí v Kolíně.

Čtyři miliardy minus. Kolínská Toyota ale v dubnu rozjede výrobu naplno

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se má od dubna vrátit k plné výrobě přes tisíc aut denně. V březnu se kvůli nedostatku komponentů auta vyráběla pouze tři dny v týdnu, po celý únor z linek nesjížděla vůbec. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením z února a března zhruba 25 tisíc aut. Dodávky dílů jsou nyní jisté na duben a květen, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek
Elektrický Ford Mustang Mach-E 4X.

Divize elektromobilů prodělává miliardy. Navzdory tomu má Ford velké plány

Divize elektromobilů americké automobilky Ford Motor prohloubila v loňském roce provozní ztrátu na 2,1 miliardy dolarů (45,6 miliardy korun). Další ztrátu v divizi elektromobilů očekává automobilka také letos, a to kolem tří miliard dolarů. K zisku by se výroba elektromobilů mohla dostat před koncem roku 2026. Ford výsledky divize zveřejnil spolu s podrobnostmi o novém formátu svého finančního výkaznictví.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme