Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku zkrachovala, v Rusku vyplatí Sberbank rekordní dividendu

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě.
profimedia.cz
 ČTK

Představenstvo největší ruské banky Sberbank navrhuje vyplatit dividendu 25 rublů na akcii, na dividendách tak chce vyplatit rekordních 565 miliard rublů (zhruba 166 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Za loňský rok Sberbank podobně jako jiné velké ruské podniky na doporučení centrální banky a vlády dividendu nevyplatila. Sberbank očekává, že za letošní rok vykáže prudký růst zisku, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Loni bance klesl zisk téměř o 80 procent. Ruským finančním sektorem tehdy otřásly sankce, které na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu uvalily západní státy. Akcie Sberbank obchodované v Moskvě dnes vykazovaly růst zhruba o sedm procent. Rostly více než širší index a táhly ho k sedmiměsíčnímu maximu.

Vzdor sankcím akcie Sberbanky zpevnily o 70 procent

Gref uvedl, že banka se loni rozhodla nevyplatit dividendu, aby si vytvořila rezervu k překonání dopadů rozsáhlých západních sankcí, které se zaměřovaly hlavně na ruský finanční sektor. Banka však podle něj chce poděkovat akcionářům za jejich důvěru, proto navrhla vyplatit rekordní částku. „Podotýkám, že za posledních pět měsíců akcie Sberbank zpevnily o více než 70 procent," zdůraznil Gref. „Ti investoři, kteří nám věřili v nejtěžším období, od jara do podzimu 2022, dostanou nejvyšší možnou návratnost svých investic," uvedl šéf banky.

Uzavřená pobočka ruské banky Sberbank s barvou potřísněnými dveřmi a výlohami na Strossmayerově náměstí v Praze 26. února 2022.

Garanční systém vyplatil klientům padlé Sberbank přes 25 miliard

Garanční systém finančního trhu vyplatil za 12 měsíců prostřednictvím poboček Komerční banky náhradu vkladů více než 87 tisíc klientů zkrachovalé Sberbank CZ. Získali 25,362 miliardy korun, to je 98 procent celkových nároků. Největší výplata náhrad vkladů v historii českého systému pojištění vkladů pokračuje i rok po pádu Sberbank CZ.

Přečíst článek

Sberbank také podle Grefa pravděpodobně přispěje částí zisku na jednorázovou mimořádnou daň, kterou vláda plánuje zavést, aby pomohla pokrýt prohlubující se rozpočtový deficit. „Dnešní rozhodnutí považujeme za důležitou událost nejen pro naše akcionáře, ale pro celý ruský akciový trh," dodal Gref s tím, že akcie Sberbank drží asi 1,5 milionu soukromých ruských investorů.

Nejistota pro akcionáře ze „znepřátelených zemí“

Akcie Sberbank ale drží také zahraniční investoři. Pro ty není zatím jasné, zda a kdy se k dividendě dostanou, protože akcie Sberbank jsou po ruské vojenské invazi na Ukrajinu pod sankcemi. Naděje jim svitla ve čtvrtek, kdy ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters uvedl, že zváží uvolnění podmínek pro výplatu dividend zahraničním investorům z takzvaných znepřátelených zemí. O podpoře větší flexibility při výplatě dividend zahraničním firmám dnes mluvila i guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová.

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor

Veškeré ztráty, které druhá největší ruská banka VTB utrpěla v loňském roce, způsobily sankce ze strany západních zemí. Uvedl to podle agentury Reuters šéf banky Andrej Kostin. Jde o neobvyklé přiznání, že snaha západních zemí potrestat Moskvu za útok na Ukrajinu ochromila část ruského finančního sektoru, píše Reuters.

Přečíst článek

Evropská divize Sberbank Europe se loni dostala do potíží kvůli masivnímu odlivu peněz a následným sankcím. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) už na začátku května pravomocně odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí bankovní licence zahájila ČNB loni 28. února, čtyři dny po začátku války na Ukrajině. Aktiva banky poté v insolvenčním řízení koupila Česká spořitelna.

Rekordní dividendu se loni v září rozhodla vyplatit i ruská plynárenská společnosti Gazprom. Částka 51,03 rublu představovala největší výplatu dividend v historii ruského podnikového sektoru.

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Mateřská firma zkrachovalé SVB vyhlásila bankrot. Akcie dalších menších bank dál padají

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila bankrot. Firma to uvedla v dokumentech určených soudu v New Yorku, kde požádala o ochranu před věřiteli. Pod dohledem soudu nyní zahájí reorganizaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme